Nike končí s hviezdou NBA. Ukážeme, akí silní sme, odpovedá šampión

Kyrie Irving.
Kyrie Irving. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|6. dec 2022 o 15:40

Basketbalová hviezda prišla o milióny.

NEW YORK, BRATISLAVA. Spoločnosť Nike ukončila svoju sponzorskú zmluvu s rozohrávačom tímu NBA Brooklyn Nets Kyrie Irvingom.

Stalo sa tak mesiac po tom, čo na sociálnych sieťach propagoval dokument, ktorý obsahoval antisemitský materiál.

"Kyrie už nie je atlét reprezentujúci Nike," povedal hovorca spoločnosti pre ESPN.

Gigant športovej módy pôvodne rozviazal zmluvu s Irvingom už pred niekoľkými týždňami, ale až teraz potvrdila informácie jeho agentka a zároveň matka Shetellia Rileyová.

"Každý, kto minul svoje ťažko zarobené peniaze na čokoľvek, čo som kedy vydal, považujem ťa za rodinu a sme navždy spojení. Je čas ukázať, akí silní sme ako komunita," napísal Irving v pondelok na twitteri.

Zakladateľ spoločnosti Nike Phil Knight prednedávnom verejne povedal: "Kyrie prekročil hranicu. Je to jednoduché."

Knight dodal: "Uverejnil niekoľko vyhlásení, ktoré jednoducho nemôžeme zastávať a preto sme náš vzťah ukončili. Bol som s tým v poriadku."

Približne 68 percent hráčov v NBA nosí na palubovke tenisky značky Nike. V každej sezóne sa stal nový model tenisiek s názvom Kyrie jednou z najnosenejších topánok v lige. 

Podľa údajov z KixStats.com doteraz nosilo najnovšiu verziu tenisiek Kyrie 7 v zápasoch NBA celkovo 164 hráčov. Podľa informácii ESPN sa neočakáva, že značka bude inštruovať alebo žiadať, aby súčasní hráči v lige prestali nosiť topánky značky Kyrie.

Po podpise zmluvy s Nike sa Kyrie Irving ako nováčik v roku 2011 stal len 20. hráčom v histórii ligy, ktorý o tri roky neskôr získal svoje vlastné tenisky.

Sedemnásobná All-Star a šampión NBA spolupracoval s Nike osem rokov a podľa Forbes mal od roku 2019 so značkou zmluvu v hodnote 11 miliónov dolárov.

Počas jeho osemzápasovej suspendácie sa stretol s komisárom NBA Adamom Silverom a hlavami židovskej komunity, vďaka čomu sa basketbalista a jeho tím zaviazali darovať 1 milión dolárov na boj proti nenávisti a neznášanlivosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nike končí s hviezdou NBA. Ukážeme, akí silní sme, odpovedá šampión