LeBron má ďalšiu trofej. Los Angeles Lakers ovládli premiérový turnaj NBA

LeBron James oslavuje spoločne so spoluhráčmi LA Lakers
LeBron James oslavuje spoločne so spoluhráčmi LA Lakers (Autor: SITA/AP)
TASR|10. dec 2023 o 07:56 (aktualizované 10. dec 2023 o 11:11)

LeBron James taktiež získal cenu MVP.

Pohár NBA - finále v Las Vegas

Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 123:119

najviac bodov: Davis 41 (20 doskokov), Reaves 28, James 24 (11 doskokov) - Haliburton a Mathurin po 20, Nesmith 15

LAS VEGAS. Basketbalisti Los Angeles Lakers sa stali víťazmi prvého ročníka Pohára NBA.

V nedeľnom finále v Las Vegas zvíťazili nad Indianou Pacers 123:109, keď sa v ich drese zaskvel pivot Anthony Davis 41 bodmi a 20 doskokmi.

Duel sa ako jediný v súťaži nepočítal aj do základnej časti NBA.

NBA zaviedla novinku po vzore pohárových súťaží v Európe, aby zvýšila sledovanosť ligy v úvode sezóny a v tomto smere podľa čísiel v zámorí uspela.

"Ďakujem hráčom a tímom, že prijali nový koncept. Viem, že to nebolo bez problémov. Sú tu veci, z ktorých sa ešte musíme poučiť, no celkovo sme nadšení zo záujmu," vyjadril po finále spokojnosť komisár NBA Adam Silver.

Súťaž však priniesla aj negatívne reakcie a viacero pre zámorské súťaže netypické situácie.

Napríklad v zápase základnej skupiny Boston - Chicago viedli domáci v závere o zhruba 30 bodov a hosťujúci hráči chceli už duel iba dokončiť a poslali na ihrisko náhradníkov.

Celtics však dohrávali duel so základnou päťkou a naháňali čo najlepšie skóre. Preto zámerne faulovali veterána Andreho Drummonda, ktorý nepatrí medzi kvalitných šestkárov a skracovali tak čas súpera na útok. Líder Bostonu z tohto momentu nemal dobrý pocit.

"Každá hra by mala priniesť rešpekt voči súperovi. Takže nie som fanúšik tohto nápadu," skonštatoval vtedy Jayson Tatum.

VIDEO: Zostrih zápasu Lakers - Pacers

Zápasy základnej časti Pohára NBA sa hrali vždy v utorok a piatok, každé mužstvo odohralo päť duelov v skupine a aj štvrťfinále a semifinále sa ešte počítali do základnej časti ligy.

Lakers získali do vyraďovacej časti pozíciu nasadenej jednotky, hoci v Západnej konferencii im patrilo až 7. miesto.

Tri najlepšie družstvá západu (Minnesota, Oklahoma City a Denver) sa do play off Pohára vôbec nedostali.

Lakers mali v základnej skupine, ktorej zloženie určil žreb, za súperov omladené mužstvá Utahu a Portlandu, zraneniami a suspendáciou lídra Ja Moranta sužovaný Memphis a Phoenix ako jediný tím nachádzajúci sa na priečkach zaisťujúce play off.

Aj preto neprajníci súťaže vyhlásili, že turnaj bol od začiatku nachystaný na triumf Lakers, obzvlášť ak ako jediný z hviezdnych hráčov prejavil entuziazmus nad jeho vznikom LeBron James.

Tridsaťosemročný najlepší strelec histórie NBA už v minulosti zverejnil túžbu vlastniť tím NBA práve v Las Vegas a finálový turnaj pohára mu dokonale zahral do marketingových plánov.

"Píšeme históriu a vždy keď ste na tej správnej strane histórie, musíte to zobrať. Chcem tu byť po skončení kariéry. Sú tu skvelí fanúšikovia. Už tu je tím NFL, NHL, WNBA a čoskoro príde aj bejzbalový.

Nedávno tu boli aj preteky F1. Toto mesto miluje zábavu a klub NBA bude pre neho ďalší skvelý prírastok," povedal po stretnutí James, ktorý získal aj ocenenie MVP turnaja. Vo finále nazbieral 24 bodov a 11 doskokov.

"Vieme, že to nie ešte ozajstný titul, no ukázali sme, že smerujeme správnym smerom. Chceli sme byť prví šampióni tejto súťaže," priznal Davis, ktorý bol hlavnou príčinou, že Lakers prekonali Indianu v bodoch z podkošového priestoru 86:44.

"Je to frustrujúce. Prehrávali nás od začiatku do konca. Nedokázali sme doskakovať a zastaviť súpera, keď to bolo treba," povzdychol si líder Pacers Tyrese Haliburton.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»LeBron má ďalšiu trofej. Los Angeles Lakers ovládli premiérový turnaj NBA