VIDEO: Prvýkrát spolu. LeBron nastúpil so svojím synom a zapísal sa do dejín

LeBron James a jeho syn Bronny
LeBron James a jeho syn Bronny (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|7. okt 2024 o 08:52 (aktualizované 7. okt 2024 o 09:18)

V drese Lakers odohrali prípravný zápas s Phoenixom.

LOS ANGELES. Americký basketbalista LeBron James si v nočnom prípravnom zápase Los Angeles Lakers zahral so svojím synom Bronnym.

Duo otec a syn si v zámorskej NBA zahralo prvýkrát v histórii.

Nielenže sa predtým nestalo, že v rovnakom čase v súťaži hrali otec a syn, zápis Jamesovcov je výnimočný aj v tom, že sa predstavili v drese rovnakého tímu.

Bronny, ktorý navyše oslávil 20. narodeniny, nastúpil z lavičky na začiatku druhej štvrtiny. Lakers prehrali s Phoenixom Suns 114:118, informovala agentúra AP.

V súboji odohral vyše 13 minút a okrem dvoch doskočených lôpt predviedol jeden neúspešný trojkový pokus a štyri straty.

To jeho otec bol omnoho úspešnejší. Na prahu svojej 22. profisezóny bol s 19 bodmi najlepší strelec svojho tímu aj celého zápasu. K tomu pridal aj 5 doskokov a 4 asistencie. To všetko za vyše 16 minút v dianí.

VIDEO: Zostrih zápasu Lakers - Suns

Bronny James vstúpil do hry ako náhradník po oddychovom čase na začiatku druhej štvrtiny a pripojil sa k svojmu otcovi. Divácky dav v Acrisure Arena v Coachella Valley v tej chvíli poriadne nahlas vyjadril svoje nadšenie.

Začiatky však bývajú ťažké. LeBron James junior známy ako Bronny sa prakticky ihneď dopustil dvoch strát a vzápätí jednu stratu predviedol aj jeho otec.

Potom otec trafil do koša spoza trojkového oblúka a pozíciu na trojkovú streľbu pripravil aj pre syna. Ten však minul. Spolu odohrali vyše štyroch minút v druhej štvrtine.

"Je to výnimočná chvíľa pre nás oboch aj celú našu rodinu. Na tento moment nikdy nezabudnem," skonštatoval LeBron James senior o spoločne strávenom čase na palubovke so synom.

"Pre mňa ako otca zo znamená všetko. Vyrastal som bez otca a teraz si uvedomujem veľkosť spoločne strávených chvíľ so synom, možnosť ovplyvňovať je rast a vývoj a všetky veci okolo toho," dodala hrajúca legenda NBA.

Hoci LeBron James bude mať koncom decembra 40 rokov, najlepší strelec v histórii NBA vo svojom prvom prípravnom zápase nepreukázal známky spomalenia vekom. A čoskoro sa mu zrejme splní dávny sen zahrať si v jednom tíme so svojím synom.

Všeobecne sa očakáva, že málo skúsený Bronny strávi väčšiu časť sezóny v drese South Bay Lakers v nižšej súťaži G League, ale na začiatku sezóny NBA by sa mal aspoň na pár momentov predstaviť po boku otca v tíme LA Lakers.

"Bol som z prvého spoločného zápasu dosť nervózny. Otec mi prízvukoval, že ho nemám počas zápasu oslovovať ´ocko´, keďže tam je v prvom rade môj spoluhráč. Musím na to však neustále myslieť, lebo je to skutočne môj otec," skonštatoval Bronny James.

Hlavný tréner JJ Redick povedal, že Lakers už diskutovali o logistike ďalšieho historického momentu Jamesovcov, ale nešpecifikoval, kedy sa tak stane. Kým v predchádzajúcom zápase Lakers proti Minnesote Timberwolves otec James ešte oddychoval, jeho syn predviedol 2 body a 3 bloky pri streľbe 1/6 z poľa počas 16 minút na palubovke.

Lakers odohrajú ešte štyri prípravné zápasy, ale všetky mimo Los Angeles, keďže ich domáca aréna sa renovuje. Súťažnú sezónu začnú 17-násobní šampióni NBA 22. októbra doma proti Minnesote.

Zatiaľ čo v NBA bude spoločný zápas otca so synom absolútna novinka, ďalšie severoamerické profesionálne súťaže v kolektívnych športoch už majú za sebou takúto historickú skúsenosť.

Ken Griffey starší a Ken Griffey mladší hrali spolu v tíme Seattle Mariners počas častí sezón v rokoch 1990 a 1991 v bejzbalovej MLB a hokejový velikán Gordie Howe hral so svojimi synmi Martym a Markom za tím WHA Houston Eros a Hartford Whalers v NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»VIDEO: Prvýkrát spolu. LeBron nastúpil so svojím synom a zapísal sa do dejín