Je rozhodnuté! Dubaj si zahrá európsky basketbal, Balkánci si vypýtali milión navyše

Basketbalová aréna v Belehrade.
Basketbalová aréna v Belehrade. (Autor: Twitter)
Martin Kozinka|19. mar 2024 o 17:00 (aktualizované 19. mar 2024 o 17:18)

Proti účasti Dubaja bol len jeden tím.

BRATISLAVA. Basketbalový tím z Dubaja bude hrať v nasledujúcej sezóne v Jadranskej basketbalovej lige (ABA Liga). Informoval o tom Meridian sport. Pôsobiť v nej bude od ročníka 2024/25 do sezóny 2026/27.

Počas minulého týždňa sa zástupcovia niektorých klubov z ligy stretli s arabskými predstaviteľmi v Záhrebe, aby rozhodli. Nakoniec sa ale nedohodli, stretnutie sa presunulo o ďalší týždeň.

Tentokrát prišli k vzájomnej dohode. Ako predtým informoval Mozzart Sport, zástupcovia ABA ligy požadovali viac peňazí. Ponuka z Dubaja predstavovala vraj 1,5 milióna eur. Túto čiastku si mali každoročne rozdeliť účastníci súťaže.

Účastníkom to ale nestačilo. Podľa informácií Mozzart sport sa táto suma navýšila o celý jeden milión. To znamená, že každý rok zinkasujú 2,5 milióna eur.

Volebné právo majú v Jadranskej lige Partizan, Crvena Zvezda, Mega Basket, FMP Belehrad, (všetci štyria Srbsko), Cedevita Olimpija, Krka (obaja Slovinsko), Buducnost, Mornar Bar (obaja Čierna Hora), Zadar, Cibona (obaja Chorvátsko) a Igokea (Bosna a Hercegovina).

„Deväť klubov hlasovalo za, zatiaľ čo iba Partizan sa zdržal hlasovania,” napísal Meridian sport. Mohlo by to znamenať, že tak príde o časť investovaných peňazí z Dubaja. Mozzart sport dodal, že zástupcovia klubu Buducnost sa mítingu nezúčastnili.

Najúspešnejší klub v súťaži podal aj oficiálne stanovisko: „Cieľom klubu KK Partizan bolo najskôr rozhodnúť o zmene spoločnej zmluvy, o prijatí nových členov, ktorí si na to uplatnili právo podľa štatútu ABA ligy a transformácii verejnej obchodnej spoločnosti.

Až potom o rozšírení ligy a prijatí Dubaja. Nakoľko však nedošlo k dohode o prvých dvoch témach, s ubezpečením, že dva spomínané body budú dokončené do 30. júna, kluby napriek tomu začali hlasovať o prijatí Dubaja a rozšírení ligy ABA.

KK Partizan považuje tento postup za absurdný, pretože Dubaj bol do ligy prakticky prijatý skôr, aby ho vôbec požiadali. Partizan chce zdôrazniť, že klub nebol zásadne proti vstupu Dubaja do ABA ligy, ale proti spôsobu, akým bolo toto rozhodnutie prijaté. Klub je tiež veľmi znepokojený rozšírením súťažného kalendára na ďalšie štyri zápasy, ktoré predstavujú ďalšiu záťaž pre hráčov,” napísal klub.

„Neskutočné, za aké smiešne peniaze ste im dali miesto,” napísal čitateľ portálu Mozzart sport. „Namiesto toho, aby ste si vypýtali aspoň 15 miliónov eur na 3 sezóny,” dodal.

V tejto sezóne hrá súťaž štrnásť tímov, no od tej nasledujúcej v nej bude pôsobiť šestnásť celkov, jedným z nich bude celok z Dubaja.

Pokiaľ ide o cestovné náklady, celok z blízkeho východu má zabezpečiť financie na cestovanie tímov zo Srbska, ako aj rozhodcov.

Ide o dôležitý krok k tomu, aby bol dubajský klub čoskoro privítaný aj v najprestížnejšej európskej súťaži Eurolige. Už od nasledujúceho ročníka by mohol pôsobiť o úroveň nižšie - v Eurocupe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Je rozhodnuté! Dubaj si zahrá európsky basketbal, Balkánci si vypýtali milión navyše