Návrat Rusov do Euroligy? Počas vojny je to sci-fi, tvrdí šéf CSKA. Prednosť má Dubaj

Ruské basketbalové kluby majú zákaz hrať v Eurolige či v súťažiach FIBA.
Ruské basketbalové kluby majú zákaz hrať v Eurolige či v súťažiach FIBA. (Autor: KKF Scanpix Baltics/Reuters)
Martin Kozinka|15. mar 2024 o 10:45

Moskva nie, Dubaj čoskoro. Euroliga otvára dvere miliónovej ponuke, Američania vidia miliardy.

BRATISLAVA. Bohaté krajiny z blízkeho východu prenikajú do sveta športu čoraz viac. Futbal, motošport, golf... Najnovšie sa tlačia aj do basketbalu.

Počas tohto týždňa sa uskutočnili stretnutia zástupcov basketbalovej Euroligy, Jadranskej ligy a predstaviteľov budúceho klubu z Dubaja.

Cieľom bolo nájsť “rozumné” riešenie, ako zapojiť klub zo Spojených arabských emirátov medzi európsku basketbalovú elitu.

Euroliga to mala potvrdiť už v stredu. Nestalo sa. Bolo to trochu nečakané. Aj napriek tomu sa mnohí experti zhodujú, že sa tento projekt stane čoskoro skutočnosťou.

Príchod dubajského tímu by znamenal prílev peňazí do súťaží a dodatočných príjmov od sponzorov, no medzi basketbalovými fanúšikmi vládne odpor.

Chcú dokázať, že sem patria

Ako by to v praxi vyzeralo? Dubaj napokon nezažije európsku premiéru v najprestížnejšej súťaži. Začne o kategóriu nižšie - v Eurocupe.

Euroligoví akcionári sa vraj už v novembri minulého roka dohodli, že Dubaj dostane tzv. “voľnú kartu”, ktorá mu umožní bez problémov vstúpiť do ligy.

Hoci prvé informácie naznačovali rýchle pridanie dubajského tímu do Euroligy či Jadranskej ligy, vzájomné stretnutia predstaviteľov ho oddialili.

Napokon má ísť o sedemročnú dohodu, na základe ktorej klub z Blízkeho východu začne prvé dve sezóny v spomínanom Eurocupe.

Formát Euroligy sa tak v novej ére nezmení zo dňa na deň. Novo vybudovaný klub vďaka tomu plánuje na palubovke dokázať, že patrí na špičkovú úroveň a robí postupné kroky k svojmu cieľu. Následne sa má najprestížnejšia európska súťaž pre nový klub rozšíriť.

S veľkou pravdepodobnosťou začne nový tím od nuly, no veľmi rýchlo sa dostane na vrchol. Vďaka viac ako slušnému rozpočtu si bude môcť dovoliť to najlepšie, čo európsky basketbal ponúka. Myslíme dieliky na palubovke, teda hráčov.

Dubaj má navyše platiť každému euroligovému tímu po milióne eur. Tento cyklus sa zopakuje každý rok počas piatich euroligových sezón.

Balkánci nie sú hlúpi, chcú viac

Jadranská basketbalová liga (ABA Liga) sa ešte takisto oficiálne nerozhodla, či do svojej súťaže vezme tím z Dubaja. Táto súťaž je zložená z tímov z piatich balkánskych krajín - Srbsko, Slovinsko, Chorvátsko, Čierna Hora a Bosna a Hercegovina.

Počas utorka (12.3.) sa zástupcovia niektorých klubov z ligy stretli s arabskými predstaviteľmi, aby rozhodli. Nakoniec to nedopadlo podľa predstáv.

Ako informoval Mozzart Sport, zástupcovia súťaže požadujú viac peňazí. Ponuka z Dubaja predstavovala vraj 1,5 milióna eur. Túto čiastku si mali každoročne rozdeliť účastníci súťaže.

„V konečnom súčte to nie je pre kluby finančná injekcia,” napísal Mozzart Sport.

Volebné právo majú v Jadranskej lige Partizan, Crvena Zvezda, Mega Basket, FMP Belehrad, (všetci štyria Srbsko), Cedevita Olimpija, Krka (obaja Slovinsko), Buducnost, Mornar Bar (obaja Čierna Hora), Zadar, Cibona (obaja Chorvátsko) a Igokea (Bosna a Hercegovina).

Zástupcovia ligy žiadajú od Arabov lákavejšiu ponuku. Srbský športový portál Meridian zasa dodal, že šejkovia najnovšie zvažujú aj iné možnosti.

„Na zasadnutí mali zástupcovia klubu z Dubaja veľmi rozsiahlu prezentáciu, ktorá trvala viac ako hodinu. V nej podrobne predstavili, čo do regionálnej súťaže prinášajú zo športovej a finančnej stránky,” napísal web Mozzart Sport.

Oficiálna tlačová správa však znela o niečo pozitívnejšie: „Všetci členovia ABA Ligy, respektíve zástupcovia tímov, pozitívne prijali prezentáciu projektu o vstupe tímu BC Dubaj do ABA Ligy, čím sa vytvorili základy pre ďalšie diskusie a konečné rozhodnutie týkajúce sa tejto témy, ktoré padne v čo najkratšom čase.”

Pokračovanie tohto zasadnutia je naplánované na utorok, 19. marca 2024.

Prezident nepotrebuje “sugar daddy” tím

Poďme však naspäť k Eurolige. Podľa zdrojov renomovaného basketbalového portálu Eurohoops sú len dva euroligové kluby, ktoré majú nejaké námietky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Návrat Rusov do Euroligy? Počas vojny je to sci-fi, tvrdí šéf CSKA. Prednosť má Dubaj