Jendrichovský: Nie som ochotný platiť toľko, čo ostatní. Extraligu zachráni len zázrak

Hráčky Young Angels Košice v minulej sezóne.
Hráčky Young Angels Košice v minulej sezóne. (Autor: FOTO - TASR)
Martin Kozinka|8. dec 2023 o 16:45

Rozhovor s prezidentom Young Angels Košice Danielom Jendrichovským.

V roku 2016 ocenili Košice titulom Európske mesto športu. Dnes šport v Košiciach volá o pomoc. Ženský basketbalový tím Good Angels Košice sa dostal do Final Four prestížnej Euroligy a vyhral pätnásť extraligových titulov v rade.

Posledné roky bol prioritný cieľ klubu vychovať budúce slovenské reprezentantky. Vo všetkých kategóriách má 35 reprezentantiek, celkovo 240 detí a 11 družstiev. Teraz čelí tím hrozbe, že nedohrá najvyššiu súťaž.

Obetovali sme extraligu, aby mohla mládež prežiť,” tvrdí v rozhovore prezident Young Angels Košice DANIEL JENDRICHOVSKÝ.

Klub poslal mestu žiadosť o dotácie už v marci tohto roka. Mali dostať 60-tisíc eur. Do dnešného dňa nedostali ani cent. Nie je to však problém len basketbalu, peniaze nevidel žiadny košický športový kolektív.

Dôvodom sú nesplnené sľuby vedenia mesta Košice. To oznámilo, že od 1. decembra vstupuje pre finančné problémy do krízového režimu a nemá tak odkiaľ vziať peniaze. Klub zatiaľ márne čaká aj na zvyšné peniaze zo Slovenskej basketbalovej asociácie.

Ako vyzerali rokovania s primátorom a vedením mesta o dotáciách pre klub?

Nemá význam, a ani nemám záujem opisovať jednotlivé stretnutia, dohody a sľuby, podstatný je výsledok, a ten je žiaľbohu pre nás pohromou. Ochotu primátorovi určite uprieť nemôžem, no riešenia sme sa nedočkali.

Daniel Jendrichovský počas nedávneho zápasu 10. kola Niké extraligy v basketbale žien YOUNG ANGELS Košice - MBK Ružomberok, po ktorom ohlásil koniec extraligového klubu.
Daniel Jendrichovský počas nedávneho zápasu 10. kola Niké extraligy v basketbale žien YOUNG ANGELS Košice - MBK Ružomberok, po ktorom ohlásil koniec extraligového klubu. (Autor: TASR)

Z celkovej sumy dotácie 60-tisíc eur z verejných zdrojov ste dostali koľko?

V roku 2023 ani cent od mesta Košice, ani cent od Košického samosprávneho kraja. Dostali sme zatiaľ iba 5 700 eur od Slovenskej Basketbalovej Asociácie

Reakcia generálneho sekretára Slovenskej basketbalovej asociácie Andreja Kuffu: Je pravda, že zatiaľ bolo vyplatených 5 700 eur pre Young Angels. 

Klub má dostať 2 700 eur za deväť družstiev v mládežníckych súťažiach a 5 600 eur za výchovu mládežníckych reprezentantov, momentálne zbierame na SBA podklady k vyplateniu týchto dotácií budú vyplatené do konca decembra.

Reprezentantky boli presne vyčítané z oficiálnych súpisiek, ktoré išli na FIBA pred majstrovstvami Európy. Mali ich na starosti tréneri spolu s koordinátormi mužskej a ženskej zložky basketbalu. 

Taktiež už na výkonnom výbore vo februári 2023 bola schválená podpora klubov, kde bolo napísaných 200 eur na hráča. Dotácia 8128 eur za účasť v medzinárodných súťažiach mládeže bola za sezónu 2022/23 vyplatená v roku 2023.”

Reakcia Daniela Jendrichovského na odpoveď Andreja Kuffu: „SBA má podklady k vyúčtovaniu už mesiac. Podpora medzinárodných mládežníckych súťaží na sezónu je zahmlená tajomstvom."

Tento problém majú aj ďalšie košické kluby, však? Riešite ho spoločne?

Áno. V stredu 6.12.2023 sme spoločne na tlačovej konferencii poukázali na stav športu v Košiciach. 

VIDEO: Daniel Jendrichovský reaguje na nevyplatenie dotácií od mesta Košice


Čo sa v rozhovore dozviete?

  • Zanikne košický klub ako celok?
  • Čo ovplyvnilo koniec Good Angels v 2018?
  • Prečo sa oplatí angažovať Američanky?
  • Prečo nechce platiť mestu rovnako ako ostatní?
  • Je šanca na záchranu extraligy?

Hrozí, že pre nedostatok financií zanikne celý klub? Čiže aj prípravky, v ktorých pôsobia deti?

Young Angels Academy prežije a bude pokračovať v mládežníckych súťažiach vrátane medzinárodných súťaží. Otázka je, koľko detí bude musieť odísť, či budeme musieť znížiť kvalitu tréningového procesu, alebo početnosť tréningov.

Je možné, že budeme musieť odhlásiť zo súťaže aj nejaké mládežnícke družstvo. Obetovali sme extraligu, aby mohla mládež prežiť.

Aký je ročný rozpočet klubu?

Rozpočet klubu je 100-tisíc eur v extralige a 300-tisíc v akadémii/mládeži.

Niektorých ľudí šport vôbec nezaujíma. Povedia si, že sa do toho dáva zbytočne veľa peňazí, vrcholoví športovci zarábajú prehnané sumy, no nevidia zákulisie, kde sa tvrdo pracuje na tréningoch. Ako reagujete na ľudí s takýmito názormi? 

Budúcnosť im dá najlepšiu odpoveď. Pochopili to iné krajiny, a nemusíme chodiť ďaleko. Raz to pochopia aj Slováci. 

Povedali ste, že pre novú vládu sú “dôležitejšie trináste dôchodky, zatiaľ čo deti si môžu šúchať mobily a priberať”. Prečo by sa malo do športu investovať viac?

Nehnevajte sa, ale ak táto otázka potrebuje odpoveď, niečo je veľmi zle. Tu sa nebavíme o vrcholovom športe, ale o dennej pohybovej aktivite detí, ktoré sú talentované a veľa z nich si oblieka dres mládežníckych reprezentácií. 

Basketbalistky Young Angels Košice si v sezóne 2021/22 zahrali vo finále Federálneho pohára proti Hradcu Králové.
Basketbalistky Young Angels Košice si v sezóne 2021/22 zahrali vo finále Federálneho pohára proti Hradcu Králové. (Autor: TASR)

Ako je to s príspevkami rodičov? Sú vo vašom klube povinné?

Áno. Sú definované v klubovom kódexe, ktorý rodičia podpisujú vždy pred sezónou. Poplatky sú odstupňované podľa vekových kategórií. Rodičia sa podieľajú na chode akadémie zhruba jednou štvrtinou.

V aréne, ktorej renovácia stála 3,1 milióna, sa nehrá. Prečo?

To je dobrá otázka, ale na zlého respondenta. Pýtať sa musíte zástupcov mesta Košice.

Podarilo sa konečne magistrátu odstrániť v hale niektoré nedostatky? Avizovali, že to bude hotové do polovice októbra?

Opakujem, na to sa musíte pýtať zástupcov mesta Košice.

Čo sa týka prenájmu haly, zhruba o akej sume a na aké dlhé obdobie sa bavíme?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Jendrichovský: Nie som ochotný platiť toľko, čo ostatní. Extraligu zachráni len zázrak