Dráha bola ďaleko, tak trénoval na maratón. Objav roka zabehol svetový rekord

Kelvin Kiptum.
Kelvin Kiptum. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|9. okt 2023 o 10:45

Kelvin Kiptum ukázal maratónsku budúcnosť.

Tento článok sme vytiahli z archívu po tragickom úmrtí Kelvina Kiptuma v nedeľu, 11. februára 2024.

BRATISLAVA. Keď koncom roku 2016 oznámila spoločnosť Nike projekt Breaking2, na konci ktorého mala byť pokorená 2-hodinová hranica na maratónskej trati, znelo to nereálne. V tom čase do tejto hranice chýbali bezmála tri minúty. Zdalo sa, že je to príliš veľký skok.

Pri tejto rýchlosti musel bežec výrazne zrýchliť, aby sa to podarilo. Pri vtedy platnom svetovom rekorde chýbalo po dvoch hodinách maratóncovi do cieľa stále celý kilometer.

V rámci špeciálneho projektu, ktorý nebral ohľad na pravidlá Svetovej atletiky, sa to podarilo Eliudovi Kipchogemu. Pred štyrmi rokmi prekonal dvojhodinovú hranicu vo Viedni (1:59:40 h).

Lenže to bolo na uzavretom okruhu aj s podporou bežcov, ktorí sa pri ňom pravidelne striedali.  

Teraz sa však zdá, že ani súťažný maratón pod 2 hodiny už nie je taký neuveriteľný. K pokoreniu tejto hranice sa človek prvý raz priblížil na 36 sekúnd. 

Šokoval už pri debute

Kelvin Kiptum zabehol na Chicagskom maratóne nový svetový rekord. Trať zabehol v čase 2:00:35 h. Rekord vylepšil o 34 sekúnd. 

Čo 23-ročný Keňan dosiahol za posledný rok sa javí ako niečo neuveriteľné. 

Vlani v decembri dosiahol najlepší debut na maratónskej trati. Vo Valencii vyhral časom 2:01:53 h. Na jar tohto roku vyhral prestížny Londýnsky maratón v traťovom rekorde a druhom najlepšom čase histórie – 2:01:25.

V Chicagu sa zlepšil o ďalších 50 sekúnd. 

VIDEO: Svetový rekord Kelvina Kiptuma

„Chcel som prekonať traťový rekord. Na svetový som nemyslel. Ale vedel som, že jedného dňa budem svetovým rekordérom. Som veľmi šťastný,“ reagoval víťaz.

Kiptum má 23 rokov a ukázal maratónsku budúcnosť. Vyhral všetky tri maratóny, pričom každý z nich zabehol pod hranicou 2:02 h. Ukazuje sa, že zdolať ho bude veľká výzva.

V Chicagu vyhral s veľkým náskokom - 3:27 minúty.

Krízu a bolesť nepozná

Maratón je kráľovská disciplína, v ktorej bežci trpia a musia sa prekonávať. Keňan však v Chicagu bežal s ľahkosťou. Pred cieľom dokázal zrýchliť.

„Dokonca keď som uvidel časomer som si povedal, že možno by to vyšlo aj pod dve hodiny,“ opisoval záver pretekov. Nepodarilo sa mu to, no i tak pri víťaznom behu vraj nemal žiadnu krízu. V cieli pôsobil sviežo.

Aj preto sa ho pýtali novinári na tlačovej konferencii, či sa už pri maratóne trápil a zažil bolesť. Pre istotu otázku opakovali dvakrát.

Neboli si istí, či ju Kiptum pochopil správne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dráha bola ďaleko, tak trénoval na maratón. Objav roka zabehol svetový rekord