O sedem menej ako v Riu. Prísne limity splnila len trojica atlétov

Zľava Emma Zapletalová, Ján Volko a Gabriela Gajanová počas brífingu SAZ.
Zľava Emma Zapletalová, Ján Volko a Gabriela Gajanová počas brífingu SAZ. (Autor: TASR)
TASR|5. júl 2021 o 19:23

Debut na OH čaká Volka či Zapletalovú.

BRATISLAVA. Najpočetnejšiu časť slovenskej výpravy na olympijských hrách v Tokiu budú rovnako ako v Riu de Janeiru tvoriť atléti. Z 41-členného tímu športovcov ich bude deväť, v Brazílii reprezentovalo Slovensko až 16 atlétov.

Zúženie výpravy berie atletický šéftréner Martin Pupiš ako realitu.

"Od začiatku som hovoril, že budeme spokojní s dvojciferným číslom účastníkov. Nepodarilo sa to dosiahnuť z objektívnych aj subjektívnych dôvodov. Tím sa však omladzuje a jeho kvalita je na dobrej úrovni.

Budeme mať obhajcu zlata a minimálne troch ďalších, ktorí sú schopní pobiť sa o olympijské finále. Deväť atlétov je realita, ktorú sme mohli očakávať," povedal v pondelok na tlačovej konferencii.

Volko musel čakať, Gajanovú postup prekvapil 

Debutu po piatimi kruhmi sa dočká aj najrýchlejší slovenský šprintér Ján Volko.

Prísny limit nezabehol, no postavenie v rebríčku mu napokon zaručilo štart na stometrovej i dvestometrovej trati. O istote štartu na dvojstovke sa pritom dozvedel až v jeden z posledných možných dní.

"Čakať na potvrdenie istoty štartu bolo stresujúce. Každý večer a ráno som kontroloval rebríček, či sa niečo nezmenilo. Postúpil som a teraz už nezáleží na tom z akého miesta. Teraz pôjde už iba o to podať čo najlepší výkon," prízvukoval bronzový z tohtoročných halových ME.

Slovenský šprintér Ján Volko.
Slovenský šprintér Ján Volko. (Autor: TASR)

Najlepšia slovenská osemstovkárka Gabriela Gajanová sa na rozdiel od Volka plne nesústredila na kvalifikáciu do Tokia.

"Postup ma prekvapil. Trochu som boj o olympiádu aj vypustila z hlavy. Až po majstrovstvách Slovenska v Trnave som získala nádej, že by sa to mohlo podariť.

Cítim, že forma stúpa. Aj v tréningu mi to išlo lepšie ako v predošlých mesiacoch. Som rada, že to ide správnym smerom," vyhlásila Gajanová.

Ešte pred olympiádou ju čaká účasť na majstrovstvách Európy do 23 rokov v Tallinne, ktoré sú na programe od 8.-11. júla.

Zapletalová sa ako líderka necíti

V estónskej metropole bude štartovať aj bežkyňa na 400 m prek. Emma Zapletalová, ktorá tam navyše pôjde s najlepším časom zo všetkých účastníčok.

"Časom som ako líderka, no nepovažujem sa za ňu. Na štarte nie je dôležité to, čo som zvládla doteraz, ale to, čo dokážem dnes a treba zvládnuť po ceste desať prekážok," pripomenula.

Slovenská atlétka Emma Zapletalová.
Slovenská atlétka Emma Zapletalová. (Autor: TASR)

Zapletalová ako jedna z troch slovenských atlétov zvládla prekonať prísny olympijský limit. Okrej nej sa to podarilo ešte chodcovi Matejovi Tóthovi, ktorý bude obhajovať zlato na 50 km, a kladivárovi Marcelovi Lomnickému.

"Minulý rok sme verili, že nie sme ďaleko od limitov. Potom ich však sprísnili. Zobrala som to tak, že ak mám v Tokiu byť, tak sa tam dostanem. Ak nie, je tu ešte Paríž. Cítila som, že na to mám, len to musím potvrdiť.

Po výkone na Zlatej tretre v Ostrave som si povedala, že prekonať limit je už reálne. V holandskom Hengelu sa to potvrdilo a naozaj som ho zabehla," dodala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»O sedem menej ako v Riu. Prísne limity splnila len trojica atlétov