Weissa vyhodili z Košíc, tri mesiace bol nezamestnaný. Nevedel, čo so životom

Zápas Petržalky proti FC Porto. Blažeja Vaščáka (vľavo) bráni Pepe, v súčasnosti hráč FC Porto.

Weissa vyhodili z Košíc, tri mesiace bol nezamestnaný. Nevedel, čo so životom

Zápas Petržalky proti FC Porto. Blažeja Vaščáka (vľavo) bráni Pepe, v súčasnosti hráč FC Porto. (Autor: Archív SME - Pavol Funtál)
Zápas Petržalky proti FC Porto. Blažeja Vaščáka (vľavo) bráni Pepe, v súčasnosti hráč FC Porto.
Zápas Petržalky proti FC Porto. Blažeja Vaščáka (vľavo) bráni Pepe, v súčasnosti hráč FC Porto. (Autor: Archív SME - Pavol Funtál)
Pavol Spál|14. aug 2023 o 11:15

Aký osud majú hrdinovia Petržalky?

BRATISLAVA. Súčasného trénera majstrovského Slovana Vladimíra Weissa z Košíc vyhodili iba zopár mesiacov pred vrcholom najslávnejšej éry, v roku 1996.

"Aj s dvoma spoluhráčmi doplatili na to, že si šli po prehratom zápase sadnúť na diskotéku. Niekto z VSŽ tam však práve oslavoval narodeniny, a tak ich vyhodili z klubu," ozrejmil v rozhovore pre Denník N Róbert Semeník, jeden z hlavných aktérov.

1. FC Košice sú navždy zapísané ako prvý slovenský klub, ktorý sa prebojoval do skupinovej fázy Ligy majstrov. Stalo sa to v lete 1997. 

Druhá bola Armedia Petržalka, v roku 2005. Tu sa začína jej príbeh.

„Ivan Kmotrík mi dal takú životnú šancu ako nikto iný. Podržal ma, keď mi bolo najťažšie, keď ma vyhodili z Košíc (v roku 1996, pozn. red.) a tri mesiace som bol nezamestnaný, nevediac, čo ďalej so životom. Rozmýšľal som, že odídem do Rakúska trénovať nejakú dedinu,“ vravel Weiss v minulosti v rozhovore pre SME. 

V Petržalke začal ako hráč, zobral na seba aj rolu hrajúceho trénera a od roku 2000 viedol mužstvo ako hlavný tréner.

„Ivan Kmotrík ma vtedy vzal do druhej ligy, spolu sme vybojovali najvyššiu súťaž, neskôr mi dal obrovskú dôveru aj ako manažérovi a trénerovi. Dodnes sme ako bratia,“ vysvetľoval Weiss.

V roku 2005 vyradila Artmedia v predkolách Ligy majstrov postupne Kajrat Almaty, Celtic Glasgow a Partizan Belehrad, v skupinovej fáze potom obsadila tretiu priečku so šiestimi bodmi (vyhrala v Porte 3:2 a potom s ním remizovala doma, dvakrát tiež remizovala s Glasgow Rangers, dvakrát prehrala s Interom Miláno), čo znamenalo postup do šestnásťfinále Pohára UEFA.

Ako sa vyvíjala kariéra hlavných hrdinov Artmedie? Aké mali osudy? Jeden je maliar, druhého živilo kosenie trávy. Ďalší tvrdí, že zarobil veľa, ale nie je sporivý typ. Iný má tristo klientov a pod svojou správou až tisíc zmlúv.

"Keby som mal tento rozum v dvadsiatke, tak dnes mám tri byty a dom,“ vraví. 

Sportnet v prvej časti seriálu rozoberá prvú polovicu hráčov.

Brankári

Štefan Kollár (48)

Náhradný brankár. V Artmedii zotrval do januára 2007. Následne sa presunul do Česka a Rakúska, kde chytal v nižších súťažiach. Pôsobil aj v bratislavskom Interi. Vlani hral ešte za MŠK Senec. Pracuje vo firme, ktorá sa venuje záhradníctvu.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako sa vyvíjala kariéra hlavných hrdinov Petržalky? Aké mali osudy? 
  • Ktorý z nich je exkluzívny finančník, ktorý má tristo klientov?
  • Ktorý z nich je maliar - natierač?
  • Ktorú hviezdu živilo kosenie trávy?
  • Ktorý mal nádor?

Ľuboš Kamenár (36)

Veľký talent si v Lige majstrov nezachytal, ale na jar 2006 nahradil Čobeja, ktorý mal zdravotné problémy. V roku 2009 získal s Petržalkou druhý titul a vypýtal si angažmán do vtedy druholigového Nantes, kde sa upísal na päť rokov. V prvej sezóne odchytal 36 zápasov, ale potom stratil miesto.

Nantes bol vo finančných problémoch, na čo Slovák doplatil. Už nikdy sa nedostal do formy, akú mal v Petržalke. Putoval po hosťovaniach (Sivaspor, Trnava, Sparta Praha, Celtic Glasgow). 

V roku 2013 prestúpil do ETO Győr, nasledoval Slask Wroclav a Vasas Budapešť. V roku 2019 sa vrátil do Petržalky. Od roku 2020 pôsobí v Trnave, ale už iba ako náhradník. Momentálne je brankárskou štvorkou a trénuje mládež. 

Za reprezentáciu odohral dva zápasy. 

Juraj Čobej (53)

Volali ho Šaman.

Odchytal všetky zápasy Artmedie v Lige majstrov. Na vrchole kariéry ho však skolila choroba. Mal vtedy 35 rokov.

„Sedel som v aute a zavolala mi mama, že mám kúpiť papriku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Weissa vyhodili z Košíc, tri mesiace bol nezamestnaný. Nevedel, čo so životom