Po zrušených pretekoch Slováci odleteli, ostala len Kuzminová

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. feb 2019 o 17:21

Biatlonisti uprednostnili prípravu na majstrovstvá.

BRATISLAVA. Keď sa v nedeľu ráno biatlonisti v Canmore zobudili, čakalo ich nemilé prekvapenie. Teplota v noci klesla na mínus 30 stupňov Celzia.

,,Aj tak sa musím nachystať na súťaž. Hádam sa do siedmich hodín oteplí," napísala na twitteri Fínka Kaisa Mäkäräinenová. Lenže teplota potom stúpla len mierne.

Keďže bolo chladnejšie ako mínus 20 stupňov, museli organizátori z programu Svetového pohára v Canmore poslednú súťaž škrtnúť.

Mráz bol nepríjemný

V nedeľu sa mali pôvodne bežať preteky s hromadným štartom. Lenže najskôr komisári rozhodli, že ich nahradia rýchlostnými pretekmi. V chladnom počasí by boli pretekári vonku o polovicu kratšie.

Potom naplánovali presunúť súťaž na sobotu. Malo byť priaznivejšie počasie ako v nedeľu. Nebolo. Tak ju znova vrátili späť na nedeľu. Ani to nepomohlo. V Canmore sa nakoniec v nedeľu nesúťažilo a biatlonisti sa balili.

Rozhodnutie prijali, pretože chlad bol extrémny.

,,Mráz bol naozaj nepríjemný. Ráno som sa ešte pred raňajkami šiel prebehnúť, keď bolo ešte mínus tridsať, čo už je naozaj neznesiteľná zima. Pritom obloha bola dnes jasná. V predchádzajúcich dňoch nám do tej zimy ešte aj fúkalo a bolo to pocitovo horšie," opisoval český pretekár Tomáš Krupčík pre idnes.cz.

Biatlonisti sa sťažovali na mráz už po piatkových štafetách. Hoci bolo mínus 18 stupňov, fúkal silný vietor a ten pocit chladu umocňoval.

,,Bolo to už na hranici. Bola strašná zima. Na strelnici som si hovorila: Bože, nech to je už za mnou," opisovala Nemka Vanessa Hinzová pre ARD.

Do Salt Lake City letí len Kuzminová

Náhrada za zrušenú nedeľňajšiu súťaž nebude. Biatlonisti, ktorí cestovali do zámoria len na preteky v Canmore, majú smolu. Mráz skomplikoval tréningy a umožnil len jednu individuálnu súťaž.

Má to však aj jedno pozitívum pre slovenské biatlonistky. Hoci malé.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Po zrušených pretekoch Slováci odleteli, ostala len Kuzminová