Mnohým dokázal, ako veľmi sa mýlili. Budúci člen siene slávy ukončil kariéru v slzách

Jason Kelce ukončil po trinástich sezónach v NFL svoju kariéru.

Mnohým dokázal, ako veľmi sa mýlili. Budúci člen siene slávy ukončil kariéru v slzách

Jason Kelce ukončil po trinástich sezónach v NFL svoju kariéru. (Autor: TASR/AP)
Jason Kelce ukončil po trinástich sezónach v NFL svoju kariéru.
Jason Kelce ukončil po trinástich sezónach v NFL svoju kariéru. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|8. mar 2024 o 09:15

Jason Kelce, center tímu Philadelphia Eagles, ukončil kariéru.

BRATISLAVA. Počas trinástich rokov v NFL si vyslúžil status legendy, najlepšieho hráča na svojej pozícii a budúceho člena siene slávy.

Nikdy sa na nič nehral, je bezprostredný a srší z neho človečina. Stal sa športovou celebritou a neodmysliteľnou súčasťou Philadelphie Eagles. 

"Jason Kelce je chlapík, s ktorým by ste radi išli na pivo. Je veľmi pohodový, zábavný, ale zároveň tvrdý pracant, ktorý za svoju kariéru toho veľa odohral," povedal pre Sportnet komentátor Ondřej Horák.

Avšak, kým počas kariéry fanúšikov zabával, začiatkom týždňa s ním mnohí plakali. Definitívne potvrdil, že jeho skvelá športová kariéra sa skončila. 

"Mnohokrát sa ma pýtali, prečo som si vybral americký futbal a nikdy som nemal odpoveď, ktorá by vystihla podstatu. Je to niečo podobné, ako keď máte obľúbenú pieseň alebo knihu. 

Priťahuje vás a vyvoláva u vás emócie. Vstúpiť na ihrisko bolo to najslobodnejšie, čo som kedy cítil. Mal som zimomriavky," povedal.

Začínal ako dobrovoľník

Na YouTube má video z jeho emotívneho prejavu za tri dni už viac ako 400-tisíc vzhliadnutí. "Ak ste pri sledovaní tohto videa nevyronili slzu, nie ste človek," napísal do komentárov jeden z používateľov. 

Slzy sa snažil zakrývať aj Kelce, ale nešlo to. Sadol si, poďakoval sa všetkým, ktorí prišli a rozplakal sa. Snažil sa zhlboka dýchať, bojoval s emóciami. 

Bývalý center Philadelphie Eagles Jason Kelce oznámil koniec svojej športovej kariéry.
Bývalý center Philadelphie Eagles Jason Kelce oznámil koniec svojej športovej kariéry. (Autor: TASR/AP)

Situáciu sa snažil aspoň trochu odľahčiť, keď povedal, že toto bude nadlho. Napokon tlačová konferencia trvala viac ako 40 minút. 

Povedal, že sa počas celej svojej kariéry cítil ako "underdog", teda človek, ktorému sa nedávajú veľké šance na to, aby uspel. Už len spôsob, akým sa stal profesionálnym hráčom, je netradičný.

Na univerzitu Cincinnati išiel ako tzv. walk-on. Bol dobrovoľníkom, ktorý sa zúčastňoval na tréningoch a to na pozícii linebackera. Jeden z trénerov v ňom však videl potenciál a preorientoval ho na centra.

Keď si ho Philadelphia vybrala na drafte 2011 v šiestom kole zo 191. miesta, vtedy v klube nemohli tušiť, aký vyhrali jackpot. 

Vo farbách Eagles odohral celú kariéru, sedemkrát bol vybraný do Pro Bowlu (obdoba Zápasu hviezd NHL, pozn.), z toho šesťkrát do prvého tímu. 

"Vždy bolo mojím cieľom odohrať celú kariéru v jednom meste. Lepšie som si to nemohol vysnívať, ani keby som sa snažil," povedal 36-ročný Kelce.

VIDEO: Jason Kelce po 13 sezónach v NFL ukončil kariéru

Súperi to čakali, no neubránili ich

Post centra nie je v americkom futbale na prvý pohľad taký lákavý ako post quarterbacka, running backa či receivera. Platí to aj z finančného hľadiska. 

Kým Kelce ako najlepšie platený center bral v predošlej sezóne 14,25 milióna dolárov, spomedzi quarterbackov zarobil najviac Joe Burrow (55 mil.). 

Rodák z Clevelandu spĺňal všetko, čo má mať elitný center.

Aj kvôli nemu dokonca NFL zvažovala zmenu pravidla a okrem iného bol na začiatku legendárnej akcie, ktorá sa zapísala do histórie Super Bowlu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Mnohým dokázal, ako veľmi sa mýlili. Budúci člen siene slávy ukončil kariéru v slzách