Som opitý, ale zvládnem šoférovať. Bola to chyba, tvrdí český futbalista

Český futbalista  Aleš Matějů (vľavo) v drese Brescie.
Český futbalista Aleš Matějů (vľavo) v drese Brescie. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|3. sep 2020 o 23:45

Bol to deň, keď mohol prísť o všetko.

BRATISLAVA. Vybavuje si mihajúce svetlá, pískanie v ušiach a hustý dym, ktorý sa mu valil spod kapoty.

Cítil smrad a vnímal, že jeho auto je rozbité.

„To je v prdeli. Je to prúser ako prasa,“ odohrávalo sa v mysli českého futbalistu Aleša Matějů, ktorý o situácii rozprával pre portál bezfrazi.cz.

Keď sa nad ránom vracal z diskotéky neďaleko talianskej Brescie, vo veľkej rýchlosti havaroval. Vedľa neho sedel slovenský futbalista Nikolas Špalek.

Na diskotéke toho obaja dosť vypili. Keď zrazu okolo seba uvideli policajtov, húkajúce sanitky či hasičov, vedeli, že je zle.

„V pohode, kámo, ja to vybavím, upokojoval ma Špaldo (prezývka Špaleka, pozn. red.). Nič nevybavil. Jeho suverenita policajtov ešte viac dráždila,“ opisuje Matějů.

Pred piatkovým zápasom Ligy národov sa prvýkrát dostal do českej reprezentácie, v ktorej nahradil zraneného Filipa Nováka.

Nikolas Špalek je v slovenskom tíme medzi náhradníkmi.

Bol to deň, keď mohol prísť o všetko

Osemnásteho novembra 2018 obaja prežili moment, na ktorý len tak ľahko nezabudnú.

„Bol to deň, keď som mohol prísť úplne o všetko. Keď som mohol pripraviť o život seba aj niekoho iného,“ opisuje Matějů.

So slovenským spoluhráčom sa rozhodli vyraziť na neďalekú diskotéku. Cestu taxíkom zavrhli, keďže sú vraj v Taliansku nespoľahlivé.

Na diskotéke obaja popíjali a dokonca sa stretli aj so známym talianskym futbalistom Mariom Balotellim, ktorý sa neskôr stal ich spoluhráčom.

Nikolas Špalek po strelenom góle.
Nikolas Špalek po strelenom góle. (Autor: TASR/AP)

O štvrtej ráno zvažovali, ako pôjdu domov. Skúšali si zavolať taxík, ale nikam sa nedovolali.

A nechceli tam ani nechávať svoje auto.

„To zvládnem, veď som v pohode. Verím si. Čo by sa tak mohlo stať? Nič som si vtedy nepripúšťal, hoci som tisíckrát počul, že si nemám opitý sadať za volant,“ vraví Matějů.

V duchu kalkuloval, že talianski policajti pri bežnej kontrole ani nedávajú fúkať a navyše sú futbalistami miestneho klubu, čo by im tiež mohlo pomôcť.

Prerátali sa.

Priateľke sa snívalo, že zomreli

Pod vplyvom alkoholu mali guráž, ale najmä spomalené reakcie. Pred sebou mali kruhový objazd, ktorý sa Matějů rozhodol zvládnuť vo veľkej rýchlosti.

„Šiel som sto dvadsať. Keď som zatočil volantom, hodilo nás to do strany a už sme leteli. Zastavili sme sa až pri stojane na tankovanie na benzínovej pumpe. Pamätám si len obrazy a záblesky,“ vysvetľuje český futbalista.

Je mi jasné, že nie som posledný, kto také niečo urobil. Bohužiaľ.


Aleš Matějů, český futbalista

Týždeň pred nehodou sa jeho priateľke snívalo, že spolu so Špalekom mali autohaváriu a neprežili.

„Plakala mi do telefónu, aký to bol živý sen. Tri dni mi opakovala, aby sme jazdili opatrne. Vážne, tie správy mám schované,“ vraví.

Obaja mali šťastie, že sa im nič nestalo. Zároveň však vedeli, že za ľahkovážne a nezodpovedné konanie budú musieť znášať dôsledky.

„Povedal som pravdu priateľke i rodičom. Zavolal som otcovi, keďže ako hasič to zrejme zoberie lepšie. Keď za mnou po mesiaci prišli na Vianoce, otec mi hneď medzi dverami vylepil zaucho,“ priznal Matějů.

Stres, výčitky a strach

Po havárii boli obaja hráči pod drobnohľadom. Médií i talianskeho klubu, v ktorom museli dokazovať, že to bola len jednorazová chyba.

Obaja vedeli, že nepríjemný zážitok sa s nimi potiahne aj do budúcnosti.

„Nejaký čas sa mi vracali sny, v ktorých som videl ľudí, ktorí už nie sú medzi nami,“ opisuje Matějů.

Mesiac po nehode mal strach sadnúť si do taxíka. A odkedy mu vrátili vodičský preukaz, jazdí obozretnejšie a bezpečnejšie.

„Len svojím správaním môžem ukázať, že som si z toho vzal ponaučenie. Nemám problém o tom otvorene hovoriť, aby som každému vysvetlil, že to za to nestojí,“ tvrdí Matějů.

„Za ten stres, výčitky a noci, keď človek nemôže spať a budí sa v strachu. Po auto, ktoré ostane niekde cez noc stáť, si radšej príďte na druhý deň,“ odkazuje.

„Je mi jasné, že nie som posledný, kto také niečo urobil. Bohužiaľ. Len následky môžu byť iné, nedozerné. Niekto ďalší nemusí mať šťastie ako ja,“ doplnil Matějů.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Som opitý, ale zvládnem šoférovať. Bola to chyba, tvrdí český futbalista