Postavili ho na ruinách predchodcu, štadión nesie meno vypudeného vládcu

Al Rayyan stadium alebo oficiálne štadión Ahmada bin Alího.
Al Rayyan stadium alebo oficiálne štadión Ahmada bin Alího. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|17. nov 2022 o 18:00

Na štadióne Ahmada bin Alího odohrajú na MS vo futbale 2022 sedem zápasov.

DAUHA, BRATISLAVA. Mal tri manželky, osem detí, vládol jedenásť rokov a zomrel v londýnskom exile. Jeho meno nesie jeden zo štadiónov, na ktorých sa budú hrať majstrovstvá sveta vo futbale 2022.

Pôvodný štadión Ahmada bin Alího postavili v roku 2003 s kapacitou vyše 20-tisíc miest. V roku 2015 ho zbúrali a na rovnakom mieste začali stavať nový.

Časť sutín starého štadióna použili pri konštrukcii novej arény, takže tá stojí na ruinách svojho predchodcu. Dokončili ju na konci roka 2020.

Al Raján - Ahmad Bin Ali stadium

  • Kapacita: 40 740 miest
  • Otvorený: 2003 (pôvodný štadión), 18. decembra 2020 nový štadión
  • Čo sa tu hrá: USA - Wales (B-skupina, 21. novembra), Belgicko - Kanada (F-skupina, 23. novembra), Wales - Irán (B-skupina, 25. novembra), Japonsko - Kostarika (E-skupina, 27. novembra), Anglicko - Wales (B-skupina, 29. novembra), Chorvátsko - Belgicko (F-skupina, 1. decembra). Osemfinále (3. decembra)

Chvíľu sa špekulovalo o názve štadióna, ktorý miestni volajú Al Rayyan stadium, podľa okresu Al Raján, ale napokon zostali Katarčania verní tradícii a pomenovali ho po niekdajšom vládcovi.

Dizajn inšpirovaný dunami

Štadión Ahmada bin Alího má kapacitu 40 740 miest, sedačky zhotovili v Katare a Poľsku. Po šampionáte sa kapacita zníži na polovicu demontovaním horenej časti hľadiska.

Štadión sa nachádza v severnej časti hlavného mesta Dauhá, iba 800 metrov od ďalšieho dejiska MS, Education Stadium. Odohrajú na ňom sedem zápasov turnaja. 

Dizajn futbalového stánku je inšpirovaný púštnymi dunami. Pôvodný projekt strechy rátal so tradičnými štyrmi nosníkmi ukotvenými v každom rohu, no toto riešenie sa celkom zavrhlo.

Namiesto toho spája strechu a vonkajšiu konštrukciou štadióna výrazný oceľový prstenec, ktorého plocha je 32 700 metrov štvorcových.

Na výstavbu vrchnej časti štadióna použili 9000 ton ocele, ktorú doviezli z Číny. Najcharakteristickejším prvkom štadióna je osvetlená fasáda s rozlohou 39 000 metrov štvorcových. 

Po šampionáte sa bude okolie štadióna využívať ako regionálne športovo-rekreačné centrum. Miestnym obyvateľom by malo slúžiť okrem iného šesť futbalových ihrísk, kriketové ihrisko a jazdecká dráha pre kone.

Zosadil ho bratranec

Šejk Ahmad bin Alí Ál Thání vládol v Katare od roku 1960 do roku 1972. Počas jeho vlády sa zlepšila finančná situácia krajiny vďaka objaveniu niekoľkých nových ropných polí.

Keď Veľká Británia oznámila, že sa v rámci procesu dekolonizácie stiahne z Perzského zálivu, Katar zvažoval, že sa pripojí k ďalším štátom, ktoré vytvoria Spojené arabské emiráty.

Napokon však vyhlásil v septembri 1971 nezávislosť. Už o niekoľko mesiacov však Ahmada bin Alí Ál Tháního zosadil z trónu jeho bratranec Kalif bin Hamad Ál Thání.

Bývalý panovník odišiel do exilu. Po smrti previezli jeho telo do Kataru a vyhlásili tri dni smútku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Postavili ho na ruinách predchodcu, štadión nesie meno vypudeného vládcu