Aký bol rok 2020 z pohľadu UFC?

Daniel Stankovič|31. dec 2020 o 01:00

Zhodnotenie uplynulých dvanástich mesiacov z pohľadu najlepšej MMA organizácie sveta.

Je silvester, čas hodnotiť a zamýšľať sa nad tým, akým bol pre nás uplynulý rok. O tom, že bol náročný pre každého jedného z nás, sa bavit nemusíme. Čo ale priniesol najlepšej organizácii sveta, UFC? Čo počas celosvetovej pandémie priniesol tím okolo Danu Whitea? Čo rok dal, alebo naopak vzal sa pokúsime priblížiť v nasledujúcich riadkoch.

Počas náročného obdobia pandémie dostal Dana White MMA na mapu sveta ako prvý šport, ktorý sa vrátil po pauze na scénu. Májové UFC 249: Ferguson vs. Gaethje, bolo skutočne unikátnym počinom. Neskôr, si organizácia vytvorila svoju vlastnú bublinu na ostrove Yas, tzv. "Fight Island" v Abú Dabí. Vďaka nej, sa uskutočnili, a ešte aj uskutočnia, mnohé medzinárodné konfrontácie zápasníkov v budúcom roku. Víkend za víkendom, s výsledkom dvadsiatich piatich turnajov v rade, sme od dvanásteho júla do polovice decembra sledovali zaujímavé eventy. 

Celkovo sa v organizácii predstavilo 573 bojovníkov, z čoho 123 bolo debutantov. V oktagone bojovalo trinásť šampiónov, o titul však neprišiel na jedenástich pay-per view turnajoch ani jeden. Mimo klietky sa svojich opaskov vzdal v bantamovej a mušej váhe Henry Cejudo alebo v poloťažkej, Jon Jones. Takmer okamžite organizácia korunovala nových kráľov (Figueredo, Yan, Blachowicz, pozn. redaktora).

Každoročne zvykneme počítať odchody bývalých skvelých šampiónov, či do športového dôchodku alebo v ďalšej ceste mimo UFC. Za najväčší z hľadiska jeho úspechov v organizácii, by sme mohli označiť odchod legendárneho Andersona "Spidera" Silvu, po prehratom súboji s Uriahom Hallom. 4 523 dní, či 10 titulových obhajob trvala fenomenálna šnúra Brazílčana v dobách jeho najväčšej slávy, a teraz, sa po viac než štrnástich rokoch, je na voľnom trhu. S kariérou rozlúčila dvojica z amerického AKA klubu, Khabib Nurmagomedov a Daniel Cormier. 32-ročný neporazený ruský zápasník, dokázal v októbri poraziť Gaethjeho, pričom stanovil nový rekord v počte úspešných obhajob (3, pozn. redaktora). Cormier sa rozlúčil prehrou a zakončil tak svoju trilógiu so šampiónom Miočičom. Z iných známych mien odišli: Yoel Romero (Bellator), Anthony Pettis (PFL), Fabricio Werdum (PFL), Corey Anderson (Bellator).

Rok 2020 bol čo sa týka Československej zápasníckej stopy, veľmi bohatým rokom. Napriek tomu, že vo februári bola rozviazaná zmluva Lucii Pudilovej, sa na ku dnešnému dňu v organizácii nachádzajú štyria bojovníci z našich dvoch malých republík (Procházka, Muradov, Klein a Dvořák). Doslova ako uragán vtrhol po príchode z RIZINU, Jiří Procházka, ktorý v druhom kole ukončil Oezdemira, a hneď si vyslúžil miesto medzi TOP10 bojovníkmi poloťažkej divízii. "Short notice" ale predsa úspešne, vstúpili do najlepšej ligy sveta Ľudovít Klein a Dávid Dvořák. Slovenský zástupca Spartakus Fight Gymu, Klein, zvíťazil na turnaji UFC 253 necelých dvoch minútach. Jedna z najlepších muších váh na svete, Čech Dávid Dvořák, po marcovom víťazstve nad Silvom sa do Ameriky ešte raz vrátil, aby bol úspešný aj po druhý raz, tentokrát s Espinosom.  Makhmud Muradov, žiaľ v tomto roku cez všetky patálie so svojimi súpermi, zraneniami a koronavírusom nakoniec do zápasového kolotoča nezasiahol. Určite ho to však mrzieť nemusí, už 23. januára by sa mal stretnúť v Abú Dabí s Američanom Sanchezom. 

A čo hovorí na uplynulý rok v UFC, samotný prezident Dana White? "Je to vtipné, pretože skoro stále tomto roku som si prial aby sa už skončil, avšak teraz to vôbec nevyzerá, že by ten nasledujúci mal byť iný.  Tento rok bol na druhú stranu, pre nás veľmi dobrý. Skvelý rok, skvelé zápasy, z hľadiska biznisu dokonca ešte lepšie. 2020 bol určite hrozným rokom v mnohých smeroch, ale pre UFC, bol vynikajúcim.", zhodnotil po poslednom turnaji White.

 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Aký bol rok 2020 z pohľadu UFC?