Názor experta: Vlhová urobila chybu tam, kde Shiffrinová

Petra Vlhová po super-G na MS v zjazdovom lyžovaní 2021.
Petra Vlhová po super-G na MS v zjazdovom lyžovaní 2021. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|11. feb 2021 o 12:30

Vlhová skončila v super-G deviata.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila v super-G na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo na deviatom mieste. V prvej polovici trate pritom útočila na medailu. „Začiatok mala famózny. Dodržala všetko, čo mala,“ hovorí Vlhovej mládežnícky tréner RASTISLAV MAŽGÚT, ktorý je trénerom Ski Team Martinské hole i juniorskej reprezentácie Slovenska.

Ako hodnotíte Vlhovej jazdu?

Zatočené a technické super-G jej celkom vyhovovalo. Začiatok mala famózny, pustila lyže a išla výborne. Dodržala všetko, čo mala. V druhej polovici trate sa už netriafala do stopy a nemala dobrú líniu. Potom naberala stratu až do cieľa.

Kde urobila najväčšiu chybu?

Petru rozhodilo na jednej vlne, kde ju otvorilo, nabrala veľa vzduchu a už nešla stopu, ktorú by potrebovala. Víťazka Lara Gutová-Behramiová dokázala dlhšie udržať zjazdový postoj, vďaka čomu mala menší odpor vzduchu. To bol vizuálne najväčší rozdiel.

Aký vplyv na Vlhovej výkon mohlo mať to, že kopec v Cortine nepozná a súťažila na ňom prvýkrát?

Pretekárky v kĺzavých disciplínach sú každý rok lepšie. A to aj vďaka tomu, že spoznávajú jednotlivé zjazdovky. Petra tu súťažila prvýkrát, ale strata 90 stotín sekundy na takejto dlhej trati nie je vôbec zlé vysvedčenie.

Štartové číslo 15 jej skôr pomohlo alebo uškodilo?

Ideálne by bolo trochu nižšie číslo. Tým, že v Cortine napadlo veľa nového snehu, trať síce bola ľadová, ale robili sa tam ryhy. Čím väčšie číslo, tým viac bolo na trati nerovností. Keby išla Peťa s desiatkou, mala by to jednoduchšie. Vtedy bola trať kompaktnejšia.

Ako hodnotíte jej deviate miesto?

Nie je určite sklamaním. Môže to byť sklamanie len pre Petru, keďže povedala, že na šampionáte sa rátajú len medaily. Odstup 90 stotín sekundy nie je veľký tým, že je nováčikom na tejto trati a relatívnym nováčikom v kĺzavých disciplínach. Veď pred dvoma rokmi sa zameriavala len na slalomy a obrovské slalomy.

Zvíťazila najväčšia favoritka Lara Gutová-Behramiová. Ako to vnímate?

Dalo sa to predpokladať. Švajčiarka má famóznu sezónu, vrátila sa vo veľkom štýle. Ukazuje, že v super-G je najlepšia.

Výbornú jazdu predviedla aj bronzová Mikaela Shiffrinová. Myslíte si, že ju veľká chyba obrala o zlatú medailu?

Je to možné. Peťa urobila chybu v rovnakej pasáži ako Mikaela. Tam, kde Američanku vynieslo, Peťu rozhodilo na vlne, kde ju otvorilo. Všetky ostatné súperky tam šli v zjazdovom postoji.

V pondelok je na programe alpská kombinácia. Pomôže Vlhovej, že už absolvovala super-G?

Určite je to výhoda, každá skúsenosť jej môže pomôcť. Pre Peťu je pozitívne, že si trať vyskúšala. A v kombinácii má šancu ísť ešte lepšie.

Bude to v kombinácii boj Vlhovej a Shiffrinovej o zlato?

Keď dáme dohromady kĺzavé a točivé disciplíny, tak to vyzerá, že budú najväčšími kandidátkami na zlato. Tiež by som tam zaradil aj Michelle Gisinovú, ktorá išla v super-G výborne. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Názor experta: Vlhová urobila chybu tam, kde Shiffrinová