Pobláznené Tatry, až 50-tisíc divákov sa na preteky neprebilo

Otvárací ceremoniál MS 1970 FIS v severskom lyžovaní vo Vysokých Tatrách.
Otvárací ceremoniál MS 1970 FIS v severskom lyžovaní vo Vysokých Tatrách. (Autor: Slovenské olympijské a športové múzeum)
Sportnet|17. feb 2020 o 14:00 (aktualizované 14. feb 2024 o 11:45)

Majstrovstvá sveta vo Vysokých Tatrách prekonali divácky rekord.

MS v severskom lyžovaní vo Vysokých Tatrách sa začali 14. februára 1970.

BRATISLAVA. Hoci je na Slovensku fenoménom ľadový hokej, v ktorom sme štyri razy hostili zápasy svetového šampionátu, najväčším športovým podujatím na našom území naďalej zostávajú majstrovstvá sveta FIS v severskom lyžovaní 1970 vo Vysokých Tatrách (14.-22. februára).

Skoky z veľkého mostíka v Areáli snov na Štrbskom Plese vtedy sledovalo okolo 140-tisíc divákov.

Asi len málo ľudí vie, že majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach sa vo Vysokých Tatrách prvý raz konali už oveľa skôr – v roku 1935. O usporiadanie tohto šampionátu sa uchádzali aj Banská Bystrica a Špindlerův Mlýn, ale uspeli Vysoké Tatry.

Tie sa v tom čase mohli pochváliť nielen vychýrenými Grandhotelom Praha v Tatranskej Lomnici a Grandhotelom v Starom Smokovci (fungovali už od začiatku 20. storočia), ale aj rozvinutým turizmom.

Veď už v 30. rokoch napríklad každoročne vychádzala brožúra Informátor Vysokých Tatier v slovensko-nemeckej verzii a do Tatier sa chodilo vlakom až z Francúzska.

Organizátori mali v roku 1935 na prípravu len niekoľko mesiacov. Všetku prácu im navyše počas majstrovstiev veľmi skomplikovalo nepriaznivé počasie – silný vietor (jeden deň až víchrica) a husté sneženie. Napriek tomu Tatranci naplnili celý program šampionátu.

MS 1970 v severskom lyžovaní - Vysoké Tatry: fotogaléria

16.2.2020

Každý hromžil na počasie, ale zahraniční návštevníci ocenili veľké úsilie organizátorov aj vysokú úroveň hotelov.

Švédsky novinár Gösta Mellin napísal vety, ktoré citovali v Zlatej knihe lyžovania vydanej v roku 1989 v Prahe: „Celkový dojem je výborný. Tatry ako hory to vyhrali a hotelová úroveň zvíťazila. A objektívny pozorovateľ musel obdivovať boj usporiadateľov s prírodou.“

Na vôbec prvý svetový šampionát na slovenskom území prišli lyžiari z trinástich krajín. V programe vtedy bolo len päť disciplín, výhradne mužských.

V behu na 18 km vyhral Fín Karppinen, na 50 km Švéd Wiklund, v štafete na 4x10 km Fíni, v skokoch fenomenálny Nór Birger Ruud a v pretekoch združených (dnes severská kombinácia) ďalší Nór Hagen.

Všetky najcennejšie kovy teda získali Severania. O 35 rokov neskôr to na najvyšších stupňoch vyzeralo úplne inak.

Pomerne zaostalá osada

Keď sa o tridsať rokov neskôr objavila iniciatíva, aby sa Vysoké Tatry znovu uchádzali o majstrovstvá sveta, na Štrbskom Plese to vyzeralo inak než v medzivojnovej ére. Za tie roky sa tam veľa neudialo ani nepostavilo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pobláznené Tatry, až 50-tisíc divákov sa na preteky neprebilo