Africký pohár národov sa uskutoční aj napriek útoku na výber Toga

SITA|8. jan 2010 o 23:05

Africký pohár národov vo futbale sa aj napriek piatkovému útoku na autobus s reprezentáciou Toga uskutoční podľa pôvodného plánu.

LUANDA.

"Myslíme aj na postihnutých hráčov, šampionát sa však napokon uskutoční," uviedol riaditeľ Africkej futbalovej konfederácie pre komunikáciu Souleymane Habuba.

Hráči účastníka B-skupiny podujatia v štyroch angolských mestách Luanda, Cabinda, Benguela a Lubango sa nachádzali vo vozidle, keď na nich spustili neznámi muži paľbu. Ľudia nachádzajúci sa v autobuse sa následne snažili skryť pod sedadlá.

Celý incident sa udial počas cesty mužstva cez politicky nestabilný región Cabinda nachádzajúci severozápadne od Angoly pri hraniciach s Kongom. Pri útoku zomrel šofér autobusu, ktorý na mieste podľahol poraneniam. Zranených by malo byť aj ďalších 9 osôb, ktoré sa nachádzali v autobuse.

Najvyššia africká futbalová organizácia už na miesto nešťastia vyslala viceprezidenta, ktorý by mal informovať o celej udalosti. Členovia CAF totiž doteraz dostávali informácie iba z druhej ruky.

"Potrebujeme poznať všetky fakty. Doteraz nemáme ucelené informácie. Nemôžeme reagovať na základe správ, ktoré sme doteraz dostali z médií," uviedol ďalej Habuba. Togo ako jediný zo šestnástich účastníkov turnaja vyslalo svoj tím do dejiska podujatia autobusom a nie lietadlom. "Požiadavky CAF sú jasné. Tímy by mali využívať na transport lietadlo a nie autobus," dodal Habuba.

V pondelok mala podľa pôvodného plánu nastúpiť reprezentácia Toga na stretnutie proti Ghane. "Nerozmýšľame už viac o Africkom pohári národov. Naše mysle sú s našimi zranenými priateľmi," uviedol jeden z hráčov výberu Toga Thomas Dossevi a dodal: "Strieľali po nás ako po psoch. Jeden z útočníkov bol ozbrojený až po uši."

K útoku sa už prihlásilo ozbrojené krídlo organizácie Front za oslobodenie regiónu Cabinda. "V piatok 8. januára 2010 o tretej hodine popoludní podnikli jednotky FLEC útok proti angolskej armáde sprevádzajúcej národný výber Toga," píše sa v oficiálnom komuniké organizácie.

"Pri útoku bol zabitý jeden človek, ďalší traja ľudia majú vážne zranenia. Táto operácia bola iba začiatkom série útokov na celom území Cabindy," uvádza sa ďalej v stanovisku, ktoré podpísal generálny sekretár FLEC Rodrigues Mingas.

Incident nenechal bez reakcie ani súčasného ministra angolskej vlády Antonia Benta Bembeho. Ten označil piatkovú streľbu ako teroristický čin.

"Takýto druh útoku bol, je a bude vždy teroristickým činom, pretože jeho cieľom sú civilisti," uviedol pre agentúru AFP Antonio Bento Bembe, zhodou okolností do roku 2006 šéf FLEC.

Nachádzate sa tu:
Domov