Rozhodujúcu penaltu premenil Mané. Egypt nepostúpil na MS, vyradil ho Senegal

Mohamed Salah a Sadio Mané v zápase Senegal - Egypt.
Mohamed Salah a Sadio Mané v zápase Senegal - Egypt. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. mar 2022 o 23:28 (aktualizované 30. mar 2022 o 07:44)

O postupe Ghany rozhodol hráč Arsenalu.

ABUJA. Reprezentácia Ghany si v utorok vybojovala účasť na MS vo futbale 2022 v Katare. V druhom zápase vyraďovacej fázy dosiahla po piatkovej bezgólovej remíze s Nigériou opäť nerozhodný výsledok 1:1.

O jej postupe do Kataru rozhodol gól na ihrisku súpera. Na MS sa predstaví aj Senegal, ktorý zdolal Egypt v jedenástkovom rozstrele.

Ghanu potiahol stredopoliar Arsenalu

Ghana sa doposiaľ predstavila na MS trikrát, naposledy v roku 2014 v Brazílii. Jej najlepší výsledok je účasť vo štvrťfinále na turnaji v Juhoafrickej republike pred 12 rokmi.

Po nerozhodnom výsledku 1:1 vtedy podľahla v jedenástkovom rozstrele Uruguaju 2:4.

Postup cez Nigériu jej v utorok zaistil presným zásahom Thomas Partey, stredopoliar londýnskeho Arsenalu skóroval v desiatej minúte.

Domáci odpovedali o 12 minút neskôr, keď William Troost-Ekong premenil pokutový kop. Jeho spoluhráč Victor Osimhen vsietil ďalší gól ešte v prvom dejstve, VAR ho však neuznal pre ofsajd.

Senegal zopakoval výhru z finále APN

Druhým postupujúcim tímom sa stal Senegal. Ten zopakoval svoju výhru vo finále Afrického pohára národov (APN) a Egypt opäť zdolal v jedenástkovom rozstrele po tom, ako stretnutie išlo do predĺženia za stavu 1:0.

Egypťanom tak nestačil jednogólový náskok z piatkovej domácej výhry 1:0 a nenadviazali na rok 2017, keď z africkej kvalifikácie postúpili.

Senegal si zahrá na druhých majstrovstvách sveta za sebou. Do vedenia 1:0 ho poslal už v tretej minúte Dia a rozhodujúcu jedenástku premenil v piatej sérii hviezdny Sadio Mané.

Pre túto krajinu je to pritom historicky len tretia účasť na svetovom šampionáte, pričom jej najväčší úspech je štvrťfinále z roku 2002, v ktorom podľahla Turecku 0:1 po predĺžení.

Futbalisti Kamerunu, Maroka a Tuniska tiež postúpili na majstrovstvá sveta do Kataru. Kamerunčania v dramatickom zápase v Blide zdolali domáce Alžírsko 2:1 po predĺžení, o triumfe a postupe rozhodol útočník Lyonu Karl Toko Ekambi v 120.+4 minúte.

Prvý zápas síce vyhrali Alžírčania vonku 0:1, ale Kamerun napokon uspel vďaka gólu na ihrisku súpera, toto pravidlo v Afrike na rozdiel napríklad od Európy ešte platilo.

Maroko zdolalo doma suverénne DR Kongo 4:1 a po remíze 1:1 v prvom zápase si jasne dokráčalo po postup. Tunisku stačila domáca bezgólová remíza s Mali, keďže v prvom zápase súpera zdolalo 1:0.

Turnaj v Katare tak pozná už 27 z 32 účastníkov. Žreb základných skupín je na programe v piatok. Poslední účastníci šampionátu budú kvôli ruskej invázii na Ukrajinu známi až v júni.

Africká kvalifikácia na MS vo futbale 2022 - play off, odvety:


Senegal - Egypt 1:0, 3:1 po penaltách

Góly: 3. Dia

/prvý zápas: 0:1, postúpil Senegal/

Nigéria - Ghana 1:1 (1:1)

Góly: 22. Troost-Ekong (z 11 m) - 10. Partey

/prvý zápas: 0:0, postúpila Ghana/

Alžírsko - Kamerun 1:2 pp (0:1, 0:1)

Góly: 118. Touba - 22. Choupo-Moting, 120.+4 Ekambi

/prvý zápas: 1:0, na MS postúpil Kamerun/

Maroko - DR Kongo 4:1 (2:0)

Góly: 21. a 54. Ounahi, 45.+7 Tissoudali, 69. Hakimi - 77. Malango

/prvý zápas: 1:1, na MS postúpilo Maroko/

Tunisko - Mali 0:0

/prvý zápas: 1:0, na MS postúpilo Tunisko/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Rozhodujúcu penaltu premenil Mané. Egypt nepostúpil na MS, vyradil ho Senegal