Vlhová ich motivuje a dala im dôležité rady. Žampovci trénovali na rozbitom snehu

Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak na Novom Zélande.

Vlhová ich motivuje a dala im dôležité rady. Žampovci trénovali na rozbitom snehu

Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak na Novom Zélande. (Autor: archív Adam Žampa)
Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak na Novom Zélande.
Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak na Novom Zélande. (Autor: archív Adam Žampa)
Nikola Baďová|29. okt 2023 o 06:00

Obaja lyžiari vyštartujú mimo elitnú tridsiatku.

SÖLDENČo spravili inak? Bratia Adam a Andreas Žampovci trénovali na rozbitom snehu, aby sa pripravili na podmienky, ktoré ich čakajú v úvodných pretekoch obrovského slalomu v rakúskom stredisku Sölden. 

„Keď sme sa vrátili z Nového Zélandu, trénovali sme na ľadovci Pitztal, ktorý je o dolinu vedľa ako Sölden. Podmienky boli náročné, ale zároveň dobré. V celej Európe bolo veľké teplo a bolo ťažké nájsť nejaké miesto, kde sa dalo dobre pripravovať. 

Stretli sme sa tam aj s inými tímami zo Svetového pohára. Tréning bol fajn. Jazdili sme prevažne v druhej sekcii na viac rozbitej trati. V tej prvej jazdila najlepšia pätnástka. Myslím si, že to bolo pre nás takto dobre. 

Naschvál sme trénovali v rozbitých podmienkach, pretože som vedel, že budem štartovať s vyšším číslom,“ uviedol starší Adam. 

Pozdravy bratov Žampovcov pre fanúšikov Sportnetu

Rady od Vlhovej

Oboch bratov motivovala skvelým pódiovým umiestnením ich kolegyňa Petra Vlhová. Slovenka podala výborný výkon a za víťazkou Larou Gutovou Behramiovou zaostala iba o štrnásť stotín sekundy. Skončila tretia.

Obrovský slalom v Söldene 2023

Nedeľa 29. októbra - muži 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00

„Je perfektné začať sezónu pódiovým umiestnením. Iba máličko ju delilo od víťazstva a to ju môže nakopnúť,“ uviedol Adam. 

„Petre vyšli preteky super. Škoda malej chyby v prvom kole pri nájazde do roviny. V druhom kole stratila iba štrnásť stotín sekundy, čo je veľmi málo. Super začiatok,“ tešil sa Andreas. 

Vlhová bratom podala užitočné informácie o trati. 

„V hornej časti je kopec trochu miernejší. Je to zrezané. Rozprával som sa aj s Petrou a podmienky boli super. Zjazdovku ešte včera polievali.

Verím, že bude jasná noc, svah stvrdne a sneh vydrží pre všetkých štartujúcich,“ pokračoval skúsenejší Žampa. 

Štartujú s hendikepom 

Slovenskí reprezentanti sú v štartovej listine mimo elitnú tridsiatku. Andreas vyštartuje s číslom 44., Adam o tri čísla vyššie. 

„Je to vždy hendikep štartovať vzadu. Je to však o tom, ako sa človek vie popasovať s traťou. Verím, že mi to bude sedieť. Priorita je dostať sa do druhého kola a v druhej jazde využiť výhodnejšie štartové číslo. Človek nikdy nevie. 

V minulosti sa mi podarilo postúpiť z 28. miesta a v druhom kole som mal druhý najrýchlejší čas, ktorý ma katapultoval na deviate miesto,“ zaspomínal Adam. 

Vlani sa umiestnil na 23. mieste.

„Sölden mám veľmi rád. Bojoval som tu viackrát. Verím, že sa mi pôjde dobre a podám svoje maximum. Som skúsenejší pretekár, ktorý nemá čo riešiť a môže sa do toho oprieť naplno. Verím, že to vyjde v prvom i druhom kole.“

Nestávalo sa často, že by mladší brat mal o niečo výhodnejšiu pozíciu. Môže sa to aj zranenie, ktoré ho vyradilo na začiatku roka. 

„Body, ktoré som si vyjazdil najmä v auguste minulého roka, mi ostali aj na túto sezónu,“ vysvetlil Andreas. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová ich motivuje a dala im dôležité rady. Žampovci trénovali na rozbitom snehu