Trénujú oddelene, vidia sa až na turnajoch a čelia profesionálom. Napriek tomu útočia na najvyššie méty

Meferes 3x3 basket tím.
Meferes 3x3 basket tím. (Autor: Archív Matúš Mečiar)
Sportnet, Matúš Mečiar|26. máj 2023 o 11:00

Predstavujeme Meferes 3x3 basket tím, ktorého cieľom je účasť na najprestížnejšom podujatí 3x3 basketbalu - World Tour.

BRATISLAVA. Meferes 3x3 basket tím vznikol v roku 2018 po tom, čo presiakli prvé informácie o možnom zaradení 3x3 basketbalu do zoznamu olympijských športov.

Vtedy si tvorca tímu Matúš Mečiar povedal, že zostaví mužstvo, ktoré bude hrávať svetové turnaje a dokáže konkurovať svetovej elite.

Myšlienka to bola veľmi odvážna a trúfalá, keďže každým rokom začali závratným tempom pribúdať nové a nové profi tímy.

Presne sezónu trvalo, kým s Martinom Bílikom, ktorý bol prvý a najdôležitejší článok jeho tímovej skladačky, otestovali elitných hráčov a vyselektovali na jej konci jadro tímu, ktoré tvorí mužstvo Meferes dodnes.

Najväčším úspechom je účasť na World Tour v Prahe

Meferes, ktorý hral v pevnej zostave 6 hráčov - Vojtek, Kuffa, Bílik, Stehlík, Kratochvíl a Mečiar - sa hneď po prvej sezóne, v ročníku 2019, dokázal pevne usadiť na vrchole slovenskej 3x3 scény.

O rok neskôr ovládol súbežne s niekdajšou Top 9 sveta Humpolcom i Česko. Postupne začali do tímu pribúdať aj noví hráči, ale jadro ostalo.

Meferes 3x3 basket tím.
Meferes 3x3 basket tím. (Autor: Archív Matúš Mečiar)

Najväčším úspechom je účasť na World Tour Praha v roku 2021, čo je profesionálna séria turnajov konajúca sa vo všetkých kútoch sveta pre najlepších z najlepších. Každoročne sa všetky tímy sveta usilujú o jediné, dostať sa tam!

Vtedy roku sa to podarilo necelej 60-ke z celkového počtu približne 500-tisíc tímov.

O tento úspech sa zaslúžilo až 10 hráčov, pretože sa v tomto roku k eliminácii konkurencie využívali dva tímy.

Nakoniec sa to ukázalo ako rozhodujúci krok pri úspechu Meferesu. Vo finále na podujatí Eurovea 2021 o účasť na World Tour proti sebe nastúpili MFRSx (Bílik, Vojtek, Žiak, Vido) a MFRSy (Mečiar, Kuffa, Novák, Bukovjan), čo svedčí o absolútnej dominancii.

Konkurenti fungujú ako profesionáli

Hráči najviac pocestovali v roku 2019, keď uhrali skvelé turnaje v Rige, Limassole a Paríži. Pred pandémiou koronavírusu sa stihli kvalifikovať do Afriky a na finále Red Bullu, ktoré sa bežne konalo v USA.

Pandémia ich však uväznila na Slovensku a v Česku, čo brali ako znamenie, "upratať" si to na domácej scéne.

Ciele meferesákov sú však ešte oveľa odvážnejšie. Ich snom je účasť na World Tour Final pre 12 najlepších tímov sveta. 

Znie to absolútne nereálne, avšak hráči už majú skúsenosti so vzájomným meraním síl proti tým najlepším.

Najväčší rozdiel vidia v tom, že ostatné mužstvá sú vďaka federáciám a silným partnerom plne profesionalizované, lenže hráči Meferesu fungujú ako amatéri a od vzniku až dodnes ich finančne podporujú iba Mečiarovi rodinní známi a blízki kamaráti, za čo im patrí hlboká poklona a srdečná vďaka.

Trénujú individuálne a vidia sa až na turnajoch

Takmer všetci hráči majú rodiny a deti. Trénujú individuálne a vidia sa až priamo na turnajoch. V tomto patria medzi absolútnu svetovú raritu. 

Meferes 3x3 basket tím.
Meferes 3x3 basket tím. (Autor: Archív Matúš Mečiar)

"Nieže by spolu sme nechceli trénovať, ale chýbajú nám na to financie, keďže každý hráč je z iného mesta, respektíve krajiny," vraví Mečiar.

"Reálne sme radi, že sa nám podarí vďaka finančným príspevkom hŕstky mojich blízkych ľudí so srdcom na správnom mieste absolvovať tie najdôležitejšie turnaje v okolí," pokračuje.

Meferes tohto roku podporujú Karton.sk, East-West distribution, Renáta Rous a Vividbooks.

"Stále však máme miesto v názve tímu pre možného generálneho partnera, keďže všetci ľudia, ktorí nás podporujú, sú vedení ako Meferes-family. Doteraz som Meferes držal skôr v rodinnej atmosfére, aj čo sa týka financovania.

Avšak vek a okolnosti nás tlačia do rozhodnutia 'teraz alebo nikdy', a preto musíme pritvrdiť a sme otvorení všetkému, čo nás vie posunúť radikálne smerom nahor," približuje Mečiar.

Mečiar: Každoročne sme vyťažili z minima maximum

Aby Meferes dokázal čo i len teoreticky pomýšľať na svetovú TOP 12, musí mať podľa jeho slov možnosť absolvovať všetky strategický najdôležitejšie turnaje z hľadiska World Tour a Challenger kvalifikácie.

Popritom je potrebné niekoľkokrát v sezóne zorganizovať kemp, kde treba vyladiť potrebné detaily, na ktoré už na turnaji nie je čas.

Pre nevyspytateľné okolnosti je nevyhnutná široká rotácia a nábor s postupným začlenením mladých talentov do tímu.

"Doteraz sme každoročne vyťažili z minima maximum, preto si veríme, za akýchkoľvek podmienok," vraví Mečiar.

Minulú sezónu sa tímu nepodarilo postúpiť na World Tour, pretože na turnajoch, ktoré o tom rozhodovali, narazil na to najlepšie zo sveta. 

Stačí len spomenúť vyvrcholenie celého ročníka 2022 - Eurovea finálový turnaj v Bratislave. Zúčastnili sa ho hneď tri tímy z finále World Tour pre 12 najlepších tímov sveta a dokonca i dvaja finalisti - Wienna a Ub. 

Meferes v semifinále podujatia Eurovea podľahol v tesnom zápase až v samotnom závere Ubu, ktorý sa stal nielen víťazom celej World Tour, ale vyhral aj MS a ME. Zisk bronz na tejto malej World Tour bol pre slovenský tím ako vyhrať zlato.

Ako funguje 3x3 basketbal na Slovensku?

V sezóne 2023 získal Meferes dôležitú posilu, a to tímového mediálneho partnera Sportnet.sk, vďaka ktorému by sme sa nielen tím, ale aj tento krásny šport mohli dostať do povedomia širšej športovej verejnosti.

3x3 basketbal je mladý olympijský šport, ktorý si vo svete získava čoraz väčšiu popularitu. 

Meferes 3x3 basket tím.
Meferes 3x3 basket tím. (Autor: Archív Matúš Mečiar)

FIBA (svetová basketbalová federácia) ho tlačí neustále vpred. Hrá sa celosvetovo. Všetci hráči sú registrovaní na portáli fiba-play, cez ktorý sa aj prihlasuje na turnaje.

Existujú buď kvalifikačné turnaje, na ktoré sa dá voľne prihlásiť (hrá sa o finančné alebo vecné ceny), alebo také, na ktoré sa treba kvalifikovať.

Každá krajina má zväčša svoju vlastnú Tour, ktorá je buď otvorená aj pre zahraničné tímy, alebo uzatvorená iba pre domáce mužstvá.

Tour sa skladá z niekoľkých kvalifikačných turnajov v rôznych mestách, z ktorých vzídu najlepšie tímy. Tie si to na konci Tour rozdajú vo veľkom finále. Na ňom sa hrá zväčša o tiket na profi turnaj. 

Čo je 3x3 basketbal?

Profesionálna séria turnajov sa rozdeľuje na Challenger - hrá sa na ňom o postup na World Tour. Ten si vybojujú vždy finalisti.

World Tour je najvyššia séria 3x3 turnajov. V roku 2022 sa hralo 11 podujatí Woirld Tour po celom svete. Z nich vzišla finálová dvanástka najlepších a tí sa stretli na World Tour Final.

3x3 basket sa hrá na 10 minút čistého času alebo do 21 bodov. Útočí sa len na jeden kôš vo formáte traja hráči proti trom. V každom tíme môže byť ešte jeden striedajúci hráč.

Za oblúkom je kôš za dva body, mimo neho a aj z trestného hodu sa zaráta jeden bod. Hra je veľmi rýchla, keďže na zakončenie majú tímy iba 12 sekúnd.

3x3 basketbal je aj o dosť tvrdší než klasický basketbal. V profi sezóne môže hrať za jedno mužstvo maximálne šesť hráčov.

Kto je v tíme Meferes?

Meferes sa vyznačuje tým, že každoročne točí väčší počet hráčov. A kto teda tvorí tím Meferes v roku 2023?

Hneď v prvej sezóne v roku 2018 do tímu skúšali zlákať takmer každé veľké meno basketbalovej aj 3x3 scény a postupne k Mečiarovi a Bílikovi pribudli Andrej Kuffa, Ján Stehlík a Jozef Vojtek.

Neskôr v roku 2020 prišiel Martin Novák. V 2021 tím posilnili Milan Žiak, Lukáš Bukovjan a Milorad Sedlarevič. V 2022 zasa prišiel Moritz Lanegger a v tomto roku je novinkou príchod Richarda Körnera.

Meferes 3x3 basket tím.
Meferes 3x3 basket tím. (Autor: Archív Matúš Mečiar)

Všetci hráči sú buď bývalí mládežnícki alebo seniorskí reprezentanti v klasickom basketbale a aktívni bývalí reprezentanti svojich krajín v 3x3 basketbale.

"Určite nebudeme môcť počítať s pomocou Jakuba Mokráňa, ktorý je v našom tíme už od vzniku a momentálne patrí k lídrom Opavy a reprezentácie v päťkovom basketbale," približuje Mečiar. 

"Niekoľko minuloročných turnajov s nami absolvovali aj Branislav Pipíška a Šimon Turza, ktorí sa osvedčili a plánujeme ich zapojiť. Rovnako aj mladé slovenské a české 3x3 talenty a budúce nádeje tohto rýchlo sa rozvíjajúceho športu," dodal.

Sezóna 2023 odštartovala pre Meferes najlepšie ako mohla a tím v zložení Vojtek, Stehlík, Bukovjan a Novák si pripísali prvé zlato v Lučenci na slovenskej 3x3 Tour.

Aké sú ďalšie plány Meferesu?

"Určite sa prioritne zameriame na okolité krajiny a ich Tour s cieľom kvalifikovať sa na ich veľké finále, ktorého víťaz získa vysnený tiket na World Tour. Musíme absolvovať nejaké kvalifikačné turnaje a pozbierať dostatočný počet bodov, aby sme sa tam dostali," vysvetlil Mečiar.

Meferes 3x3 basket tím.
Meferes 3x3 basket tím. (Autor: Archív Matúš Mečiar)

"Popri tom sa pokúsime vycestovať aj na nejaký Lite Quest, ktorého víťaz získa vstupenku na Challenger," doplnil.

Všetkým skúsenejším tímom z celého sveta ide v podstate o to isté, a to dostať sa na Challenger, alebo finále Tour a odtiaľ na najprestížnejšiu World Tour.

Všetko podstatné o tíme okrem Sportnet.sk dozviete aj na Facebooku a Instagrame MEFERES SLOVAKIA.

Sportnet.sk je mediálny partner Meferes 3x3 basket tímu.

Poďakovanie Matúša Mečiara

Na záver chcem vyjadriť srdečnú vďaku ľuďom, bez ktorých by toto všetko nebolo vôbec možné. Bez môjho prvého oficiálneho sponzora Andreja Kozáka - Karton.sk, ktorý nás každoročne podporuje a ktorý ma nesebecky tlačil do viacerých partnerov, by MFRS nikdy neuzrel svetlo sveta.

Dobre vedel, že moje vízie sú naozaj nekonečné a že by minimálne pri mojich plánoch zbankrotoval. (smiech) Ďalej by Meferes nikdy nezískal tak kvalitných hráčov, keby sa toho nechytil môj ďalší vynikajúci kamarát, ktorý uveril v môj šialený olympijský sen.

Tento náš niekoľkoročný, avšak už bývalý generálny partner, ktorý nemá rád svetlá reflektorov, a preto ho nebudem menovať, nás nezištne potiahol nemalou investíciou v začiatkoch a spravil z nás ozajstný svetový tím.

S "bilom", bez ktorého by sme tu rovnako dnes neboli, sme potom rozohrali šialenú hru s názvom "lov na hráčov" a myslím si, že neexistoval nikto so svetovou výkonnosťou, koho sme neoslovili alebo nevyskúšali.

Odvtedy to už išlo ako po masle a postupne pribúdali nielen hráči, ale i ďalší partneri, ktorými boli v zásade iba ďalší moji blízki ľudia: RealityPd - Michal Šimko, East-West distribution (dodnes) - Igor Čaniga, Medimex - Peter Móc, Lekáreň Sever v Prievidzi - Filip Pavlenda, Renáta Rous (dodnes) a najnovší prírastok do Meferes family Vividbooks - Jindřich Horák.

Okrem nich, si to neviem osobne predstaviť ani bez: Blaho Basket - Martin Blaho, Milan Harabin - kickbox tréner, Žanetka Nikmónová, Martin Trágor - môj dlhoročný sparing a Worldigo - rodina Kmeťová. 

Avšak úplne najdôležitejšími článkami v tejto skládačke sú moja manželka Alenka, ktorá mi nezištne pomáha úplne so všetkým, čo sa MFRS týka, moji rodičia a Martin Bílik.

Títo štyria si so mnou prešli nielen úspechy, ale i strasti a utrpenia tohto krásneho novodobého športu, za čo im budem do konca života nesmierne vďačný. 

Sláva všetkým spomenutým, je čas robiť zázraky!!!

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Trénujú oddelene, vidia sa až na turnajoch a čelia profesionálom. Napriek tomu útočia na najvyššie méty