Oznamy

OZNAMY zo Slovenského futbalového zväzu v plnom znení

Rudolf Hupka|31. júl 2017 o 00:00

Pre všetkých

OZNAMY zo SFZ v plnom znení

 

Pekný deň prajem, v prílohe tohto mailu si Vám dovoľujem poslať Zjednotenie postupu SFZ a jeho členov - riešenie nezaplatenia odstupného za amatéra podľa čl. 37 ods. 1 Registračného a prestupového poriadku SFZ.

 

V tejto súvislosti si Vás dovoľujem požiadať, aby ste uvedené usmernenie postúpili aj na Vašich členov (oblastné futbalové zväzy) a zároveň uverejnili znenie návrhu textu v prílohe č. 2 vo Vašej úradnej správe (z uvedeného dôvodu posielam aj vo word verzii).

 

V prípade akýchkoľvek otázok ma prosím neváhajte kontaktovať.

S pozdravom Lukáš Pitek
Vedúci Legislatívno-právneho oddelenia | Head of Legal Department
Slovenský futbalový zväz | Slovak Football Association
Tomášikova 30C, 821 01 Bratislava, Slovakia
lukas.pitek@futbalsfz.sk | www.futbalsfz.sk

 

 

Slovenský futbalový zväz

Tomášikova 30C, 821 01 Bratislava

Regionálne futbalové zväzy

Oblastné futbalové zväzy

Vec: Zjednotenie postupu SFZ a jeho členov - riešenie nezaplatenia odstupného za amatéra podľa čl. 37 ods. 1 Registračného a prestupového poriadku SFZ (ďalej ako „RaPP“)

Slovenský futbalový zväz, so sídlom Tomášikova 30C, 821 01 Bratislava, registrovaný ako občianske združenie s potvrdenou činnosťou na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky pod číslom VVS/1-909/90-91, IČO: 00687308 (ďalej len „SFZ“), Vám týmto v záujme dosiahnutia jednotného a efektívného uplatňovania noriem SFZ na celom území Slovenska po prerokovaní veci z predsedom DK SFZ p. Miroslavom Vlkom, predsedom Komory SFZ pre riešenie sporov p. Miroslavom Hlivákom a členom VV SFZ pre legislatívno-právne otázky p. Petrom Sepešim oznamuje, že odbornou diskusiou o možných postupoch vo vzťahu k riešeniu nezaplatenia odstupného za amatéra podľa platných predpisov SFZ dospeli zainteresovaní k záveru, že v záujme lepšieho fungovania systému orgánov SFZ a ich zaťaženosti bude efektívnejšie prípady zjavného porušenia povinnosti člena SFZ spočívajúceho v neuhradení odstupného za amatéra určeného podľa predpisu SFZ riešiť prostredníctvom disciplinárnych komisií (SFZ, RFZ a ObFZ).

V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že nezaplatenie odstupného za amatéra bolo doposiaľ vybavované v pôsobnosti Komory SFZ pre riešenie sporov. Konanie na Komore SFZ pre riešenie sporov je však z dôvodu nevyhnutného dodržiavania formálnych procesných postupov, náležitostí a lehôt v zmysle poriadku Komory SFZ pre riešenie sporov a zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v týchto vecne jednoduchých veciach časovo neefektívne a nehospodárne (ľudské zdroje, korešpondencia, vedenie spisu). Navyše je potrebné uviesť, že vo väčšine prípadov neuhradenia odstupného za amatéra sa počas konania zistilo, že tieto veci nie sú ani sporové (klub, ktorý neuhradil odstupné nesporil výšku nároku na odstupné za amatéra, a ani vznik tohto nároku) a teda vôbec by ich nemala/nemusela riešiť Komora SFZ pre riešenie sporov. Komora SFZ pre riešenie sporov by mala sústrediť svoju energiu i odborný potenciál na riešenie zložitých právnych sporov medzi členmi SFZ tak, aby obstáli aj v prípade ich prieskumu všeobecnými súdmi, a nemala by riešiť jednoduché nesporové veci spočívajúce v porušení povinnosti vyplývajúcej z predpisu SFZ (zaplatiť odstupné za amatéra podľa predpisu SFZ), najmä keď tieto veci sú oprávnené a schopné veľmi rýchlo, efektívne a kvalitne vybaviť disciplinárne orgány SFZ, RFZ a ObFZ. .

Preto SFZ oznamuje svojim členom (RFZ a ObFZ), že na úrovni SFZ bude tieto veci od 1. augusta 2017 prejednávať DK SFZ a je v záujme jednotného a efektívného uplatňovania noriem SFZ na celom území Slovenska, aby rovnako aj na úrovni ObFZ a RFZ vo vzťahu k riešeniu nezaplatenia odstupného za amatéra boli veci riešené najprv prostredníctvom nimi zriadených disciplinárnych komisií a iba tie veci, v ktorých bude v rámci disciplinárneho konania zistený spor a tento bude príslušnou komisiou vyhodnotený ako dôvodný, bude na návrh klubu, ktorého nárok na odstupné nebol uspokojený, riešiť Komora SFZ pre riešenie sporov.

V súvislosti s tým, že aktuálne nastavený legislatívny rámec pripúšťa riešenie nezaplatenia odstupného za amatéra v jednoduchých prípadoch, kde sa zjavne nejedná o spor o výšku odstupného ale o nesplnenie povinnosti člena SFZ uhradiť odstupné určené podľa predpisu SFZ, aj cez disciplinárne konanie (porušenie čl. 64 Disciplinárneho poriadku SFZ), je na mieste, aby v záujme dosiahnutia rýchleho a efektívneho vyriešenia nezaplatenia odstupného za amatéra, ktoré nesie znaky disciplinárneho deliktu, bolo takéto konanie vyriešené práve cez príslušnú disciplinárnu komisiu.

K otázke miestnej príslušnosti je potrebné uviesť, že klub, ktorý je poškodený sa obráti na príslušnú disciplinárnu komisiu, do ktorej miestnej príslušnosti patrí klub, ktorý sa previnil, pričom disciplinárne konanie začína až na základe podnetu, nie automaticky. Až v prípade vzniku sporu (napr. klub pred DK preukáže alebo bude tvrdiť, že existuje dohoda o inej výške odstupného za amatéra ako by mala byť podľa predpisu SFZ - čl. 37 RaPP) bude daná príslušnosť Komory SFZ pre riešenie sporov.

Na základe vyššie uvedeného si Vás dovoľujeme požiadať o jednotný postup v zmysle vyššie uvedeného, t.j. že disciplinárne komisie (SFZ, RFZ a ObFZ) budú na celom území Slovenska od 1. augusta 2017 riešiť nezaplatenia odstupného za amatéra ako podozrenie z disciplinárneho previnenia spočívajúceho v porušení čl. 64 ods. 1 písm. a) (neuhradenie odstupného za amatéra správne zadaného do ISSF) prípadne aj podľa čl. 64 ods. 1 písm. e) (uvedenie inej sumy do ISSF pri prestupe amatéra ako vyplýva z predpisu SFZ, prípadne ako bola dohodnutá medzi klubmi) Disciplinárneho poriadku SFZ v spojení s čl. 37 RaPP, z ktorého vyplýva povinnosť klubu uhradiť odstupné za amatéra.

 

V Bratislave, dňa 31.07.2017

                                                                                                                                                                                Ján Kováčik    

              prezident                 

 

Príloha:

  • Tabuľka - porovnanie riešenia odstupného za amatéra pred Komorou SFZ pre riešenie sporov a disciplinárnymi komisiami (SFZ, RFZ a ObFZ)
  • Usmernenie do úradnej správy (SFZ, RFZ a ObFZ)
  • Vzory uznesení

Príloha č. 1 - Tabuľka – porovnanie riešenia odstupného za amatéra pred Komorou SFZ pre riešenie sporov a disciplinárnymi komisiami (SFZ, RFZ a ObFZ)

 

Komora SFZ pre riešenie sporov

disciplinárne komisie (SFZ, RFZ, ObFZ)

Rýchlosť konania

Priemerný čas konania na komore je 5 mesiacov od podania návrhu až po meritórne rozhodnutie vo veci

Rozhodnutie takmer okamžite - predpokladaný čas vyriešenia okolo 2 týždňov od podania podnetu na začatie disciplinárneho konania

Poplatková povinnosť

  • 3 % z hodnoty sporu
  • všetky poplatky zostávajú na komore (na SFZ)

 

každá disciplinárna komisia by účtovala poplatok za konanie, ktorý má stanovený (príjem pre RFZ a ObFZ)

Efektívnosť konania

rozhodnutie komory je vykonateľné cez disciplinárne komisie - zbytočné “prehnanie” konania cez komoru

priamo výzva na preukázanie dokladu o zaplatení odstupného za amatéra pod hrozbou disciplinárnej sankcie

Charakter konania

na komore by zostali iba sporové konania a veci týkajúce sa odstupného za amatéra, ktoré by vykazovali znaky sporu

štandardné disciplinárne konanie - oznámenie o začatí a po vyjadrení zastavenie konania/uloženie disciplinárnej sankcie

 

 

Príloha č. 2 – Usmernenie do úradnej správy (SFZ, RFZ a ObFZ

  • V prípade zadania nesprávneho údaju do ISSF (teda aj inej sumy na akej sa kluby dohodli alebo inej sumy ako je uvedená v tabuľke v čl. 37 ods. 1 RaPP) sa klub, ktorý nesprávne zadá tento údaj dopúšťa disciplinárneho previnenia podľa čl. 64 ods. 1 disciplinárneho poriadku SFZ.
  • Podľa čl. 64 ods. 1 písm. e) DP, ktorý citujeme: „Porušenia povinnosti vyplývajúcej z predpisu alebo rozhodnutia orgánu SFZ alebo jeho člena sa dopustí ten, kto neoprávnene zadá, upraví alebo odstráni údaj z informačného systému alebo evidencie vedenej SFZ alebo jeho členom alebo zadá do informačného systému alebo evidencie nepravdivý údaj“ a podľa čl. 64 ods. 1 písm. a) DP, ktorý citujeme: „Porušenia povinnosti vyplývajúcej z predpisu alebo rozhodnutia orgánu SFZ alebo jeho člena sa dopustí ten, kto poruší povinnosť vyplývajúcu z predpisu SFZ alebo člena SFZ“, pričom porušená povinnosť je ustanovená v čl. 37 RaPP.
  • Na základe vyššie uvedeného je možné v disciplinárnom konaní uložiť klubu sankciu vo forme disciplinárnej sankcie v zmysle čl. 64 ods. 4 DP, ktorý citujeme: „Klubu, ktorého hráč alebo funkcionár sa dopustí disciplinárneho previnenia podľa odseku 1, sa uloží pokuta, zákaz prestupov, odobratie bodov, preradenie do nižšej súťaže alebo ďalšie disciplinárne sankcie podľa tohto disciplinárneho poriadku ak iný predpis SFZ neustanovuje inak.“
  • DISCIPLINÁRNE KONANIE ZAČÍNA NA ZÁKLADE PODNETU – klub, ktorý je poškodený sa obráti na príslušnú DK, do ktorej miestnej príslušnosti patrí klub, ktorý sa previnil
  • Prípadný spor o výške odstupného spadá do pôsobnosti Komory SFZ pre riešenie sporov podľa čl. 40 RaPP – ak sa v procese prestupu kluby medzi sebou nedohodnú, obrátia sa na komoru
  • UPOZORŇUJEME, ŽE KONANIE PRED KOMOROU SFZ PRE RIEŠENIE SPOROV JE SPOPLATNENÉ!

 

Príloha č. 3 – Vzory uznesení

  • Príde podnet od člena SFZ na začatie disciplinárneho konania

 

U - Názov klubu / súťaž v ktorej klub pôsobí / - DK začína disciplinárne konanie a žiada klub o písomné stanovisko k neuhradeniu odstupného za amatéra - Meno a priezvisko hráča / ISSF číslo / podľa čl. 71/1, 3g DP, do deň/mesiac/rok (spravidla do nasledujúceho zasadnutia DK)

 

  • V prípade vyjadrenia klubu možné nasledovné uznesenia

 

U - Názov klubu / súťaž v ktorej klub pôsobí / - DK berie na vedomie stanovisko klubu k U (že odstupné bolo uhradené alebo, že vec je sporná) a konanie zastavuje (podľa čl. 78/5a alebo 5b DP).

 

alebo

 

U - Názov klubu / súťaž v ktorej klub pôsobí / - DK berie na vedomie stanovisko klubu k U (že uznáva porušenie povinnosti) a rozhodla, že ukladá disciplinárnu sankciu - XY podľa čl. 64 ods. 4 DP v spojení s čl. 37 ods. 1 RaPP.

 

 

Vážený člen, bola Vám zaslaná správa z ISSF s textom:

------------------------------

Dobrý deň važení kluboví manažéri a sekretári zväzov,

prosíme aby ste informovali svojich hráčov o prihlasovaní, zmene emailu alebo vygenerovaní nového hesla.

Pri prihlasovaní do systému ISSF je potrebné:

1.prihlasovacie meno (čo je registračný email alebo používateľove registračné číslo). V prípade, že si používateľ chce zmeniť email, prihlási sa do ISSF a zmení si ho v časti "môj účet", alebo používateľ navštívi akúkoľvek futbalovú matriku, alebo jeho klubový manažér požiada o zmenu cez ISSF - pomoc.

2.prihlasovacie heslo (ak si ho používateľ nepamätá, tak pod prihlasovacími údajmi je možnosť "zabudli ste heslo?" - pokračuje kliknutím na tento text, v tomto momente sa objaví riadok, aby ste zadali aktuálny email a kontrolný text. Kontrolný text je schválne trošku ťažšie čítateľný (kvôli umelej inteligencii na získavanie hesiel používateľov), preto je možné že text neprečítate hneď na prvykrát správne (ak kliknete na text, ktorý nie je čítateľný, vygeneruje sa iný). V tomto momente, ak správne vyplníte tieto dva riadky Vám systém ISSF vygeneruje nové prihlasovacie heslo, no POZOR, v tele emailu je aj link pre aktiváciu tohto nového zaslaného hesla, na ktorý je potrebné kliknúť predtým!!!

Súhrn: heslo si dajte skopírovať (pomocou ctrl+c alebo pravým tlačítkom na myši + kopírovať), potom kliknúť na link pre aktiváciu tohto hesla, presmeruje Vás na stránku ISSF a nové heslo Vám bolo aktivované. Kliknúť na "na úvodnú stránku", zadať email a vložiť heslo (crtl+v alebo pravým tlačítkom na myši + vložiť). Systém zároveň žiada aby ste si zadali nové heslo a to dvakrát pod sebou kvôli kontrole. Úspešne ste zmenili heslo a pracujete v systéme.

------------------------------

S pozdravom František Ferenc

ISSF Helpdesk(pomoc): frantisek.ferenc@futbalsfz.sk

Súvisiaci obsah