Sieň slávy LFZ

Uvedení do siene slávy za rok 2021

5. mar 2022 o 13:39




Čačo Ján68314.jpg
Ján Čačo sa narodil na východe Slovenska v Brezovici nad Torysou, 14.5.1949. Vyrastal však v Ružomberku, kde začali aj jeho prvé futbalové kroky. Hrával za Ružomberok vo všetkých kategóriách žiaci, dorast a dospelí. Z Ružomberka odchádza aj na vojenskú základnú službu. Narukoval do Dukly Nováky, neskôr bol prevelený do Dukly Bohumín. Po návrate z vojny sa stal prevnou súčasťou ružomberského A družstva a svoju hráčsku karieru ukončil v roku 1978. Vždy hrával krajské a repubikové súťaže. Spolu s Dušanom Vierikom si urobil trénerský kurz a mal na starosti družstvá ružomberských dorastencov. Podielal sa na výchove viacerých talentovaných hráčov, ktorí sa neskôr uplatnili vo veľkom futbale. V deväťdesiatich rokoch odchádza trénovať popredné kluby v okresných súťažiach a jeho rukopis poznali v Ludrovej, L.Štiavnici a v Liskovej. Všade zanechal dobrú prácu a pomohol týmto klubom ku kvalitatívnemu napredovaniu.
Hojzák Ján_142630.jpeg
Ján Hojzák, narodil sa v Bratislave 17.9.1948. Prvé futbalové kroky robil v Slavoji Lamač. Mal talent a ako dorastenec hrával za Slovan Bratislava. S ním sa stal majstrom ČSSR v doraste a bol v reprezentačnom kádri dorastencov ČSSR. Vojenskú základnú službu absolvoval v Dukle Banská Bystrica za ktorú má štart aj v najvyššej súťaži, keď si zahral proti Baníku Ostrava na Bazaloch. Po vojenčine hral krátko ešte za Slovan B a prichádza do Liptovského Mikuláša, kde pôsobil od roku 1972 takmer 15 rokov a hrával slovenskú národnú ligu. Po skončení kariery v L.M ikuláši prichádza do okresných súťaží , kde 16 rokov pôsobil v TJ Iľanovo, karieru ukončil v roku 1998 v TJ Demänovej. V Iľanove i Demänovej sa tiež začal venovať trénovaniu, v čom pokračuje doteraz ako mládežnícky tréner v Palúdzke, kde vychováva chlapcov v kategórii U11 a U13.
Košo Ľubomír122235.jpg
Ľubomír Košo, rodák zo Svätého Kríža, kde sa narodil 28.11.1958. V rodnej obci a v susedných Gálovanoch robil aj prvé futbalové kroky. Bol talentovaný, a preto už v dorasteneckom veku hrával za Liptovský Mikuláš. Po absolvovaní základnej vojenskej služby hrával v Liptovskom Mikuláši a v Ružomberku pomerne vysokú súťaž Slovenskú národnú ligu. Na sklonku kariery nastupoval aj za Svätý Kríž, ktorý v tom čase hrával v súťažiach SsFZ, ale aj v Dúbrave či L.Ondrašovej. Po skončení aktívnej činnosti sa venoval trénerskej práci vo svojej rodnej obci a ako tréner bol nápomocný vo všetkých vekových kategóriách.
Magdoško Imrich.jpg
Imrich Magdoško, narodil sa 29.9.1941, v Marhani okres Bardejov, kde robil prvé futbalové kroky. V dorasteneckom veku, hrával v Badíne pri B.Bystrici, kde chodil aj na strednú školu. Vojenčinu absolvoval v Mariánskych Lázňach a po jej skončení zakotvil v Bardejove. Hrával za viacej družstiev, ktoré hrali republikové súťaže vo východoslovenskom kraji a to v Stropkove, v Spišskej Novej Vsi či Prešove. Má štart aj v najvyššej federálnej lige proti SONP Kladno. V šesdesiatich rokoch prichádza do Liptovského Mikuláša, kde hrával SNL, pôsobil aj v Snine či Svidníku, ale s veľkým futbalom končil v L.Mikuláši. Po štyridsiatke hrával aj okresnú súťaž v Iľanove, a keďže sa vzdelával aj na trénerských seminároch, postupne presedlal na trénerskú činnosť a trénoval Iľanovo, Ploštín, SmrečanyŽiar, Duklu L.Mikuláš aj Liptovský Hrádok. Robil tiež funkcionársku činnosť ako tajomník v L.Mikuláši, L.Porúbke aj v Palúdzke, čo ho predurčilo pre prácu i vo futbalovom zväze v L.Mikuláši, ako predseda trénersko-metodickej komisie a na stredokraji ako člen rady SsFZ. Vykonával aj funkciu delegát zväzu na futbalových súťažiach, popri futbale sa venoval aktívne stolnému tenisu, lyžovaniu a ľadovému hokeju. V ľadovom hokeji bol dlhoročným rozhodcom v najvyšších súťažiach.
Anton Urgela20220203_141033.jpg
Anton Urgela, narodil sa v Jastrabej 11.1.1944 v okrese Žiar nad Hronom. S aktívnym futbalom začal v dorasteneckom veku po príchode na strojársku priemyslovku vo Zvolene. Bol talentovaný a zo zvolenským dorastom učinkoval v dorasteneckej lige. Tam si ho vyhliadol Partizán Liptovský Mikuláš a začal hrať divíziu v A družstve dospelých. Po vojne v Dukle Liberec sa vrátil do Liptovského Mikuláša, kde hrával SNL. Ako hráč bol tiež nominovaný do okresného výberu, kde sa dostávali najlepší hráči z Ružomberka a Lipt. Mikuláša. V druhej polovici 70. tich rokov aktívnu karieru ukončil, spravil si trénerskú kvalifikáciu, postupne IV. triedu, III. triedu a v roku 1979 ukončil II. triedu, vtedy druhej najvyššej trénerskej kvalifikácie na Slovensku. Trénoval v Liptovskom Mikuláši a v Liptovskom Jáne, ktorý z najnižších okresných súťaží sa prepracoval až do I.B triedy, ktorú už riadil krajský výbor futbalového zväzu v Banskej Bystrici. V tom období prakticky až do odchodu na dôchodok vykonával spoločensky významnú funkciu, riaditeľa Bytového podniku, z ktorej bol nápomocný futbalu v Liptovskom Mikuláši, kde tiež zastával vyznamný post, predseda futbalového oddielu TJ Partizán Liptovský Mikuláš.




Súvisiaci obsah