Zo Slovákov bodoval v tejto sezóne vo SP iba Bajčičák

SITA|17. jan 2008 o 11:08

BRATISLAVA 17. januára (SITA) - Bežci na lyžiach majú za sebou presnú polovicu pretekov, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie Svetového pohára v sezóne 2007/2008. Už na budúci týždeň ...

BRATISLAVA 17. januára (SITA) - Bežci na lyžiach majú za sebou presnú polovicu pretekov, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie Svetového pohára v sezóne 2007/2008. Už na budúci týždeň sa pre nich v kanadskom Canmore začína druhá polovica sezóny. "Určite nemôžeme byť spokojní, pretože prvá polovica sezóny nám nevyšla podľa očakávaní. Veríme však, že tá druhá polovica bude lepšia a v jednotlivých pretekoch Svetového pohára dokážu byť Martin Bajčičák a Ivan Bátory v prvej desiatke a Michal Malák v bodovanej tridsiatke, čo bolo naším predsezónnym cieľom," zamyslel sa nad doterajšími výsledkami svojich zverencov tréner slovenskej mužskej reprezentácie Peter Bartoň a pokračoval: "Môžem vyzdvihnúť výkony Martina Bajčičáka, ktorému sa podarilo niekoľko veľmi dobrých výsledkov. Hneď na začiatku obsadil dvadsiate deviate miesto, potom na Tour de Ski bol raz šiesty a v záverečnej etape dokonca tretí. Jeho konečné dvadsiate piate miesto charakterizujem ako solídne. Ivan Bátory začal sezónu umiestneniami tesne za bodovanou tridsiatkou, potom mu však nevyšli preteky v Davose a ani Tour de Ski nebola podľa jeho ani mojich predstáv. Spravili sme niekde chybu, zatiaľ je ťažké jednoznačne povedať kde. Ciele zatiaľ nesplnil ani Michal Malák. Jeho štyridsiate prvé miesto v záverečnej etape Tour de Ski je však prísľubom, že v druhej polovici sezóny môže ešte príjemne prekvapiť," nestráca optimizmus kormidelník slovenskej mužskej reprezentácie.

Z tria jeho zverencov zatiaľ do celkovej klasifikácie SP bodoval iba Martin Bajčičák. Má na svojom konte 76 bodov a v celkovom poradí bojov o krištáľový glóbus mu momentálne patrí 41. priečka. V hodnotení tzv. "dlhých behov" je dvadsiaty ôsmy. "Lepšie by sa mi spávalo, keby som mal na svojom konte dvesto bodov. Verím však, že som v tejto sezóne ešte nepovedal posledné slovo. Predo mnou je ešte celý rad pretekov a teraz prídu na rad moje obľúbené disciplíny. Budem sa snažiť, aby som nazbieral čo najviac bodov, pretože to bola moja priorita pred sezónou. Chcem skončiť čo najvyššie, štyridsiate prvé miesto ma neuspokojuje. Verím, že najmä v dlhých behoch pôjdem teraz vyššie," skonkretizoval svoje želania pred odchodom na preteky do Canmore 31-ročný rodák z Oravy.

Jeho o rok starší kolega Ivan Bátory má dôvodov na spokojnosť menej. Najmä seriál pretekov Tour de Ski na prelome rokov mu absolútne nevyšiel. "Ťažko povedať, čím to bolo. Mal som okolo seba tím, ktorý robil všetko tak, ako mal. Snažili sme sa všetci. Na Tour mi absolútne nevyšla klasická pätnástka. Tam som doslova odišiel - fyzicky aj psychicky. Absolútne som nemal deň. To sa však stáva. Následne ma však dvadsiatka s hromadným štartom, v ktorej som skončil osemnásty, znovu utvrdila v tom, že na to mám. Ja verím, že keď mi sadne deň a budem mať dobre pripravené lyže, príde aj dobrý výsledok," stále verí Ivan Bátory.

Pokojný zostáva aj tréner Peter Bartoň. Vychádza z toho, že vie, čo všetko v príprave na sezónu jeho zverenci absolvovali. "Som presvedčený, že v letnej príprave sme nič nepodcenili ani nezanedbali. Tá drina, ktorú chlapci podstúpili, sa raz musí prejaviť. Stále máme dostatok šancí a priestoru. Budeme sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sme uspeli," uzavrel P. Bartoň.

V Canmore jeho dvaja zverenci absolvujú najskôr skiatlon - preteky na 15+15 km klasickou a voľnou technikou s hromadným štartom (utorok 22. januára) a potom skejtovú pätnástku s intervalovým štartom (piatok 25. januára). Návrat na Slovensko majú naplánovaný na nedeľu 27. januára.


Aktuálne poradie v celkovej klasifikácii SP:

1. Lukáš Bauer (ČR) 816 bodov, ... 41. Martin Bajčičák (SR) 76,


Poradie v hodnotení tzv. dlhých behov (malý krištáľový glóbus):

1. Lukáš Bauer (ČR) 366, ... 28. Martin Bajčičák (SR) 52


Poradie v hodnotení šprintu po TdS (malý krištáľový glóbus):

1. Johan Kjölstad (Nór.) 169, ... Slováci doteraz nebodovali


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zo Slovákov bodoval v tejto sezóne vo SP iba Bajčičák