Vlhovej rivalka: Všimla som si, že ma Slováci majú radi. Neviem však prečo, smeje sa

Federica Brignoneová vyhrala super-G vo Val d'Isere 2023.

Vlhovej rivalka: Všimla som si, že ma Slováci majú radi. Neviem však prečo, smeje sa

Federica Brignoneová vyhrala super-G vo Val d'Isere 2023. (Autor: TASR/AP)
Federica Brignoneová vyhrala super-G vo Val d'Isere 2023.
Federica Brignoneová vyhrala super-G vo Val d'Isere 2023. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|18. jan 2024 o 07:00

Exkluzívny rozhovor pre Sportnet.

Talianska reprezentantka FEDERICA BRIGNONEOVÁ (33 rokov) patrí k najskúsenejším lyžiarkam na okruhu Svetového pohára. 

V prebiehajúcej sezóne si lyžovanie veľmi užíva. Všade, kam príde, rozdáva úsmevy a pozitívnu energiu. Darí sa jej najmä v obrovskom slalome, kde je v čele priebežného hodnotenia disciplíny. 

Svoju pozíciu môže potvrdiť v Jasnej. Na Laru Gutovú Behramiovú má náskok 15 bodov. Na slovenské stredisko má iba dobré spomienky. „Zaznamenala som tam prvé pódium v Európskom pohári. Veľmi sa na Slovensko teším,“ uviedla v rozhovore pre Sportnet. 

Patríte k najskúsenejším lyžiarkam na okruhu Svetového pohára. Aké je vaše tajomstvo? 

Nemyslím si, že mám nejaké tajomstvo. Ak áno, tak je to moja energia. Mám jej veľmi veľa a som vždy pozitívne naladená. Som zvyknutá robiť vo svojom živote veľmi veľa vecí. Som naozaj zaneprázdnená. Keď som v lete doma, tak stále niečo vymýšľam. 

To je moje tajomstvo a rovnako aj vášeň pre šport, ktorý robím. Naozaj milujem lyžovanie a pocit, keď som na snehu. Milujem aj súťažiť, vložiť sa do hry a klásť si výzvy. Snažím sa byť najlepšia. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Ktorý úspech v kariére si cení najviac? 
  • Aká veľká motivácia sú ZOH 2026? 
  • Aké je jej momentálne nastavenie? 
  • Čo pociťuje, keď porazí Mikaelu Shiffrinovú? 
  • Aká je Petra Vlhová?
  • Ako vníma množstvo slovenských fanúšikov? 
  • Kto z mladej generácie sa jej páči najviac? 

Vždy, keď prechádzam zlým obdobím, tak sa vrátim silnejšia. Je to tak každý rok. Už som v kolotoči Svetového pohára veľmi dlho, mám veľa skúseností. Čím som však staršia, cítim väčší tlak. Telo sa dlhšie regeneruje a aj moja myseľ je nastavená inak. Viem presne, kde som, čo robím a to je celkom stresujúce. 

Viem však presne, čo to znamená a ako som spomínala, som silnejšia. 

Keď ste pred štyrmi rokmi získali veľký krištáľový glóbus, nasledujúcu sezónu ste sa trochu trápili. Pomohlo vám i toto nastavenie, aby ste získali potrebnú motiváciu? 

Áno určite. Najťažšia sezóna je tá po veľkom úspechu. Mňa to však posilnilo. Ťažké chvíle ma urobili silnejšou. Nasledoval koronový ročník a my sme žili akoby vo väzení, ktoré sme zdieľali s ľuďmi. 

Som človek, ktorý potrebuje naozaj žiť svoj život. Potrebujem mať priateľov, pozitívnych ľudí a spoločné chvíle. Keďže som lyžovala, nemohla som tieto chvíle prežívať. Sústredila som sa iba na lyžovanie. Pre moju myseľ to bolo naozaj náročné. 

Ak nie som za dobre so svojou mysľou a sama so sebou, je náročné byť prítomná v danom okamihu. Nebola som dobrá ani v lyžovaní. 

VIDEO: Rozhovor s Federicou Brignoneovou

Aký je rozdiel medzi Federicou v roku 2014 a Federicou v roku 2024? 

Wow, je to dlhý čas. Veľmi som sa zmenila, ale v niektorých veciach nie tak veľmi. Myslím, že som stále tá istá osoba. Je to len lepšia verzia mňa samej. Naučila som sa veľa o lyžovaní, o sebe. Urobila som veľa práce s mojim myslením a telom. Snažím sa byť lepšia a lepšia každý deň. 

Meditujem a pracujem s dychom a hlavou. Stále som však tá istá osoba, ako keď som bola dieťa. Stále mám rada rovnaké veci a rovnakých ľudí. Takže tých zmien nie je až tak veľa (úsmev). 

Aké je to súťažiť s Mikaelou Shiffrinovou, najlepšou lyžiarkou na svete. Aké sú vaše pocity, keď ju porazíte? 

Je to iba výhra. Mikaela je najlepšia lyžiarka všetkých čias. Môžete to vidieť aj na výsledkoch. Súťaží veľa rokov, všetky disciplíny. Je ťažké ju poraziť. Je však dobré, že sa to dá. Svojim výkonom tlačí dopredu aj ostatné dievčatá, aby boli lepšie. Je to veľká motivácia už niekoľko rokov. 

Lyžuje výborne a jej technika je takmer dokonalá. To je jej najsilnejšia stránka. Je vždy v popredí a má konštantné výsledky. Viem, že môžem byť rýchlejšia ako ona, ale nie po celý čas (úsmev). 

Ja robím viac chýb ako ona. To je hlavný dôvod. 

Aká je Američanka ako osoba? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie» Vlhovej rivalka: Všimla som si, že ma Slováci majú radi. Neviem však prečo, smeje sa