Číňania pred olympijskou dedinou šikanujú Čechov, zakazujú im natáčať

(Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. jan 2022 o 11:34 (aktualizované 5. jan 2022 o 11:58)

Čínska polícia bráni novinárom informovať o olympiáde.

PEKING, BRATISLAVA. Prípravy olympijských hier pripomínajú veľkú oslavu športu. Ešte pred otvorením hier sa organizátori predbiehajú, kto má krajšie a lepšie pripravené športoviská, propagujú maskotov, pozývajú fanúšikov. 

Do otvorenia zimných hier v Pekingu ostáva presne mesiac. No žiadna oslava sa zatiaľ nechystá. Jeden dôvod je logický. Veľký škrt v tom urobila pandémia koronavírusu.

Druhý škrt sa týka totalitného režimu.

Čína sa snaží kontrolovať prácu novinárov zahraničných médií a zasahovať do nej.

Novinárov sledovala tajná polícia

Ako môže vyzerať práca novinárov na olympiáde, ukázal prípad štábu Českej televízie, ktorá sa snažila nakrúcať zábery v okolí olympijskej dediny v zimnom stredisku Čchung-li.  

V iných krajinách sú podobné reportáže krátko pred hrami úplne bežné. V Číne nie. 

Keď si novinári snažili natočiť pár záberov v Čchung-li, v priebehu pár minút sa pri nich pristaví muž v civile. Bez toho, aby sa preukázal, im bránil v práci a ich čínskych spolupracovníkov zastrašoval. 

Prácu novinárov stále sledovali aj uniformovaní policajti. Vodičovi českého štábu, neustále niekto volal a pýtal sa ho, aby prezradil, kde sa českí novinári nachádzajú a čo robia. 

„V hoteli, ktorý patrí do známej medzinárodnej siete, nás ráno čakajú traja policajati v civile. Sledujú nás, pokiaľ neopustíme hranice okresu,“ opísala reportérka ČT v Číne Barbora Šámalová. 

Obťažovanie novinárov sa stupňuje

Česká televízia je držiteľom vysielacích práv na pokrývanie pekinských hier. Nie je jediná s podobnými skúsenosťami.

Klub zahraničných spravodajcov v Pekingu (CCC) upozorňuje, že zahraničným novinárom stále kladú lokálne autority prekážky pri informovaní o prípravách olympijských hier. 

Takéto počíňanie je v rozpore s duchom olympizmu. Česká televízia kontaktovala preto aj Medzinárodný olympijský výbor.

„MOV nemá mandát ani možnosť meniť zákony alebo politický systém suverénnej krajiny, čo sa týka predpisov upravujúcich mediálne pokrytie mimo o olympijských hier,“ reagoval olympijský výbor. 

Médiá čelia prekážkam a šikane

Čínskym autoritám už vraj prekáža aj natáčanie na pekingskej ulici či v niektorej firme. Podľa Českej televízie sa obťažovanie novinárov v posledných rokoch stupňuje. 

Štátne médiá a čínski diplomati podnecujú okolo zahraničných novinárov nepriateľskú atmosféru. Obviňujú ich zo šírenia lží o Číne. Reportéri potom čelia nepriateľským reakciám.

Pred letnými hrami v Pekingu v roku 2008 sa takéto podobné obmedzenia nevyskytovali. Práca zahraničných médií bola akceptovaná. 

Niekoľko krajín už ohlásilo diplomatický bojkot olympijských hier. Čína čelí dlhodobo kritike pre porušovanie ľudských práv a vinia ju za zločiny proti ľudskosti.

Predovšetkým ide o genocídu Ujgurov a ďalších moslimských menšín na západe krajiny.

Zimné hry v Pekingu sa budú konať od 4. februára do 20. februára. Zo Slovákov má zatiaľ istú účasť len mužstvo hokejistov. Vo väčšine športov ešte prebieha kvalifikačný proces.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Číňania pred olympijskou dedinou šikanujú Čechov, zakazujú im natáčať