Je svetovou jednotkou, má zlatý hetrik. Slovákom posiela vrúcny odkaz

Tajmuraz Salkazanov po zisku tretieho titulu majstra Európy.

Je svetovou jednotkou, má zlatý hetrik. Slovákom posiela vrúcny odkaz

Tajmuraz Salkazanov po zisku tretieho titulu majstra Európy. (Autor: TASR/HINA)
Tajmuraz Salkazanov po zisku tretieho titulu majstra Európy.
Tajmuraz Salkazanov po zisku tretieho titulu majstra Európy. (Autor: TASR/HINA)
Daniel Dedina|21. apr 2023 o 18:00

Trojnásobného majstra Európy nakopli nedávne prehry.

Vlani skončil v ankete o najúspešnejšieho slovenského športovca na konci elitnej desiatky. Tento rok môže mieriť ešte vyššie.

TAJMURAZ SALKAZANOV opäť potvrdil príslušnosť k absolútnej zápasníckej extratriede. Svetová jednotka vo voľnoštyliarskej kategórii do 74 kg zavŕšila svoj zlatý hetrik na majstrovstvách Európy.

Tento rok ho čakajú ešte majstrovstvá sveta, na ktorých bude obhajovať striebornú medailu. Dvojnásobný vicemajster sveta sa môže kvalifikovať na svoje najcennejšie podujatie – olympijské hry v Paríži.

Viac prezradil v rozhovore pre Sportnet.

Ste trojnásobný majster Európy. Ako vám to znie? Čo prežívate?

Mám veľkú radosť z toho, že môžem dosahovať také úspechy pre Slovensko. Je to prvýkrát v histórii krajiny, čo ma veľmi teší. Čo sa týka mňa, úspech na týchto majstrovstvách Európy znamená pre mňa veľa.

Vo februári som štartoval v Záhrebe, ktorý bol teraz dejiskom majstrovstiev Európy, na renkingovom turnaji UWW. Nestačil som na Iránca Younesa Emamičogeja, ktorý skončil vlani na majstrovstvách sveta tretí.

Je to kvalitný zápasník, pred rokmi som s ním zápasil ešte v inej váhovej kategórii a prehral som na body. V repasáži som neuspel ani s Japoncom Kojirom Šigom.

Veľa ľudí ma kritizovalo, pýtali sa, prečo som tam šiel, pritom len málokto vedel, že som mal predtým úraz. Teraz som na sebe cítil väčší tlak, chcel som ukázať, že aj s traumou sa dá zápasiť. Tie prehry mi dali veľa, aj vďaka ním som zvíťazil.

Vo finále ste rovnako ako vlani zdolali Taliana kubánskeho pôvodu Franka Chamiza. Ako vyznieva porovnanie oboch súbojov?

Opäť tomu nechýbali emócie, hoci minulý rok to bolo ešte emotívnejšie. Prakticky hneď od začiatku som prehrával 0:5, ale otočil som stav vo svoj prospech.

Teraz som celý zápas kontroloval, súper bol trochu nervózny. Bol to nás štvrtý vzájomný súboj a štvrtýkrát som ho porazil. Bol pod tlakom.

Ten som síce cítil na sebe aj ja, ale zvládol som to. Dal som sa dokopy psychicky a šiel som do toho so svojim štýlom zápasenia. To na súpera platilo.

VIDEO: Zostrih súboja Tajmuraza Salkazanova o zlatú medailu na ME

Varšava 2021, Budapešť 2022, Záhreb 2023. Na ktorom európskom šampionáte bolo najnáročnejšie dokráčať až na vrchol?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Je svetovou jednotkou, má zlatý hetrik. Slovákom posiela vrúcny odkaz