Vládne Európe, trénera dostal do extázy. Bolo to ako v Anglicku na futbale

Dvojnásobný majster Európy Tajmuraz Salkazanov.
Dvojnásobný majster Európy Tajmuraz Salkazanov. (Autor: TASR/DUNA/MTI)
Daniel Dedina|31. mar 2022 o 22:44

Titul obhájil v poslednej sekunde finále.

BUDAPEŠŤ. Strhujúci záver prináša obrovské emócie. Zväčša pokojne pôsobiaci reprezentačný tréner Erik Cap skáče ako zmyslov zbavený, v eufórii myká tričkom s menom svojho zverenca Tajmuraza Salkazanova. Ten sa v tej chvíli stáva dvojnásobným majstrom Európy v zápasení.

Pritom ešte osem sekúnd pred koncom finále prehrával. Vyrovnal na 5:5, ale tento stav mu nestačil. Svojho súpera v poslednej sekunde vytláča z kruhu a získava ďalšie dva body. Rozhodujúce.

„Je to ako keď v anglickom futbale mužstvo v nadstavenom čase zvráti výsledok. Dokážu to len veľkí zápasníci,“ tvrdí Cap.

Veľkolepý obrat vo finále

Slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Tajmuraz Salkazanov dokázal na európskom šampionáte triumfovať vlani vo Varšave i teraz v Budapešti. V oboch prípadoch ovládol kategóriu do 74 kg.

„Je to výborný pocit. Byť dvojnásobný majster Európy znie oveľa lepšie ako ním byť raz,“ skonštatoval Salkazanov pre Sportnet.

V stredajšom finále proti dvojnásobnému majstrovi sveta Frankovi Chamizovi potvrdil, že má nervy ako z ocele. 

Talian kubánskeho pôvodu, ktorý má z európskych šampionátov sedem medailí, vrátane štyroch zlatých, viedol rýchlo 5:0. Salkazanov doťahoval, znížil na rozdiel bodu, ale čas sa neúprosne krátil.

Vo finále proti Talianovi Chamizovi predviedol Salkazanov nezlomnú vôľu.
Vo finále proti Talianovi Chamizovi predviedol Salkazanov nezlomnú vôľu. (Autor: TASR/DUNA/MTI)

Sedem sekúnd pred koncom dokázal Slovák vyrovnať, ale v prospech Chamiza hovoril štvorbodový chmat. V poslednej sekunde Salkazanov dokázal svojho súpera vytlačiť mimo kruh, sklamaný Talian skúsil challenge, neuspel a prehral 5:7.

„Na začiatku som spravil chybu. Zdalo sa mi, že si súper vyšliapol zo žinenky. Myslel som si, že získam bod, zastavil som sa, on ma otočil a dali mu štyri body. Za môj nesprávny challenge dostal aj piaty. Nič to však neznamenalo. Vravel som si, že je to finále a neprestanem zápasiť,“ opisuje Salkazanov.

V tej chvíli si spomenul, že podobnú chybu urobil aj na minuloročných majstrovstvách sveta v Nórsku. Základom bolo udržať si stopercentnú koncentráciu.

Oslávili to s hudbou i tancom

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Vládne Európe, trénera dostal do extázy. Bolo to ako v Anglicku na futbale