Za podvody s tipovaním dostal Ivan Hodúr tri roky podmienečne

Medzi hráčmi bol aj bývalý reprezentant Ivan Hodúr.
Medzi hráčmi bol aj bývalý reprezentant Ivan Hodúr. (Autor: SITA)
SITA|10. mar 2015 o 13:27

Futbalisti sa k podvodom priznali a pristúpili na dohody o vine a treste.

PEZINOK. Traja bývalí futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda Ivan Hodúr, Michal Dian a Marek Božoň, ktorí za úplatky ovplyvňovali výsledky zápasov slovenskej najvyššej futbalovej ligy, sa ku skutkom priznali.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok s nimi schválil dohodu o vine a treste.

Ivan Hodúr, ktorý sa nechal podplatiť aj ako hráč FC Nitra, dostal trest tri roky podmienečne. Zároveň mu súd uložil probačný dohľad v skúšobnej dobe troch rokov. A musí zaplatiť peňažný trest tritisíc eur.

Michal Dian a Marek Božoň dostali podmienečný trest dva roky s odkladom na dva roky. Peňažný trest pre oboch určil súd vo výške 2 500 eur.

Nesmú sa stretávať

Zároveň dostali trest zákazu vzájomného stretávania sa. Dôvod takéhoto preventívneho opatrenia je podľa dozorujúceho prokurátora ten, aby nepokračovali v páchaní trestnej činnosti.

Muži sa priznali k prijatiu úplatkov v šiestich zápasoch.

V kauze sú obvinení aj Tomáš H., Ivan Žiga, Marián D. a Róbert Rák. Prokurátor nechcel predbiehať výsledok trestného konania vo veciach týchto osôb, ktoré sa podľa obvinenia rovnako dopustili podplácania.

„Vo všeobecnosti môžem povedať, že viaceré osoby sa ku skutkom priznali. Je pravdepodobné, že ich trestné veci skončia dohodou o vine a treste,“ dodal.

Ešte v decembri 2013 Slovenský futbalový zväz rozhodol o zákaze vykonávania pretekárskej činnosti na štrnásť až dvadsaťpäť rokov pre všetkých účastníkov kauzy.

Tipovalo sa v Ázii

Po prepuknutí kauzy prezident Policajného zboru Tibor Gašpar informoval, že organizovaná skupina, na čele ktorej bola osoba z Ázie, cez sprostredkovateľov zo Slovenska oslovovala hráčov na Slovensku i v Česku.

Na zmanipulované zápasy potom online tipovali v ázijských stávkových kanceláriách. Dozorujúci prokurátor uviedol, že slovenská polícia a prokuratúra úzko spolupracujú s viacerými členskými štátmi EÚ aj inými krajinami vo svete.

„Predpokladám, že nielen táto kauza bude mať vyústenie v stíhaní aj ďalších osôb,“ zdôraznil.

Keďže sa priebežne naďalej vykonávajú úkony trestného konania, prokurátor nechcel spresniť, či boli obvinené aj ďalšie osoby okrem už medializovaných.

Dozorujúci prokurátor uviedol, že dochádza k ovplyvňovaniu priebehu a výsledku zápasov nielen vo futbale, ale aj v iných športoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Za podvody s tipovaním dostal Ivan Hodúr tri roky podmienečne