Zápasy Nitry zmanipulovali Hodúr s Rákom za 12-tisíc eur, tvrdí polícia

Jedným z obvinených by mal byť bývalý hráč Nitry Ivan Hodúr.
Jedným z obvinených by mal byť bývalý hráč Nitry Ivan Hodúr. (Autor: SME - Tibor Somogyi)
Pavol Spál|25. nov 2013 o 11:34

Stávkovalo sa príprave s Bohemiansom a MTK Budapešť v roku 2011. V klube sme nikdy nepredpokladali, že sa takéto niečo môže diať, tvrdí manažér Nitry.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom o 20:18.

BRATISLAVA. Podvádzali nielen iba tento rok v Dunajskej Strede, ale už aj dva aj pol roka predtým. Ivan Hodúr, Róbert Rák a Ivan Žiga podľa polície ovplyvňovali futbalové zápasy i v Nitre. Šlo iba o prípravné zápasy.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil štyri osoby, dve z podplácania a dve z prijímania úplatku,“ vravel hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podľa polície ešte v januári 2011 sľúbil Žiga cez sprostredkovateľa M. T. (údajne ide o Martina Trančíka, bývalého brankára Prešova, Trenčína, Prievidze a Púchova) dvom hráčom FC Nitra úplatok.

Malo ísť o najmenej 12-tisíc eur za to, že hráči Nitry ovplyvnia výsledok prípravného zápasu s MTK Budapešť.

Hodúr strieľal góly

Stávky
Futbalový škandál
  • V septembri boli obvinení z prijímania úplatku štyria hráči z D. Stredy, vrátane Hodúra. Žiga a Rák vraj futbalistov podplácali. Spomínaná trojica ovplyvňovala aj zápasy Nitry.
  • Peniaze gang zarábal cez ázijské stávkové kancelárie.
  • Skupina zo Slovenska údajne operovala aj v Česku.

„Aby bolo tipovanie úspešné a prinieslo výhru zo stávky, mala zvíťaziť Budapešť najmenej o dva góly a mala streliť najmenej štyri góly,“ uviedol Slivka.

Zápas sa skončil 6:3 pre Budapešť. Za výsledok Hodúr údajne prijal najmenej päťtisíc eur a minimálne polovicu odovzdal ďalšiemu obvinenému Rákovi.

Hodúr strelil v zápase dva góly. Hodúr a Rák sa podľa polície dohodli so Žigom na úplatku najmenej 12-tisíc eur aj vo februári 2011, šlo o prípravný zápas Nitry s Bohemians 1905.

Požiadavkou boli aspoň tri góly. Nitra prehrala doma 1:2. Hodúr vraj prijal najmenej päťtisíc eur a minimálne 1500 eur odovzdal Rákovi vo viacerých splátkach. Hodúr strelil v zápase jediný gól Nitry.

„V klube sme nikdy nepredpokladali, že sa takéto niečo môže diať. Iste ma to prekvapilo, vychádzam iba z tých vecí, čo boli oznámené. Žiadne iné informácie nemám. Tí hráči sú spomínaní aj v ďalších skutočnostiach. Nemal som o tom žiadnu vedomosť,“ vyhlásil Jozef Petráni, generálny manažér nitrianskeho klubu.

„Vôbec som nevedel, že takéto niečo existuje i v prípravných zápasoch. Myslel som, že to riešia iba majstrovské zápasy. O to som viac prekvapený.“

Rák sa bránil

Bývalý reprezentant Hodúr bol tvorcom hry Nitry, Rák bol najlepším strelcom.

„Hodúr je kvalitný hráč, každý ho pozná ako dobrého futbalistu. Patril medzi našich najlepších hráčov,“ dodal Petráni.

Korupciu v Nitre naznačil nedávno pre server rangado.hu i Gábor Horváth, šéf gangu podozrivého z manipulovania mnohých zápasov v Maďarsku.

V jeho výpovedi pre maďarský Štátny centrálny vyšetrovací úrad sa spomína zápas Senica - Nitra zo septembra 2010.

Horváth tvrdil, že niekoľko dní pred zápasom sa na parkovisku na okraji Nitry stretol s tromi hráčmi domáceho klubu, „jedným útočníkom, ktorý hovoril po maďarsky a v minulosti hral za Diósgyör“.

„Som v obrovskom šoku. Veď z toho, čo som čítal, je to jednoznačne mierené na moju osobu. Mám však čisté svedomie. Kto ma pozná, vie, že veci, ktoré sa tam spomínajú, osobne odsudzujem. Prečo a ako som sa tam ocitol, je pre mňa nepochopiteľné,“ obhajoval sa v máji tohto roka pre Šport Rák.

Spolu s Hodúrom a Žigom sú už obvinení i z ovplyvňovania zápasov v Dunajskej Strede.

Tým, čo podplácali, hrozí väzenie na šesť mesiacov až tri roky. Obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov. Všetkých vyšetrujú na slobode.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zápasy Nitry zmanipulovali Hodúr s Rákom za 12-tisíc eur, tvrdí polícia