Hodúr priznal, že predali zápas. Jeho čudný výkon si všimol aj tréner

V Trenčíne vylúčili Dunajskej Strede brankára.
V Trenčíne vylúčili Dunajskej Strede brankára. (Autor: TASR)
Matúš Burčík|13. sep 2013 o 20:00

Tréner Mikuláš Radványi hovorí, že v zápase s Trenčínom si všimol, ako čudne Ivan Hodúr hrá. Vystriedal ho. Pre hlavného organizátora tipovacieho gangu žiada vyšetrovateľ väzbu.

BRATISLAVA. Trénerovi futbalistov Dunajskej Stredy sa bývalý reprezentant Ivan Hodúr priznal, že ovplyvnil ligový zápas po dohode so slovenskými sprostredkovateľmi skupiny, ktorá tipovala na ázijských portáloch.

Marek Božoň, Michal Dian a Tomáš Huber, ktorí sú tiež obvinení z prijímania úplatku, sa nepriznali.

Klub všetkých vylúčil z kádra, kým sa prípad nevyšetrí. Zákaz štartovať dostali aj od futbalového zväzu.

Redakcii sa ozval aj úspešný tipujúci, ktorý zarobil na zápase, v ktorom Dunajská Streda prehrala 4:0. Všimol si veľký záujem na ázijských portáloch a tiež tipoval.

Vyšetrovateľ už navrhol väzbu pre organizátora skupiny, ktorým vraj je bývalý hráč Slovana Bratislava a Artmedie Petržalka Ivan Žiga (41) so skúsenosťou z malajských klubov.

„Vyšetrovateľ spracoval podnet na väzobné stíhanie jednej osoby,“ povedala hovorkyňa Andrea Dobiášová. Ak prokurátor návrh podá, bude o väzbe rozhodovať súd. V Česku súd návrh na väzbu troch zadržaných zamietol.

Žiga hral v rokoch 2004 až 2006 v Malajzii. Obvinili ho, že ako organizátor vyberal vhodné zápasy na tipovanie. Ďalší dvaja bývalí futbalisti Róbert Rák a Marián Dirnbach potom podľa polície oslovili hráčov a ponúkli im úplatok od dvoch­ do 60­-tisíc eur za zápas.

Vedenie klubu: Podraz

Škandál
  • polícia z účasti na afére obvinila sedem ľudí,
  • traja bývalí futbalisti podľa nej dohadovali zápasy s aktívnymi hráčmi,
  • všetci štyria obvinení hráči sú z Dunajskej Stredy,
  • peniaze gang zarábal cez ázijské stávkové kancelárie,
  • skupina zo Slovenska údajne operovala aj v Česku,
  • tam obvinili spolu 12 ľudí, pre troch navrhli väzbu
  • súd návrh na väzbu zamietol.

„S hráčmi som hovoril, dvaja mi vraveli, že v tom neboli a tretí sa priznal, že jeden zápas bol oslovený a že bol spravený,“ vravel v piatok tréner Dunajskej Stredy Mikuláš Radványi.

Menovať hráčov nechcel, ale generálny manažér Dunajskej Stredy Dušan Chytil potvrdil, že hráčom, ktorý sa priznal, je Ivan Hodúr. „Bol to strašný podraz,“ hovoril Chytil.

Radványi je stále v šoku a správanie podozrivým hráčom vyčítal.

„Samozrejme. Dennodenne som s nimi pracoval, dôveroval im. Chcel som ich mať v mužstve. Osobne to cítim ako podraz. Je to nefér.“

Tipovalo sa v Ázii, hráči vraj ovplyvnili tri zápasy Corgoň ligy: v Senici (0:4), Myjave (1:4) a Trenčíne (0:6).

V Trenčíne tvorcu hry a bývalého reprezentanta Hodúra tréner striedal v 34. minúte. Dunajská Streda v tom čase prehrávala už 0:4.

„Už v 20. minúte stratil dve lopty, čo nezvykol. Potom prihral súperovi na tretí či štvrtý gól, ale od 9. minúty sme mali vylúčeného brankára. Musel som reagovať a namiesto Hodúra som poslal defenzívnejšieho hráča. Iste však spravil chyby, ktoré predtým nerobil,“ hovorí Radványi. Zápasy s tímom rozoberal a má ich nasnímané.

Spoluhráči sú v šoku

Na Hodúrove chyby si spomenuli aj spoluhráči. „Neviem, či to mal v úmysle, alebo sa mu iba nedarilo,“ povedal obranca Lukáš Beňo, ktorý odohral všetky zápasy.

„Nepodal vtedy optimálny výkon, preto ho tréner striedal,“ dodal stredopoliar Michal Gašparík.

Podozriví v piatok už v kabíne chýbali, so spoluhráčmi sa nestretli. „Som v šoku ako všetci ostatní, nečakali sme to,“ vravel Beňo.

Obranca vraj nepostrehol, že by spoluhráči robili chyby zámerne. „Nevieme, či je to pravda. Berieme to s rezervou. Nechce sa nám veriť, že by bolo toľko zápasov zmanipulovaných.“

Gašparík tvrdí, že škandál prekvapil všetkých v kádri a berú to ako podraz. „Keď sa s tým človek celý život nestretne, ani mu nenapadne, že toto sa môže stať. Keď nad tým spätne rozmýšľam, niečo mi dáva zmysel, ale vtedy ma to nenapadlo. Každý robí chyby.“

S Hodúrom si vraj iba podal ruku. „Na debatu nebola príležitosť.“

Jeden hrial lavičku

Dunajská Streda je po ôsmich kolách predposledná, vyhrala iba raz – v poslednom zápase. Cez reprezentačnú prestávku doplnila káder, v sobotu hrá v Košiciach.

„Z podozrivých hráčov by zrejme iba jeden hral dnes v základnej zostave. Ktorý? Prepáčte, to nepoviem,“ tvrdil tréner.

Medzi podozrivými je aj Dian, hoci hral iba v jednom z trojice sporných zápasov, aj to iba záverečných sedem minút proti Senici. Bol to jediný zápas, v ktorom hrali všetci štyria obvinení naraz.

Dian už v kádri nie je, dostal výpoveď. „Bol tu mesiac aj s cestou, odohral iba pár minút (49 ­- pozn. redakcie),“ hovorí Radványi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hodúr priznal, že predali zápas. Jeho čudný výkon si všimol aj tréner