Ivan Hodúr mal len automaty a futbal, navždy skončil

Ivan Hodúr ukončil svoju futbalovú kariéru ovplyvňovaním výsledkov v Dunajskej Strede.
Ivan Hodúr ukončil svoju futbalovú kariéru ovplyvňovaním výsledkov v Dunajskej Strede. (Autor: TASR)
Michal Trško|18. dec 2013 o 10:25

Bývalému reprezentantovi Ivanovi Hodúrovi zastavila disciplinárka činnosť na štrnásť rokov, jeho kariéra sa tak končí.

BRATISLAVA. V októbri oslávil Ivan Hodúr 34 rokov. Len pár dní predtým strávil noc v policajnej cele.

Disciplinárka mu v utorok určila trest. Keď sa mu o 14 rokov skončí, bude mať 48 a nijaký klub už ho nezamestná.

Zrátali mu viacero ovplyvnených zápasov v prospech ázijských stávkarských gangov.

Bývalý futbalový reprezentant prišiel o celý život, ako ho doteraz poznal a bude ešte rád, ak neskončí vo väzení. Vyšetrovanie totiž pokračuje.

Úspešný mladý muž

V roku 2005 bol na vrchole, darilo sa mu v Liberci, dvanásť zápasov si zahral aj za reprezentačné mužstvo. Novinárom rozprával ako idylicky doma trávia Vianoce. Jeho dve deti vtedy začínali chodiť do školy.

Medzi futbalovými fanúšikmi mal povesť tvorivého a kvalitného futbalistu.

V roku 2007 však z Liberca Hodúr odišiel a odvtedy vystriedal až šesť klubov.

Najdlhšie vydržal v Nitre, kde v roku 1997 začínal s ligovým futbalom. V roku 2011 odišiel druhýkrát aj z nej do poľského Zaglebia Lubin. Ani tam dlho nehral.

„Myslel som, že tam strávim dlhší čas,“ hovoril smutne pre futbalportal.sk, keď tento rok na jar musel odísť aj z Trnavy.

Dávno bolo jasné, že sa čosi deje. V Trnave sa povrávalo, že celé noci vysedáva za automatmi.

„Môžem zodpovedne povedať, že v Trnave som na automatoch nehral. Táto nepríjemná kapitola môjho života je, pevne verím, definitívne za mnou, som z toho vyliečený,“ povedal denníku Šport v októbri.

Tvrdil, že mu pomáhali aj odborníci a za ovplyvnené zápasy sa kajal.

Hľadal zábavu

Trápenie s automatmi ho však zrejme stálo veľa ešte predtým.

„Bol som mladý, začal som zarábať pomerne veľké peniaze. Mal som ich dosť a nevážil som si ich. Hľadal som zábavu, prepadol som gamblerstvu a zrazu sa nedalo z toho začarovaného kruhu vyjsť,“ spomína Hodúr.

Dnes sa veľmi teší, že za ním po celý čas stála aspoň jeho matka. „Neraz som nepozeral na rodinu, zaujímali ma automaty, myslel som na to, že si pôjdem zahrať. Pred očami som mal farby, čísla...“, povedal kedysi talentovaný futbalista.

Z Trnavy odišiel do Dunajskej Stredy, kde ho polícia usvedčila z ovplyvňovania zápasov pre stávkarske gangy.

Policajti však vyšetrujú aj prípravné zápasy ešte z Hodúrovho pôsobenia v Nitre. Tvrdia, že malo ísť najmenej o 12-tisíc eur za to, že hráči Nitry ovplyvnia výsledok prípravného zápasu s MTK Budapešť. SME o prípade písalo v novembri.

Zápas sa skončil 6:3 pre Budapešť. Za výsledok Hodúr údajne prijal najmenej päťtisíc eur a minimálne polovicu odovzdal ďalšiemu obvinenému Róbertovi Rákovi.

Hodúr strelil v zápase dva góly. Hodúr a Rák sa podľa polície dohodli s Ivanom Žigom na úplatku najmenej 12-tisíc eur aj vo februári 2011, šlo o prípravný zápas Nitry s Bohemians 1905.

Požiadavkou boli aspoň tri góly. Nitra prehrala doma 1:2. Hodúr vraj prijal najmenej päťtisíc eur a minimálne 1500 eur odovzdal Rákovi vo viacerých splátkach. Hodúr strelil v zápase jediný gól Nitry. Až donedávna všetko vychádzalo.

hodur_repre_tasr_600.jpg

Slovenská reprezentácia pred kvalifikačným stretnutím MS 2006 s Estónskom 8. októbra 2005. V dolnom rade zľava Zabavník, Kisel, Hlinka, Hodúr a Németh. V hornom rade zľava Šesták, Vittek, Had, Škrtel, Kratochvíl a Kamil Čontofalský.
FOTO - TASR

Myslel si, že bude zase hrať

Keď však Hodúra v septembri zatkli, život profesionálneho športovca sa skončil.

„Jeden deň trénujem, usmievam sa, na druhý som v miestnosti so zamrežovanými oknami a cez okienko vo dverách mi podávajú jedlo. Tu sa už končia žarty,“ povedal Športu Hodúr.

Ako futbalista si zrejme na vysoký životný štandard zvykol, postupom času uzatváral zmluvy za stále menej peňazí a nároky zostávali.

„Ak majú dlhy, tak rozmýšľajú, ako sa z toho dostať. Zarobiť si na to poctivou prácou je často posledná možnosť,“ hodnotil futbalistov pre Plus Jeden Deň klinický psychológ Ondrej Kolesár.

Aj po prevalení kauzy Hodúr ešte trénoval a veril, že sa futbalom bude živiť ďalej.

„Dostal som sa vlastnou hlúposťou do nepríjemnej situácie. Dni bez futbalu ubiehajú pomalšie, sú zväčša rovnaké. Pripravujem sa individuálne, lebo dúfam, že si ešte zahrám.“ Už si nezahrá.

Server Transfermarkt.com jeho trhovú cenu stále odhaduje na 125-tisíc eur, v časoch najväčšej slávy v Liberci to bolo 900-tisíc.

hodur_tasr_2005_600_r5319.jpg

Ivan Hodúr v roku 2005 na vrchole slávy.
FOTO - TASR

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ivan Hodúr mal len automaty a futbal, navždy skončil