Yzerman generálnym manažérom kanadského výberu na MS

SITA|5. feb 2008 o 10:12

HALIFAX 5. februára (SITA) - Generálnym manažérom kanadskej hokejovej reprezentácie pre tohtoročný svetový šampionát sa stal podľa očakávania Steve Yzerman. Bývalá hviezda Detroit Red Wings a v súčasnosti ...

HALIFAX 5. februára (SITA) - Generálnym manažérom kanadskej hokejovej reprezentácie pre tohtoročný svetový šampionát sa stal podľa očakávania Steve Yzerman. Bývalá hviezda Detroit Red Wings a v súčasnosti viceprezident tohto klubu NHL si tak na majstrovstvách sveta v Quebecu a Halifaxe zopakuje funkciu spred roka z Moskvy. Yzerman vlani na moskovský šampionát zostavil výber, ktorý získal zlaté medaily. Kanaďania pripisujú tohtoročnému turnaju veľkú dôležitosť, majstrovstvá sveta sa prvýkrát uskutočnia v kolíske hokeja a navyše budú vrcholom osláv storočnice Medzinárodnej hokejovej

"Minulý rok som nevedel, do čoho idem. Hlavné bolo vyhrávať zápasy a nesklamať Kanadu. Teraz, keď sme to raz zvládli, už viem, ako všetko funguje," povedal Yzerman a vyjadril sa aj k prognózam na domáce MS: "Nikdy neviete vopred, ako dopadnete. Ale cítim veľkú podporu medzi fanúšikmi, ako vždy zabojujeme o čo najlepší výsledok." Podľa prezidenta Kanadskej hokejovej federácie Boba Nicholsona nebol výber veľkou dilemou. "Stevova vášeň je obrovská. Ak niekto dosiahne prvý raz vo funkcii bilanciu deväť víťazstiev a ani jedna prehra, nie je zložité pozvať ho znovu," povedal B. Nicholson.

Yzermanovi budú na jeho poste asistovať ďalší bývalí hráči Doug Armstrong a Luc Robitaille. Ich úlohou bude sledovať adeptov na dres s javorovým listom pre turnaj, ktorý sa uskutoční počas play off NHL. "Pamätám si, ako som pred rokom prišiel s naivnou predstavou typu ´takúto chcem formáciu´. Všetko však záleží na tom, či sú hráči voľní, prípadne zdraví," poučil sa Yzerman. Do jeho kompetencií spadá aj vypracovanie zoznamu kandidátov na pozíciu hlavného kouča. Vlani slávil tretí raz v kariére kouča úspech Andy Murray, ktorý má však tento rok so svojím St. Louis rok ambície na účasť v play off. "Nechcem dopredu hovoriť, že budeme mať trénera so skúsenosťami z NHL," uzavrel Yzerman.

V realizačnom tíme by mal byť v jednej z úloh aj ďalší skvelý hokejista, bývalý vynikajúci brankár Patrick Roy, ktorý v súčasnosti vlastní klub juniorskej ligy Quebec Remparts. Yzerman počas tohtoročného šampionátu oslávi 9. mája svoje 43. narodeniny. Kariéru ukončil po 22 sezónach v NHL po ročníku 2005/06.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Yzerman generálnym manažérom kanadského výberu na MS