Weiss: Nebol tam slabý výkon

Ján Novota v Rakúsku neinkasoval.
Ján Novota v Rakúsku neinkasoval. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|16. nov 2016 o 11:51

Vybrali sme tri zaujímavosti súvisiace s prípravným zápasom v Rakúsku.

1. Novota sa ukázal

Rakúske médiá hodnotili prípravný súboj proti Slovensku skôr depresívne a smutne. „Rakúsko sa v bezvýznamnom zápase rozišlo so Slovenskom bez gólov. Prípravné stretnutia so sebou vždy nesú nádych zbytočnosti, obzvlášť v novembri. Slováci nechali polovicu svojej prvej garnitúry doma,“ písal Der Standard.

Naopak, spokojný a s nádejou odchádzal slovenský brankár Ján Novota. „Na tento zápas proti Rakúsku vo Viedni som sa veľmi tešil. Dá sa povedať, že som chytal v domácom prostredí,“ tvrdil.

Už päť rokov pôsobí v slávnom Rapide Viedeň. A v aréne Ernsta Happela, ktorá je najväčšia v Rakúsku, už odchytal niekoľko zápasov. Dlho bol oporou a jednotkou mužstva. V posledných deviatich zápasoch však za svoj klub nechytal.

Aj v úvode sezóny pritom začal v pozícii jednotky, ani v jednom zo štyroch zápasov rakúskej ligy neinkasoval viac ako jeden gól. Napriek tomu ho kouč Mikea Büskens posadil za zvláštnych okolností na lavičku.

„V tíme môže byť podľa pravidiel iba šesť legionárov a nás je v kádri až deväť,“ vysvetľoval Novota.

Tradičný viedenský klub v prebiehajúcej sezóne zaostáva ďaleko za očakávaniami, po štrnástich odohraných zápasoch figuruje v tabuľke najvyššej súťaže s dvadsiatimi bodmi až na piatom mieste, teda mimo pohárových priečok.

Od pondelka má Rapid nového trénera Damira Canadiho. Ak Novotu videl, musel s ním spokojný.

Slováci sa rozlúčili s rokom remízou v Rakúsku: fotogaléria

16.11.2016

„Pri dvoch šanciach domáci hráči išli proti mne. Bolo to o tom, aby som sa v okamihu správne rozhodol. To mi vyšlo a som rád. Neviem, či to nový tréner videl. Uvidíme. Keď človek hrá za národné mužstvo, vždy je to plus a aj na klubovej úrovni to určite registrujú. Snažil som sa podať čo najlepší výkon a dúfam, že sa mi to aj podarilo,“ tvrdil Novota. Za národný tím odchytal iba štvrtý zápas.

„Aj keď pri Matúšovi Kozáčikovi nedostávam veľa príležitostí, som s mužstvom a Matúšovi držím palce. Spolu s Maťom Dúbravkom tvoríme dobrú brankársku trojicu, povzbudzujeme sa a pomáhame si. Je to o mužstve a nie o jednotlivcoch."

2. Perspektívni mladíci

„Mladí sa rýchlo uchytili a ukázali veľkú perspektívu. Pôsobili, akoby mali za sebou už niekoľko zápasov za prvý tím. Nebolo vedieť, že sme hrali v takomto zložení prvýkrát,“ opisoval krídelník Vladimír Weiss.

Vladimír Weiss (vľavo) patril medzi najvyťaženejších hráčov v záverečnom dvojzápase v roku.
Vladimír Weiss (vľavo) patril medzi najvyťaženejších hráčov v záverečnom dvojzápase v roku. (Autor: SITA)

Proti Rakúsku nastúpili až štyria mladíci z výberu do 21 rokov. Univerzál Milan Škriniar a stredopoliari Matúš Bero, Albert Rusnák a Stanislav Lobotka. Poslední dvaja za seniorský tím debutovali. „Je to dobrá skúsenosť. Niektoré veci musím riešiť jednoduchšie než komplikovane,“ priznal Stanislav Lobotka. Štýlom hry a pohybom pripomína slávneho špilmachra Barcelony Andresa Iniestu.

„Keď spolu hrali za Barcelonu Iniesta a Xavi, dobre sa mi pozeralo, ako kombinujú. Ale čerpám inšpiráciu aj od iných veľkých stredopoliarov,“ tvrdil Lobotka.

„Tempo aj hráči sú po všetkých stránkach na inej úrovni v porovnaní s kategóriou do 21 rokov. Je to o level vyššie. V Dánsku (je tam legionárom) som navyše nezažil taký veľký štadión s toľkými ľuďmi ako v Rakúsku,“ myslí si dvadsaťdvaročný Lobotka. Odohral druhý polčas na pozícii defenzívneho stredopoliara.

Mladí sa rýchlo uchytili a ukázali veľkú perspektívu. Pôsobili, akoby mali za sebou už niekoľko zápasov za prvý tím.


Vladimír Weiss, slovenský reprezentant

„Ešte krajšie by bolo, ak by som debutoval na Slovensku pred našimi fanúšikmi, ale vybrať sa nedá. Bol to však krásny záver úspešného roka,“ doplnil Albert Rusnák mladší. Jeho otca tiež kedysi viedol tréner Ján Kozák. Za slávnej éry Košíc.

„To bolo dávno, nerozoberali sme s otcom trénera. Navyše, v tom čase som mal tri roky,“ vysvetľoval Rusnák. Junior si na rozdiel od svojho otca už zahral aj za národný tím. „Otec mi však stále hovorí, že on už hral Ligu majstrov a ja ešte nie. Dúfam, že aj v tom ho dobehnem,“ dodal šikovný krídelník.

3. Kozák má rekord na dosah

Proti Rakúsku viedol reprezentáciu tréner Ján Kozák už v tridsiatom deviatom zápase. Viac ich má na konte iba Vladimír Weiss (40), ktorý bol pri národnom tíme aj najdlhšie obdobie - viac ako tri roky.

Ak Kozák odkoučuje reprezentáciu aj v najbližšom kvalifikačnom zápase v marci na Malte, stane sa v oboch prípadoch rekordérom.

Ján Kozák sa môže stať rekordérom.
Ján Kozák sa môže stať rekordérom. (Autor: TASR)

Kozákov tím vystihuje pevná a slušne organizovaná defenzíva. Počas jeho éry od júla 2013 mužstvo iba raz prehralo rozdielom triedy, čiže o tri góly. A to v osemfinále majstrovstiev Európy proti Nemecku (0:3).

Kým v októbri platilo, že Slováci ťahajú sériu 420 minút bez streleného gólu, teraz vylepšujú pozitívnu bilanciu. Neinkasovali už viac ako tri zápasy (Škótsko, Litva, Rakúsko), teda viac ako šesť polčasov - 286 minút.

"Nebol tam slabý výkon. Všetci ukázali, že na to majú a zaslúžia si hrať za národný tím," hodnotil Vladimír Weiss zápas proti Rakúsku.

„Bol to krásny rok. Na majstrovstvách Európy sme postupom spravili veľký úspech. Kvalifikácia sa začala bezo mňa, ale som rád, že som týmto dvojzápasom splatil trénerovi dôveru, ktorú mi dáva," uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Weiss: Nebol tam slabý výkon