Webster po verdikte CAS možno novým Bosmanom

SITA|30. jan 2008 o 22:24

LONDÝN 30. januára (SITA, AP) - Škótsky futbalista Andy Webster by sa v symbolickej rovine čoskoro mohol stať novým Jeanom-Marcom Bosmanom, ktorého kauza v minulosti podstatným spôsobom ovplyvnila trh ...

LONDÝN 30. januára (SITA, AP) - Škótsky futbalista Andy Webster by sa v symbolickej rovine čoskoro mohol stať novým Jeanom-Marcom Bosmanom, ktorého kauza v minulosti podstatným spôsobom ovplyvnila trh s hráčmi v Európe. Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) v stredu nariadil anglickému tímu Wigan Athletic a Websterovi zaplatiť tímu Hearts "iba" 150 000 libier ako kompenzáciu za nedodržanie platného kontraktu so "srdiečkami", čím sa pravdepodobne postaral o zaujímavý precedens.

Dvadsaťpäťročný obranca škótskej reprezentácie sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v Edinburghu rok pred vypršaním platnosti zmluvy a stal sa vôbec prvým futbalistom v histórii, ktorý sa odvolal na článok 17 reglementu FIFA upravujúceho pohyb hráčov. Znenie príslušného paragrafu povoľuje futbalistovi mladšiemu ako 28 rokov ukončiť pôsobenie u súčasného zamestnávateľa po troch rokoch. Škótsky tím apeloval na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) a požadoval potrestať Webstera pokutou 4,6 milióna libier za svojvoľné nedodržanie zmluvy. FIFA rozhodla, že hráč musí zaplatiť 625 000 libier.

CAS, ku ktorému sa zainteresované strany napokon odvolali, rozhodol, že prípad je potrebné posudzovať podľa spomenutého článku na ktorom sa v roku 2001 zhodla FIFA s Európskou komisiou. Podľa rozhodnutia CAS si klub nemôže nárokovať odhadovanú vzniknutú stratu, ani náhradu za hráča a prináleží mu iba alikvótna časť hodnoty zmluvy, ktorú mal futbalista s tímom podpísanú. Vo Websterovom prípade to predstavovalo 150 000 libier. Wigan i Webster zaplatia Hearts zhodne po 75-tisíc libier.

"Dvanásť rokov po kauze Bosman sa dnes udialo veľmi dôležité rozhodnutie, ktoré poskytne futbalistom väčšiu slobodu pri hľadaní zamestnávateľa," vyhlásil generálny sekretár Škótskej hráčskej únie Fraser Wishart v reakcii na predmetný verdikt. "Toto rozhodnutie znamená, že všade na svete môžu futbalisti po uplynutí lehoty, ktorá môže trvať maximálne tri roky, predčasne ukončiť svoje pôsobenie v klube bez toho, aby im hrozili sankcie za nedodržanie zmluvy," uviedla vo svojom vyhlásení Medzinárodná federácia futbalových profesionálov (FIFPro). "Rozhodnutie CAS rešpektuje pracovné právo ako i špecifickú povahu športu. Ide o normalizáciu vzťahov medzi hráčmi a klubmi. Odteraz je hráčsky trh transparentnejší a všetky strany budú vedieť aké majú možnosti," uzavrel právnik FIFPro Wil van Megen. FIFA sa k rozsudku v kauze Webster zatiaľ nevyjadrila, urobí to vraj po detailnom oboznámení sa s výrokom CAS a jeho právnymi dopadmi.


Nachádzate sa tu:
Domov