Wales prehral v generálke na ME rozdielom triedy

V štokholmskej Friends Arene sa zrodil pohodlný triumf domácich "troch koruniek".
V štokholmskej Friends Arene sa zrodil pohodlný triumf domácich "troch koruniek". (Autor: SITA/ AP)
SITA|5. jún 2016 o 19:16

Návrat k prípravnému medzištátnemu zápasu Švédsko - Wales pred ME 2016.

BRATISLAVA. V nedeľňajšom prípravnom medzištátnom stretnutí prehrali futbalisti Walesu v Štokholme s domácimi Švédmi 0:3.

Do streleckej listiny sa zapísal v prvom polčase Emil Forsberg, v druhom dejstve prispeli gólom Mikael Lustig a v závere aj John Guidetti.

Najväčšia hviezda Walesu, Gareth Bale, sa na trávniku predstavila až v druhom polčase.

Zápasový zostrih

Walesania budú prvým súperom Slovenska (11. júna o 18.00 v Bordeaux) v základnej B skupine na blížiacich sa ME 2016 vo Francúzsku.

Walesania zvolili pred kontinentálnym šampionátom inú taktiku. Zatiaľ čo väčšina mužstiev odohrala pred turnajom po dve prípravné stretnutia, pre Wales bol zápas v Štokholme vôbec jediným na ceste na tohtoročné Euro, na ktorom sa krajina premiérovo predstaví.

Reprezentačný tréner Walesanov Chris Coleman nechal na lavičke svoju najväčšiu hviezdu Garetha Bala, ktorý bol v sobotu 28. mája aktérom finálového zápasu Ligy majstrov.

Čerstvý víťaz najprestížnejšej klubovej trofeje na starom kontinente sa do hry dostal až v 64. min.

V tom čase už svietil na výsledkovej tabuli nepriaznivý stav, o ten sa pričinili svojou aktivitou švédski futbalisti, ktorých ťahal dopredu skúsený 34-ročný útočník Zlatan Ibrahimović.

"Waleský drak" pôsobil v Štokholme úplne neškodne.
"Waleský drak" pôsobil v Štokholme úplne neškodne. (Autor: Twitter, FAWales)

Práve on sa dostal k lopte pri pokuse o rýchly brejk. Umne podržal loptu a následne prihral priamo na kopačky svojho spoluhráča Emila Forsberga, ktorý nezaváhal a z hranice vymedzeného územia vyslal prudkú strelu a v 40. min poslal svoj tím do vedenia 1:0.

Hráči Walesu ťahali loptu zo siete po druhý raz v 57. min, to už nebol v bránke Wayne Hennessey, ale jeho náhradník Danny Ward.

Švédi sa presadili po štandardnej situácii, keď sa po rohovom kope dostal k lopte nikým nestrážený obranca Mikael Lustig a na dvakrát prekonal brankára Liverpoolu.

Necelú polhodinu pred koncom duelu sa na ihrisko dostal Gareth Bale.

Ten síce dal o sebe vedieť a obrana Švédska s nim mala problémy, no ani jeho prítomnosť sa nijak neprejavila na výsledku, ktorý napokon ešte upravil v 87. min striedajúci John Guidetti, keď poslal loptu za Wardov chrbát a stanovil tak skóre duelu na 3:0.

Aj pri tomto góle, podobne ako v prvom polčase, predviedli Walesania nedôsledný prechod do obrany, ktorý sa zdá byť ich slabinou.

"Nebol to výsledok, ktorý Coleman chcel, ale splnilo to svoj účel. Čo získalo z tohto zápasu Švédsko? Môže ísť do ďalšieho duelu o trochu viac zrelaxovanejšie. Walesania strieľajú málo gólov, špeciálne keď Gareth Bale nie je na trávniku," povedal pre BBC Radio Wales bývalý kapitán reprezentácie Walesu a hráč Evertonu Kevin Ratcliffe.

Prvé stretnutie na ME 2016 odohrá Wales 11. júna o 18.00 v Bordeaux proti Slovensku. Potom sa 16. júna postaví Anglicku a skupinové boje zakončí 20. júna zápasom s Ruskom.

V nedeľu nezvíťazil ani druhý súper Slovenska na ME 2016 Rusko.

Zverenci trénera Leonida Sluckého remizovali v Monaku so Srbskom 1:1. Rusi sa síce dostali do vedenia päť minút pred koncom gólom Arťoma Dziubu, ale už o tri minúty neskôr vyrovnal Aleksandar Mitrovič.

Rusko nevyhralo už tri stretnutia po sebe, predtým si pripísalo prehry s Českom (1:2) a Francúzskom (2:4).

Posledný víťazný zápas odohralo 26. marca proti Litve (3:0). So Slovenskom sa na ME 2016 stretne 15. júna o 15.00 h v Lille.

Prípravné futbalové stretnutia - nedeľa:

SOLNA

Švédsko - Wales 3:0 (1:0)

Góly: 40. E. Forsberg, 57. M. Lustig, 87. Guidetti

MONAKO

Srbsko - Rusko 1:1 (0:0)

Góly: 88. Mitrovič - 85. Dziuba

BRUSEL

Belgicko - Nórsko 3:2 (1:1)

Góly: 3. Lukaku, 70. E. Hazard, 73. Ciman - 21. J. King, 48. Berisha

PRAHA

Česko - Kórejská republika 1:2 (0:2)

Góly: 46. M. Suchý - 26. Jun Pit-karam, 40. Suk Hjon-čun

ČK: 60. Gebre Selassie (ČR) po 2. ŽK

ĽUBĽANA

Slovinsko - Turecko 0:1 (0:1)

Gól: 5. Yilmaz

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Wales prehral v generálke na ME rozdielom triedy