Americkí basketbalisti na MS nečakane prehrali, obhajcovia zo Španielska končia

Walker Kessler (vľavo) a Ignas Brazdeikis v zápase USA - Litva na MS v basketbale 2023.
Walker Kessler (vľavo) a Ignas Brazdeikis v zápase USA - Litva na MS v basketbale 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. sep 2023 o 12:35 (aktualizované 3. sep 2023 o 19:15)

Srbi nedali šancu Dominikánskej republike, postúpili aj Taliani či Lotyši.

OKINAWA/MANILA. Basketbalisti USA zaznamenali na MS v basketbale 2023 prvú prehru. V zápase nadstavbovej J-skupiny vo filipínskom meste Pasay podľahli Litve 104:110.

Obe mužstvá mali už pred stretnutím istotu postupu do štvrťfinále, úradujúci olympijskí šampióni však nepotvrdili papierové predpoklady a obsadili v skupine 2. miesto.

Zlato neobhája Španieli, ktorých v priamom súboji o postup do štvrťfinále vyradili v zápase L-skupiny v Jakarte Kanaďania po víťazstve 88:85.

Štvrťfinálové dvojice MS v basketbale 2023

Taliansko - USA

Litva - Srbsko

Nemecko - Lotyšsko

Kanada - Slovinsko

Litovčania ťažili z kolektívneho výkonu

Američania nemajú na šampionáte najsilnejší tím, no proti pobaltskému družstvu nastúpili v pozícii výrazných favoritov. Litovčania však predviedli výborný kolektívny výkon, od 9 do 15 bodov nazbieralo deväť hráčov.

Pätnásť dosiahol z pozície náhradníka rozohrávač Vaidas Kariniauskas, ktorý odohral uplynulú sezónu v drese Rapidu Bukurešť.

V drese USA sa strelecky výrazne presadzoval krídelník Minnesoty Anthony Edwards, no ani jeho 35 bodov nebolo dostatočných. Miles Bridges a Jalen Brunson mu sekundovali so 14 bodmi.

VIDEO: Hráč zápasu Litovčan Jonas Valanciunas

Američanov môže tešiť aspoň fakt, že na základe výsledkov z ďalších skupín získali definitívu účasti na olympijských hrách v Paríži, keďže v konečnom poradí šampionátu budú jeden z dvoch najlepších tímov z amerického svetadielu.

Vo štvrťfinále nastúpia proti víťazom I-skupiny Talianom, Litvu čakajú Srbi.

"Hrali naozaj skvele, rozhodili nás. My sme sa potom zlepšili, ale na obrat to nestačilo. Musíme sa z toho dostať, dobre na túto prehru zareagovať a v ďalšom dueli ukázať to, čo sme predviedli v druhom polčase. Dostali sme lekciu a dúfam, že sa zlepšíme," zhodnotil tréner Američanov Steve Kerr.

Kanaďania vyradili Španielsko

Kanaďania rozhodli o svojom triumfe nad úradujúcimi majstrami sveta i Európy v poslednej štvrtine, ktorú vyhrali 27:12. Svoje kvality ukázal Shai Gilgeous-Alexander, rozohrávač Oklahomy City zaznamenal 30 bodov.

VIDEO: Hráč zápasu Kanaďan Shai Gilgeous-Alexander

V drese Španielov mal najpresnejšiu mušku Willy Hernangomez s 25 bodmi. Kanaďania si taktiež zaistili účasť pod piatimi kruhmi, kde sa predstavia prvýkrát od roku 2000.

Taliani v priamom súboji o účasť v najlepšej osmičke zdolali v Quezon City Portoriko 73:57. V drese víťazov si po 15 bodov pripísali Giampaolo Ricci a Stefano Tonut. Portoriku nestačilo 13 bodov Tremonta Watersa.

Taliani zaznamenajú na šampionáte najlepšie umiestnenie za uplynulých 25 rokov. V druhom zápase I-skupiny si Srbi poradili s Dominikánskou republikou 112:79 a taktiež zvládli priamy duel o postup.

Najviac bodov v ich drese dal krídelník Atlanty Bogdan Bogdanovič - 20. Najlepším strelcom hráčov z Karibiku bol pivot Minnesoty Karl-Anthony Towns, ktorý zaznamenal 25 bodov.

Vo štvrťfinále sa predstavia aj Lotyši, ktorí v priamom súboji o postup z L-skupiny zvíťazili nad Brazíliou presvedčivo 104:84. Pobaltský tím viedol Andrejs Gražulis s 24 bodmi. Brazílii nepomohlo 20 bodov Bruna Cabocla.

MS v basketbale 2023 - 3. september:


I-skupina (Quezon City):

Taliansko - Portoriko 73:57 (39:36)

Dominikánska republika - Srbsko 79:112 (35:56)

J-skupina (Pasay):

Grécko - Čierna Hora 69:73 (30:36)

K-skupina (Okinawa):

Austrália - Gruzínsko 100:84 (54:37)

Nemecko - Slovinsko 100:71 (38:34)

L-skupina (Jakarta):

Brazília - Lotyšsko 84:104 (44:45)

Španielsko - Kanada 85:88 (48:38)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Americkí basketbalisti na MS nečakane prehrali, obhajcovia zo Španielska končia