Vonnová chce po ťažkom páde stihnúť novú sezónu

(Autor: SITA/AP)
TASR|6. feb 2013 o 12:20

Americká lyžiarka bude pauzovať do konca sezóny, no mala by stihnúť štart nového ročníka.

SCHLADMING. Americká lyžiarka Lindsey Vonnová sa na budúci týždeň vo Vaile podrobí operácii roztrhnutých krížnych väzov v pravom kolene i zlomenej holennej kosti.

Štvornásobná držiteľka veľkého glóbusu utrpela vážne zranenia na MS počas utorňajšieho super-G. Následne ju museli prepraviť na kliniku vrtuľníkom.

V Soči nechce chýbať

Vedenie amerického tímu vo svojom vyhlásení uviedlo, že Vonnová bude pauzovať do konca sezóny, no mala by stihnúť štart nového ročníka Svetového pohára a nemala by chýbať ani na ZOH 2014 v Soči.

"Ďakujem mojim fanúšikom za enormnú podporu, ktorá mi pomohla zostať pozitívne naladená. Chcem všetkých uistiť, že budem pracovať tak tvrdo, ako sa len dá, aby som sa stihla pripraviť na budúcoročné zimné olympijské hry v Soči," oznámila Vonnová vo svojom vyhlásení, ktoré citovala agentúra AP.

Vonnovej otec Alan Kildow je optimistom.

"Lindsey je tvrdá povaha, je veľmi odhodlaná a určite sa vráti. Bola šialene smutná z toho, ako to v super-G celé vypálilo. Po skoku dopadla na povrch pokrytý kryštálikmi ľadu a následne ju to vymrštilo smerom dopredu."

Kritizujú odkladanie štartu

Výpravám jednotlivých krajín, no najmä reprezentácii domáceho Rakúska, sa nepozdával postup riaditeľa FIS pre ženské súťaže v alpskom lyžovaní Alteho Skaardala.

Ten pôvodný štart naplánovaný na 11.00 h posúval pre hmlu v pätnásťminútových intervaloch postupne až viac ako tri hodiny. Prvá pretekárka sa na trať vydala až o 14.30 h.

"Bol to pre dievčatá veľmi únavný deň. Podľa môjho názoru sa mal začiatok pretekov posúvať s väčšími intervalmi, polhodinovými alebo hodinovými," cituje portál orf.at šéftrénera rakúskej ženskej reprezentácie Herberta Mandla.

Do časového sklzu organizátorov utorkových pretekov dostal aj pád Vonnovej, ktorú najskôr približne štvrťhodinu ošetrovali priamo na svahu a neskôr ju transportovali helikoptérou do nemocnice.

To sa podpísalo pod výkony domácej Anny Fenningerovej a Nemky Marie Höflovej-Rieschovej.

"Pretekárky úplne stratili koncentráciu. Bolo toho na nich priveľa," povedal po pretekoch Mandl.

Ani tréner Vonnovej Robert Trenkwalder nebol spokojný. "Pre športovkyne to bolo veľké šialenstvo. Posúvanie po pätnástich minútach ako tréner nikdy nepochopím," povedal pre orf.at Trenkwalder.

Utorkové nekonečné čakanie na štart super G hodnotí pozitívne zlatá medailistka Tina Mazeová zo Slovinska.

"S podmienkami som spokojná. Majstrovstvá sveta sú špecifické, sú to len jedny preteky," povedala suverénka seriálu Svetového pohára v tejto sezóne.

Alte Skaardal, v minulosti dvojnásobný majster sveta v superobrovskom slalome, obhajuje svoje rozhodnutie nedoložiť utorkové ženské preteky.

"Takýto začiatok MS sme si nepredstavovali. Nemohli sme si dovoliť len tak nezužitkovať tento deň, pretože odloženie pretekov by nám narobilo veľké problémy. Svetelné podmienky aj stav trate boli vyhovujúce. Preto si myslím, že som urobil správne rozhodnutie," komentoval nórsky funkcionár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vonnová chce po ťažkom páde stihnúť novú sezónu