Oživil slovenskú scénu: Bývalý hráč má výhodu. Volejbal sa mení

Tréner prešovských volejbalistov Erik Digaňa.
Tréner prešovských volejbalistov Erik Digaňa. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|11. mar 2022 o 13:46

Pri každom hráčovi sme si nastavili cieľ, vraví Digaňa.

Aký tím, taký tréner. Omladený Prešov sa v aktuálnej sezóne prezentuje sviežim, energickým volejbalom. Jeho hráči sa pohybujú na čele individuálnych i tímových štatistík.

Družstvo vedie ambiciózny tréner, ktorý sa netají tým, že jeho hlavným cieľom je vychovávať mládež.

„Ženie ma to vzdelávať sa. Ak chceme pozdvihnúť slovenský volejbal, je potrebné sa mu venovať od malých detí,“ hovorí 32-ročný bývalý smečiar ERIK DIGAŇA, ktorý sa v roku 2015 tešil zo zisku majstrovského titulu ešte ako hráč. Teraz môže Prešov k nemu priviesť už ako tréner.

Do sezóny ste nevstupovali v pozícii najväčšieho favorita, napriek tomu ste základnú časť extraligy vyhrali. Ako to hodnotíte?

Neboli sme na tom tak, že to ideme jednoznačne ovládnuť, hoci v športe treba mať vždy najvyššie ciele. Došlo k zmene na trénerskom poste, kde som nahradil Mareka Kardoša, od ktorého som sa veľa naučil, pribudol kondičný tréner i noví hráči. Očakával som, že v tejto sezóne by sme si mohli všetko pripraviť a v budúcej zaútočiť na titul.

Vyvŕbilo sa to však tak, že prišiel univerzál Patrik Lamanec, časom aj nahrávač Samuel Goč, chlapci si výborne sadli a bolo by na škodu, ak by sme nezaútočili na víťazstvo v základnej časti i účasť vo finále, respektíve majstrovskú trofej.

V poslednom kole nemal Prešov tromfy vo vlastných rukách. Potrebovali ste aj výhru Svidníka v paralelne hranom zápase proti obhajcovi titulu z Komárna. Verili ste, že by to mohlo vyjsť?

Mali sme to vo vlastných rukách pár kôl predtým, ale pred domácim zápasom s VKP Bratislava, ktorý sme prehrali, nás zastihla korona. Už som sa zmieril s tým, že v play off budeme hrať s Myjavou, ktorú sme hostili aj v poslednom kole základnej časti. Tréningový proces po karanténach nebol ideálny, s niektorými hráčmi sme sa stretli v piatok, s inými dokonca až v sobotu na zápase.

Veril som, že Svidník môže zvíťaziť, ale nejako extrémne sme to neriešili. Po druhom sete nášho zápasu mi môj asistent povedal, že Svidníčania vyhrávajú. Plánoval som v priebehu duelu urobiť zmeny v zostave, ale tým pádom sme išli jednoznačne za víťazstvom.

Lamanec bol v základnej časti najviac bodujúcim hráčom, Ščerba najlepšie podávajúcim. Mikovčíkovi patrilo druhé miesto v počte blokov. Boli výborné individuálne výkony základom tímového úspechu?

Jednoznačne áno. Tešia ma nielen individuálne štatistiky, ale aj to, že sme si pri každom hráčovi nastavili cieľ v podobe toho, akú hernú činnosť chceme u neho zlepšiť. A zlepšili sa všetci. Stále je na čom pracovať, ale môže to byť pre nich odrazový krok do budúcna.

Vlani sa Prešov netajil túžbou vrátiť sa na slovenský volejbalový trón. Vyhral Slovenský pohár, v lige skončil tretí. Má obmenený tím na to, aby dokráčal až k titulu?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Oživil slovenskú scénu: Bývalý hráč má výhodu. Volejbal sa mení