Slovenskí kanoisti postúpili bez problémov do semifinále kvalifikácie na MS

Michal Martikán.
Michal Martikán. (Autor: Martin Baumann - TASR)
Sportnet|26. sep 2019 o 10:41

Slováci bojujú aj o olympijskú miestenku.

BRATISLAVA. Všetci traja slovenskí reprezentanti Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán bez problémov zvládli prvú kvalifikáciu súťaže kanoistov na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v španielskom Seu d'Urgell a postúpili do sobotňajšieho semifinále.

Spomedzi 81 štartujúcich v prvom kvalifikačnom kole si prienik ďalej vyjazdilo 20 pretekárov - Slafkovský obsadil 7. miesto, Beňuš 9. pozíciu a Martikán 16. priečku. Prvú jazdu vyhral Brit David Florence.

Šlo sa mi mizerne, povedal Beňuš

"Podstatné bolo postúpiť z prvej jazdy. V sobotu bude úplne iná trať a verím, že tyčky nebudú rovnako nízko ako dnes. Nemal som z toho ideálny pocit, ale šiel som zodpovedne," priznal najlepší zo Slovákov Alexander Slafkovský, ktorý ako jediný zo slovenského tria ešte nebol na olympiáde.

"Prvý cieľ bol postúpiť zo semifinále a najmä z prvej jazdy. Podarilo sa, aj keď s výkonom nie som spokojný. Našťastie to stačilo. Šlo sa mi mizerne.

So súpermi sme sa v cieli zhodli, že tyčky boli veľmi nízko a počas celej trate sme museli kontrolovať loď, nech nie je zbytočný dotyk," doplnil strieborný olympijský medailista z Ria de Janeiro 2016 Matej Beňuš.

Slovenské trio sa vyhlo boju o postup v opravách, ktoré sú na programe od 12.30 h. Môžu sa pripravovať na sobotu, kde okrem medailí budú bojovať o olympijskú miestenku pre Slovensko na OH 2020 do japonského Tokia.

Zároveň medzi sebou zvádzajú boj v internej nominácii o to, kto z nich sa predstaví pod piatimi kruhmi.

Dukátovú čakala opravná jazda

Medzi kajakárkami sa skvelou jazdou prezentovala Eliška Mintálová, v prvom kvalifikačnom kole obsadila solídne 8. miesto a bez problémov postúpila do sobotňajšieho semifinále.

Za víťaznou Francúzkou Marie-Zeliou Lafontovou zaostala Mintálová o 5,48 sekundy. Menej sa darilo ďalším dvom Slovenkám.

Jana Dukátová ani Elena Kaliská neprenikli medzi elitnú dvadsiatku, preto ich od 13.36 h čakala opravná jazda. Dukátovú v 1. kvalifikačnom kole klasifikovali na 28. mieste, Elena Kaliská minula tri bránky skončila až na 76. priečke.

V oprave skončila Jana Dukátová ôsma a rovnako ako Mintálová sa predstaví v sobotňajšom semifinále, Elena Kaliská bola až sedemnásta a ďalej pokračuje len desať najlepších. Pre mimoriadne skúsenú pretekárku sa tak svetový šampionát už skončil.

V semifinále sa predstavia reprezentantky 17 rozličných krajín, tým pádom kajakárky vybojovali pre Slovensko miestenku na budúcoročné OH v Tokiu. Olympijské miestenky dostane 18 najlepších krajín v redukovanom poradí.

Na šampionáte v Španielsku sa okrem medailí bojuje aj o miestenky na budúcoročné OH v Toku. Pre Slovákov tiež pokračuje interná nominácia na olympiádu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Tokio 2021»Slovenskí kanoisti postúpili bez problémov do semifinále kvalifikácie na MS