Vo Veszpréme sa rozlúčili s Marianom Cozmom

SITA|10. feb 2009 o 13:59

Maďarský hádzanársky klub MBK Veszprém sa v utorok predpoludním v úzkom kruhu rozlúčil so zavraždeným rumunským legionárom Marianom Cozmom.

BUDAPEŠŤ/VESZPRÉM. Maďarský hádzanársky klub MBK Veszprém sa v utorok predpoludním v úzkom kruhu rozlúčil so zavraždeným rumunským legionárom tímu Marianom Cozmom. Do haly sa dostali iba funkcionári klubu, predstavitelia mesta a spoluhráči, z ktorých každý položil na truhlu po jednej kvetine. Ako píše denník Nemzeti Sport s odvolaním sa na agentúru MTI, fanúšikovia a zástupcovia médií nemali na túto rozlúčku prístup. Vchod do Veszprém Arény bol uzavretý. Pred ním postávalo približne pol stovky fanúšikov a takmer stovka novinárov vrátane televíznych štábov z Rumunska.

MTI informovala, že po rozlúčke vyšlo z areálu haly čierne auto s truhlou, ktorú pokrývali kytice kvetov. Za autom išiel otec Mariana Cozmu, jedna z jeho sestier, rumunská veľvyslankyňa Ireny Comaroschiová, primátor Veszprému, funkcionári MKB Veszprém a tréner tímu Lajos Mocsai. Hráči ostali v hale. Pozostatky Mariana Cozmu previezli do Rumunska, kde by ho mali v sobotu 14. februára pochovať. "Na pohreb by mali cestovať nielen naši hráči a vedenie, ale aj mnohí priaznivci klubu," informoval riaditeľ veszprémskeho hádzanárskeho klubu Ákos Hunyadfalvy.

Vedenie mesta Veszprém vzdalo rumunskému hádzanárovi hold na utorkovom mimoriadnom zasadnutí tým, že mu udelilo titul čestný občan mesta in memoriam. Cozmov klub zasa na jeho počesť navždy vyradil dres s číslom 8, takže v budúcnosti s týmto číslom už nebude nastupovať nijaký hádzanár MBK Veszprém. "Stále tomu nemôžeme uveriť. V budúcnosti plánujeme usporiadať na Cozmovu počesť aj spomienkový zápas," uviedol pre agentúru MTI šéf klubu Csaba Hajnal.

Dvadsaťšesťročného pivota rumunskej reprezentácie Mariana Cozmu pichol vrah do srdca v noci zo soboty na nedeľu v jednom z veszprémskych zábavných centier a po prevoze do nemocnice na následky zranení zomrel. Aj ďalší dvaja legionári špičkového klubu MBK Veszprém utrpeli vážne zranenia - Žarko Šešum zlomeninu spodiny lebečnej a Chorvát Ivan Pešič bodnutie zozadu do oblasti obličiek. Obaja sú už mimo ohrozenia života. Rakúska polícia zatkla ešte v noci z nedele na pondelok na diaľnici neďaleko mesta Fürstenfeld v Štajersku dvoch z trojice útočníkov - 31-ročného Sándora Raffaela a 28-ročného Győzőa Németha, tretí z vrahov Iván Sztojka je na úteku. Na jeho dolapenie vytvorila maďarská polícia špeciálny tím.

Banda, ktorá je za Cozmovou vraždou, je známa svojimi výtržnosťami v oblasti Balatonu už dávnejšie. Podľa denníka Somogyi Hírlap kde sa jej členovia objavili, vždy vznikol nejaký problém. Vlani v lete približne 150 členov tejto zločineckej skupiny demonštrovalo svoju silu bezpečnostným zložkám tým, že ozbrojení nožmi a rôznymi inými bodnými zbraňami ostentatívne pochodovali na jednej z promenád mesta Siófok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Vo Veszpréme sa rozlúčili s Marianom Cozmom