VIDEO: Najkrajšie výmeny Rogera Federera počas jeho bohatej tenisovej kariéry

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. sep 2022 o 12:18

Mnohí ho považujú za jednu z najväčších postáv v histórii tenisu.

BRATISLAVA. Jeho hlavnou doménou bol jednoručný bekhend. Tenisový elegán roky ničil svojich súperom neopakovateľným úderom. 

Na návrat Rogera Federera späť na kurty sa čakalo dlho. Švajčiarsky gentleman sa predstaví budúci týždeň na Laver Cupe. Žiaľ, naposledy.

Štyridsaťjedenročný tenista ohlásil koniec aktívnej kariéry. 

Mladík so šibalským úsmevom

Nad svetovou jednotkou si vylámala rakety nejedna hviezda. O jedenásť rokov starší Andre Agassi neprešiel cez švajčiarskeho tenistu v semifinále turnaja v Dubaji 2005. 

Američan si po jednej z výmen odišiel frustrovane sadnúť na lavičku. Federer vrátil na jeho stranu kurtu všetko. 


„To je nemožné,“ kričali komentátori. „Panebože, to musí byť úder roka,“ neskrývali nadšenie pri opakovaní výmeny. 

Iný Američan Andy Roddick raz dokonca hodil na jeho stranu kurtu svoju raketu. Federer dokázal jeho smeč odvrátiť ďalším smečom. „Neuveriteľné,“ ozývalo sa na turnaji v Bazileji v roku 2002. 

Posledné veľké víťazstvo preplakal

Pri zápasoch Švajčiara s Novakom Djokovičom alebo Rafaelom Nadalom videli diváci najlepšie tenisové umenie, ktoré táto generácia priniesla. 

Španiel má na konte 22 grandslamových titulov, Srb o jeden menej a Federer ukončil kariéru so ziskom 20 trofejí. Najviac ich vybojoval na Wimbledone, kde ich pridal dovedna osem.

Federer vs. Djokovič: najkrajšie výmeny

Posledné grandslamové víťazstvo pridal na Australian Open 2018. V päťsetovej dráme zdolal Chorváta Marina Čiliča. 

Stal sa vtedy prvým mužom, ktorý vyhral úžasných 20 grandslamových titulov. Vo svojom príhovore sa emotívne poďakoval divákov a svojmu tímu. Pre slzy nedokázal dokončiť prejav na dvorci. 

Lúči sa legenda

Federer vyhral počas kariéry 103 turnajov ATP Tour a v historických tabuľkách je na druhom mieste za Američanom Jimmym Connorsom.

V roku 2014 sa so švajčiarskym tímom tešil zo zisku Davisovho pohára, šesťkrát vyhral turnaj majstrov (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011). 

V jeho zbierke úspechov chýba iba zlatá olympijská medaila vo dvojhre. Na OH 2008 v Pekingu triumfoval v debli so Stanom Wawrinkom, o štyri roky neskôr v Londýne prehral vo finále dvojhry s Britom Andym Murraym. 

Trikrát vyhral Hopmanov pohár - raz s Martinou Hingisovou a dvakrát so Švajčiarkou so slovenskými koreňmi Belindou Benčičovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»VIDEO: Najkrajšie výmeny Rogera Federera počas jeho bohatej tenisovej kariéry