Vyrovnanejšia a nezlomnejšia ako kedykoľvek predtým

Ilustračná fotografia zo zápasu Liverpool FC - Manchester City.
Ilustračná fotografia zo zápasu Liverpool FC - Manchester City. (Autor: TASR/AP)
DIGI Sport|3. nov 2020 o 08:00

Čo sa udialo a udeje v Anglicku.

BRATISLAVA. Keď britský premiér Boris Johnson v sobotu oznámil, že v Anglicku zavedú ďalší plošný lockdown, mnohým fanúšikom Premier League zatrnulo.

Neistota sa však veľmi rýchlo rozplynula, pretože vedenie ligy expresne zareagovalo vyjadrením, že Premier League i ďalšie súťaže spadajúce pod EFL budú pokračovať.

Horšou správou je, že návrat divákov na tribúny sa opäť o pár mesiacov odkladá.

Predikcia britských expertov na vývoj epidémie skloňuje mesiace február/marec. Podľa nich práve vtedy bude môcť prísť k uvoľňovaniu opatrení.

Oblečme si však optimistický dres a verme, že to bude o čosi skôr.

Ahoj, Premier League. Volám sa Rayan Ait-Nouri

Priznajte sa, zarytí fanúšikovia Premier League, kto z vás poznal Rayana Ait-Nouriho (klient Jorgeho Mendesa) pred piatimi dňami?

Veľa vás asi nebolo, ale vedzte, že práve ľavý full back Wolverhamptonu strelil úvodný gól siedmeho kola. V piatok vo svojom debutovom zápase prekonal Guaitu v bráne Crystal Palace a pomohol tak svojmu tímu k trom bodom.

Tento 19-ročný talent sa stal pätnástym Francúzom, ktorý sa dokázal v Premier League presadiť už vo svojom úvodnom dueli. Manažér Nuno Espirito Santo stále hľadá správne riešenie obsadenia postu na ľavom kraji.

Otto je na maródke, Vinagre v Grécku a Saiss môže byť využívaný aj na iných flekoch. Otvára sa tak priestor pre Ait-Nouriho, ktorého cesta je stále len na začiatku, ale už teraz naznačuje, že sa ho oplatí sledovať detailnejšie.

Majster a vicemajster o gól

Úvodné kolá ročníka naznačujú, že hegemonistický marš dua Liverpool FC – Manchester City nebude taký razantný ako pred rokom, veď obaja giganti už prehrali po jednom dueli.

Cez víkend ale zabrali naplno. Bodovo. Herne ani nie. Naznačili skôr stále absentujúcu ľahkosť, ktorá ich prejav zdobila vlani.

Liverpool doplácajúci na defenzívny lazaret vyhral o gól nad West Hamom. Obrat z 0:1 na 2:1 dokonal Diogo Jota.

Mimochodom, ten istý chlapík rozhodol aj minulotýždňový stret so Sheffieldom a asi nepreženieme, keď budeme tvrdiť, že momentálne má lepšiu formu ako Roberto Firmino.

Citizens už v štvrtom zápase v sérii napli sieť súpera iba jediný raz, Guardiolovi a spol. to ale tentoraz stačilo na plný bodový zápis. Na Bramall Lane skóroval odchovanec domácich Kyle Walker.

Angličan, ktorý si nemusel na Halloween Night Party azda ani zháňať masku (stačí, keď pôjde sám za seba), dal šesť z ôsmich gólov po koncovkách spoza vápna.

Mimochodom, pre Walkera bol sobotňajší zásah vôbec prvý na ihrisku súpera.

Chelsea nabrala správny kurz

Zatiaľ čo vynovená loď, ktorá vyplávala v septembri zo Stamford Bridge, v úvodných kolách blúdila, aktuálne nabrala pod kormidelníkom Lampardom správny smer.

Neprehrať v priebehu 11 dní so Sevillou, Manchester United, v Rusku s Krasnodarom a v Burnley a nedostať pritom ani jeden gól, je na palec hore.

Chelsea sa po skrate so Southamptonom jednoducho dostala do formy. Nové posily v ofenzíve začínajú dávať góly (Werner, Havertz, Ziyech), v bráne zas stojí muž, ktorý ešte neinkasoval a ide z neho istota (Mendy).

Kompaktnejšie to, samozrejme, je aj v defenzíve, v ktorej nehrá prím „už zorientovaný“ Thiago Silva, ale prekvapujúco Kurt Zouma.

Tento Manchester United jednoducho nie je dosť dobrý

Tieto slová povedala bezprostredne po zápase Manchester United – Arsenal domáca klubová legenda Roy Keane a asi aj medzi priaznivcami United je dosť takých, ktorí s nimi súhlasia.

Solksjaerova červená rota doma nevyhrala ani na štvrtý pokus a v lige na Old Trafford získala iba 1 (slovom jeden) bod.

V bitkách United nie je núdza o penalty. V nedeľu ju však nekopali domáci, ale hostia. Aubameyang sa nepomýlil a tak si mohol Arsenal odškrtnúť jednu bradatú a negatívne pôsobiacu šnúru.

Kanonieri vyhrali na pôde tímu z tzv. Big Six po 29 dueloch.

A keď už sme pri šnúrach a lovení v historických análoch, tak poďme aj do sezóny 1972/1973. Práve vtedy United nevyhral v úvodných štyroch ligových vystúpeniach na Old Trafford.

Pred takmer polstoročím z toho nakoniec bola konečná 18. priečka. Zjednodušene napísané – Manchester United má problém.

Villa a Everton čara zbavení, nastupuje Southampton

Bolože to radosti v Parkoch Villa a Goodison po úvodných štyroch kolách. Everton vyhral štyrikrát v sérii, Aston Villa trikrát. To nečakal nikto.

Ich postupný pád očakávali viacerí, ale v posledných dvoch kolách nabral až príliš strmý pád.

Oba tímy tak ako pred týždňom i teraz vyšli bodovo naprázdno. Hlavnou príčinou tohto stavu je rozleptaná obrana.

Southampton si v prvom polčase s defenzívou Villy doslova vytrel nosohltan a od kompaktnosti to má ďaleko aj v Evertone.

Za tie roky sme si už zvykli, že ašpirantov na post čierneho koňa je vždy viac než dosť. Tento rok fantasticky odštartoval prvú šestinu ročníka Southampton a jeho vysoké tabuľkové postavenie je úplne zaslúžené.

Žeby svätci hrali o Ligu majstrov?

Heroický comeback na Stamford Bridge, totálne eliminovanie ofenzívnej sily Evertonu a v nedeľu prvopolčasová smršť vo Villa Parku naplno demonštrujú aké silné momentum si Južania aktuálne užívajú.

Sedem rokov a 166 dní

Presne toľko Garethovi Balovi trvalo, kým znova skóroval v drese Tottenhamu. Pre Mourinha je strelecké prebudenie welšského ľaváka v bitke s Burnley dobrou správou, pretože Spurs sa potrebujú ešte výraznejšie skonsolidovať.

V tabuľke síce držia krok s najlepšími, no z hľadiska stability formy mužstva to má od ideálu poriadne ďaleko.

Veď Londýnčania už v tejto sezóne dokázali vyhrať 6:1 na Old Trafford, prehajdákať trojgólový náskok s West Hamom, či vo štvrtok prehrať v meste šperkov, zlata a drahokamov Antverpách.

Ofenzívny potenciál Spurs bude v prípade Balovho úspešného reštartu fantastický. Son je s 8 gólmi najlepším strelcom ligy a Kane s bilanciou 6+8 najproduktívnejším.

Ak sa nájdu aj ďalší hráči schopní ponúknuť výkonnostný nadštandard, Mourinho môže hrať znova o titul.

Hawthorns, Etihad, Emirates a už aj Elland Road

Leicester vyhral v pondelok večer aj svoj štvrtý zápas na ihriskách súperov a s 15 bodmi sa posunul na druhé miesto. Ide o vôbec najlepší štart do premierleagovej sezóny v podaní Leicestru.

Na Elland Road sa hral zvláštny zápas, keďže domáci mali až 77 percent času loptu na svojich kopačkách a miestami dostávali hostí pod veľký tlak.

Dva góly Tielemansa, aktuálne jedného z najlepších stredopoliarov v Premier League, však prispeli k triumfu hostí 4:1.

Jamie Vardy tiež mieril presne a stal sa iba piatym hráčom histórie, ktorému sa podarilo skórovať v deviatich zápasoch vonku v sérii.

Leicester je podobne nenápadný ako v zázračnom ročníku 2015/2016 a ak si formu z trávnikov súperov prenesie aj na King Power Stadium, môže miešať karty v najvrchnejších poschodiach tabuľky.

Priame prenosy z 8. kola Premier League na PREMIER Sport

Piatok 6. novembra:

  • 18:25 Brighton – Burnley
  • 20:55 Southampton – Newcastle

Sobota 7. novembra:

  • 13:25 Everton – Manchester United
  • 15:55 Crystal Palace – Leeds
  • 18:25 Chelsea – Sheffield United
  • 20:55 West Ham – Fulham

Nedeľa 8. novembra:

  • 12:55 West Bromwich – Tottenham
  • 14:55 Leicester – Wolverhampton
  • 17:25 Manchester City – Liverpool

Súvisiaci obsah

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Vyrovnanejšia a nezlomnejšia ako kedykoľvek predtým