Velez-Zuzulová: Cítila som, že to nebude môj deň

Veronika Velez Zuzulová
Veronika Velez Zuzulová (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič, TASR|16. feb 2013 o 10:50

Petra Vlhová prvé kolo slalomu na svetovom šampionáte nedokončila. Barbore Lukáčovej a Jane Gantnerovej sa to podarilo, medzi tridsiatku najlepších sa však neprebojovali.

Agentúrne spravodajstvo sme nahradili autorský článkom SME

vojto2.jpg
Z rakúskeho Schladmingu od nášho redaktora VOJTECHA JURKOVIČA

SCHLADMING. Do cieľovej mixzóny prišla najprv so sklonenou hlavou. Potom sa jej na tvári rozlial zadržaný úsmev.

„Som rada, som si urobila osobný rekord v histórii svojich šampionátov.“ Siedme miesto v slalome je lepšie ako doterajšiu maximum na MS 2007 vo švédskom Are. Tam bola Veronika Velez-Zuzulová deviata v superkombinácii.

Slalom vyhrala sedemnásťročná

Američanka Mikela Shiffrinová vyhrala sobotňajší slalom na svetovom šampionáte v Schladmingu pred Rakúšakou Mikaelou Kirchgasserovou a Švédkou Fridou Hansdotterovou.

Shiffrinová sa vo veku 17 rokov a 340 dní sa stala treťou najmladšou slalomovou majsterkou sveta, mladšie boli pri triumfe v slalome na MS len Hanni Wenzelová z Lichtenštajnska (v roku 1980) a Esme MacKinnonová z Veľkej Británie (1931).

„Zlato získala zaslúžene,“ uznala kvality svojej súperky Veronika Velez-Zuzulová a dodala. „Má veľký talent, podmienky a široký tím kvalitných spolupracovníkov. A vyrastala v lyžiarskom stredisku, na lyžiach sa pohybuje vlastne od narodenia.“

Shiffrinová v druhom kole úspešne zaútočila na víťazku prvého kola Fridu Handstoterovú, predstihla aj druhú po prvom kole Fínku Pouztiainenovú V momente keď Frida vyrazila na trať, Veronika z cieľa tipovala, že vyhrá Švédka. Nestihla to, mladá Američanka sa mohla definitívne radovať.

"Bol to príjemný i keď šialený deň. Prúdi mnou veľa emócií. V prvom kole som mala veľmi ťažké nohy a nešla som podľa svojich predstáv, akoby som sa ešte neprebudila. Potom som dostala situáciu pod kontrolu," opakovala v cieli pre zahraničné médiá Shiffrinová.

Velez-Zuzulová patrila k možným víťazkám

Slovenka Velez-Zuzulová patrila pred pretekmi k reálnym adeptkám na medaily.

„Pred štartom som sa cítila v pohode. Ale akonáhle som prešla zopár brán prvého kola vedela som, že toto nebude môj deň. Tak ako som si počas rozjazdy v Semmeringu povedala, že dnes by som mohla vyhrať, tak som v Schladmingu vedela, že tento deň nebude z mojich najlepších. Nič sa nedeje, čakajú ma nové výzvy. Na vlaňäjšie finále Svetového pohára ked som na tom istom kopci po prvom kole viedla a nakoniec skončila druhá, som teraz nemyslela. Trať bola postavená inak, ale bola kvalitná, sneh držal,“dodala bratislavská rodáčka.

Obhajkyňa titulu Marlies Schildová pri svojom návrate po dvojmesačnej prestávke zapríčinenej vážnym zranením kolena obsadila deviatu priečku.

Okrem Zuzulovej sa postavili na štart slalomu aj ďalšie tri Slovenky. Petra Vlhová spadla a prvé kolo nedokončila, Jana Gantnerová sa po 35. priečke v úvodnom kole dokázala v tom druhom posunúť na 32. miesto (+6,62). Barbora Lukáčová skončila na 42. pozícii (+11,82).

Slalom - ženy - výsledky:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,85 min. (50,59+49,26),

2. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +0,22 s (50,96+49,11),

3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,26 (50,41/49,70),

4. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,61,

5. Tina Mazeová (Slovin.) +0,76,

6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,06,

7. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,33(51,21+49,97),

8. Šárka Záhrobská (ČR) +1,37,

9. Marlies Schildová +1,58,

10. Kathrin Zettelová (obe Rak.) +1,67,

... , 32. Jana GANTNEROVÁ +6,62 (54,52+51,95),

... , 42. Barbora LUKÁČOVÁ +11,82 (57,03+54,64)

V hlavnej súťaži slalomu mužov aj Andreas Žampa so Siráňom

Slovensko bude mať v nedeľňajšom slalome mužov na 42. MS v alpských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Schladmingu trojnásobné zastúpenie.

Adam Žampa mal štart zabezpečený automaticky, v sobotňajšej kvalifikácii sa do hlavnej súťaže prebojovali Andreas Žampa a Vladimír Siráň. Andreasa Žampu klasifikovali na 10. priečke (+4,86), Siráň bol 15. (+6,53). Tretí Slovák v kvalifikácii Matej Falat vypadol v prvom kole.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Velez-Zuzulová: Cítila som, že to nebude môj deň