V ružomberskej Koniarni v stredu derby o čelo tabuľky

SITA|19. jan 2009 o 14:49

V stredu 21. januára o 17.00 h sa v ružomberskej Koniarni opäť stretnú dva najlepšie slovenské basketbalové ženské tímy MBK Ružomberok a Maxima Broker Košice.

BRATISLAVA. Jediné dva kluby, ktoré okúsili chuť slovenského majstrovského titulu - Liptáčky v rokoch 1993 až 2003 a východniarky pravidelne od roku 2004, sa stretnú hneď v 15. kole extraligy, ktoré je prvým v roku 2009 po mesačnej pauze. Posledné víťazstvo nad rivalom z východného Slovenska si pripísali Ružomberčanky ešte vo finálovej sérii v roku 2007, keď 18. apríla zvíťazili na domácej palubovke 82:65 a upravili stav vtedajšej finálovej série na 1:1. V uplynulej sezóne sa vo všetkých siedmich vzájomných dueloch tešili Košičanky, ktoré jednoznačne zvíťazili aj v prvom spoločnom zápase aktuálnej sezóny 18. októbra 2008 v Infiniti Aréne 92:60, vďaka čomu natiahli svoju víťaznú sériu v dueloch týchto súperov už na 10 zápasov. Ak by však Liptáčky sériu prerušili, ocitli by sa vďaka nečakanému zakopnutiu Maximy Broker v 9. kole v derby s košickou Cassoviou na prvom mieste extraligovej tabuľky.

Domáce Ružomberčanky neuspeli v Európskom pohári FIBA, keď im ani dve víťazstvá zo 6 zápasov v A-skupine nestačili na lepšie ako posledné miesto. Po tomto neúspechu sa družstvo MBK Ružomberok rozhodlo rozviazať zmluvu s dvojicou Američaniek - Tye´shou Flukerovou a Megan Duffyovou. Miesto nich počas prestávky angažovali z klubu Jedinstvo Tuzla 23-ročnú reprezentačnú rozohrávačku Bosny a Hercegoviny Aldijanu Iriškičovú a 28-ročnú 201 cm vysokú reprezentačnú pivotku Ukrajiny Ľubov Aľoškinovú. Keďže Iriškičová, s ktorou Ružomberok perspektívne počíta na viac rokov, práve v tomto roku končí doma univerzitné štúdium, bude k dispozícii klubu pravdepodobne až v polovici februára. Aľoškinová sa po poslednom piatkovom zápase a úspešnom postupe Ukrajiny z dodatkovej kvalifikácie na majstrovstvá Európy v basketbale žien 2009 v Lotyšsku pripojila v sobotu k tímu Ružomberka. "Aľoškinová absolvovala v pondelok prvý tréning. Či nastúpi aj v stredu, závisí od toho, či sa nám podarí vybaviť dovtedy všetky administratívne formality," komentoval možný štart aspoň jednej zo zahraničných posíl pre agentúru SITA generálny manažér MBK Ružomberok Stanislav Onuška. "Zvyšok kádra je kompletný. Po chorobách sú už k dispozícii Klaudia Lukačovičová a Simona Podešvová. Po dlhodobom zranení už postupne zvyšuje tréningové dávky aj Adriana Grešnerová. V zápasoch ju však budeme zatiaľ používať obmedzene. Problémy s achilovkami má Lucia Kupčíková, ale v stredu bude k dispozícii," zhodnotil stav kádra pred prestížnym zápasom S. Onuška a pridal aj svoje očakávania: "Nechýba nám odhodlanie, do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať. Zaujíma nás aj porovnanie, kam sme sa počas prestávka posunuli, či sme po výmene Američaniek urobili krok vpred v konfrontácii s Košičankami. Na druhú stranu musím povedať, že o náš hlavný cieľ pre aktuálnu sezónu - finále play off, budeme hrať až v marci a apríli. V stredu budem úplne spokojný s víťazstvom, čiastočne spokojný aj s prehrou, ak predvedieme dobrú hru a potešíme našich fanúšikov v zaplnenej Koniarni. Pre nich sme tiež pripravil na tento zápas niekoľko prekvapení," uzavrel Stanislav Onuška.

Košičanky majú za sebou excelentné vystúpenie v D-skupine Euroligy, kde z 10 zápasov 6-krát zvíťazili a obsadili výborné 3. miesto. Mrzieť ich však môže administratívna poldruha mesiaca trvajúca dopingová "kauza" krídelníčky Lindy Fröhlichovej, vďaka čomu nemohla nastúpiť v ostatných štyroch zápasoch Euroligy. Hráčky Maximy Brokers tak prišli o možnosť obsadiť v skupine 2. miesto a dostať v osemfinále podstatne ľahšieho súpera, ako je španielsky majster Ros Casares Valencia. Navyše sa 29-ročnej Nemke skončila v decembri zmluva a klubu sa nepodarilo dohodnúť jej predĺženie. Káder opustila aj americká pivotka Cathrine Kraayeveldová, ktorá by sa však mohla vrátiť v apríli na záver play off. Miesto nich do Košíc prišli litovská pivotka Iveta Salkauskienová za slobodna Marčauskaiteová, ktorá sa vracia na palubovky sedem mesiacov po pôrode, a dvadsaťdeväťročná krídelníčka Katarína Poláková, ktorá začala sezónu v Rožňave. Košický tím však trápia aj ďalšie zranenia a v dvojici prípravných zápasov v piatok a v sobotu proti poľskej Wisle Krakov nastúpil len s deviatimi hráčkami. "V stredu určite nebude hrať pre problémy s chrbtom Daniela Číkošová. Otáznik visí aj nad Ivanou Jalčovou, ktorá sa rozohráva po dlhodobom zranení kolena, a Polákovou laborujúcou s achilovkami. O ich štarte sa rozhodne v utorok," komentoval zdravotný stav svojho kádra pre agentúru SITA generálny manažér Maximy Broker Košice Daniel Jendrichovský. "Pre nás sú jednoznačnou prioritou a vrcholom sezóny budúcotýždňové osemfinálové zápasy proti Ros Casares Valencia v Eurolige. To znamená, že Jalčovú a Annu Jurčenkovú, ktorá dlhodobo laboruje s pätou, budeme v extraligových zápasoch v stredu v Ružomberku a v sobotu doma proti Rožňave šetriť. Napriek tomu chceme v Ružomberku vyhrať a mať pred nadstavbovou časťou aspoň jednobodový náskok," hodnotil priority pred zápasom v Ružomberku D. Jendrichovský. "V tejto chvíli nás trápi zápas 17. kola, na ktorý by sme mali v sobotu 31. januára cestovať do Bratislavy po piatkovom domácom zápase Euroligy proti Valencii. Požiadali sme hraciu komisiu SBA a Slovan Bratislava o odloženie tohto zápasu. Škoda, že sa na to nemyslelo už pri vyžrebovaní, termíny osemfinále Euroligy boli známe dopredu," konštatoval D. Jendrichovský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»V ružomberskej Koniarni v stredu derby o čelo tabuľky