V Ružomberku pred štartom EP FIBA veľké zmeny

SITA|10. nov 2009 o 13:29

Basketbalistky slovenského vicemajstra MBK Ružomberok vstúpia vo štvrtok na palubovke lotyšského klubu Lemminkainen Klaipeda do kontinentálnej súťaže č. 2 Európskeho pohára ...

RUŽOMBEROK. Basketbalistky slovenského vicemajstra MBK Ružomberok vstúpia vo štvrtok na palubovke lotyšského klubu Lemminkainen Klaipeda do kontinentálnej súťaže č. 2 Európskeho pohára FIBA.

Na ich súpiske sa v poslednom týždni veľa zmenilo. "Skončila u nás dvojica legionárok - dvadsaťtriročná reprezentačná rozohrávačka Bosny a Hercegoviny Aldijana Iriskičová a dvadsaťdeväťročná bieloruská pivotka Alesia Lalovičová," informoval agentúru SITA generálny manažér Ružomberka Stanislav Onuška a pokračoval:

"Nie sme spokojní s ich výkonnosťou. Iriskičová mala problémy zo zápästím, no aj tak nedokázala zopakovať výkony, ktorými sa u nás pred rokom počas skúšky prezentovala. Lalovičová mal dobrý úvod, no potom jej výkony mali klesajúcu krivku. Sama bola so svojou hrou nespokojná a navrhla svoj odchod."

"Svoj posledný zápas za naše farby odohrá v Klaipede. Myslím si, že nemá význam angažovať zahraničné akvizície, ktoré hrajú na úrovni našich slovenských dievčat."

Z trojice legionárok tak zostala pod Čebraťom len kanadská reprezentačná rozohrávačka Kaela Chapdelaineová.

"S ňou sme maximálne spokojní. Jediným problémom je, že nemala v lete žiadnu prestávku, keďže úspešne bojovala s národným tímom v americkej kvalifikácii na budúcoročné majstrovstvá sveta."

"Vrátila sa k nám nie v najlepšom stave, ale jej výkony sa postupne zlepšujú. Tréner Panis sa jej snaží dávať v tréningových mikrocykloch čo najviac voľna," konštatoval S. Onuška.

Práve Chapdelaineovej reprezentačná spoluhráčka 25-ročná krídelníčka Lizzanne Murphyová, ktorá hrala v uplynulej sezóne v litovskom Marijampoli, sa stala novou ružomberskou posilou.

"Prichádza k nám na pozíciu 3 - 4. Odporučila nám ju kanadská reprezentačná trénerka Allison McNeillová. Hoci v letnej kvalifikácii pre zranenie nehrala, na MS s ňou počíta do základnej päťky," hodnotil novú posilu generálny manažér Ružomberčaniek a dodal:

"Je u nás od nedele, bola s nami aj v nedeľu na zápase v Bratislave, kde si na pár minút už vyskúšala našu extraligu. V jej zmluve je skúšobná doba do 15. decembra."

"Do konca roka už neplánujeme kolektív posilňovať. Súčasný káder by mal stačiť v Európskom pohár FIBA na postup zo skupiny. Určite sa však budeme chcieť posilniť po Novom roku, aby sme dokázali obhájiť svoje postavenie v slovenskej extralige," poznamenal na margo ďalších prípadných zmien S. Onuška.

Z kádra ešte odídu na hosťovanie dve z mladších hráčok, ktoré hrávajú menej. "Chceme, aby basketbalovo rástli, a to môžu len vtedy, keď budú pravidelne hrávať. Ešte v lete sme na súpisku zapísali tri juniorky, ktorými budeme prípad od prípadu dopĺňať káder."

Prvým z trojice súperov Ružomberčaniek v základnej C-skupine bude vo štvrtok o 17.30 h SEČ litovský klub Lemminkainen Klaipeda. Káder minuloročného bronzového medailistu najvyššej litovskej súťaže tvoria výlučne domáce basketbalistky. Štart do novej sezóny sa im však nevydaril, po 6 stretnutiach majú len 3 víťazstvá.

"Je to zohratý mix 3 - 4 skúsených basketbalistiek a mladých hráčok. Zatiaľ sa neposilnili zahraničnou basketbalistkou, no súpisky pre európske súťaže sú stále otvorené. Napríklad portugalská Madeira si priviedla mladú Američanku.

Tréner Panis zozbieral o nich dostatok obrazového materiálu, najmä z minulej sezóny, keď hrali rovnako ako my v tejto európskej súťaži," poznamenal na margo prvého európskeho súpera Stanislav Onuška a pokračoval: "Cesta k postupu vedie jednoznačne cez Klaipedu a portugalskú Madeiru.

Francúzsky Montpellier je vysokým favoritom. Preto chceme v Litve vyhrať." Ružomberčanky cestujú do Klaipedy autobusom. Odchádzajú už v utorok večer. "Je to jediná destinácia spomedzi našich súperov, kde nemusíme letieť. V Klaipede budeme mať dostatok času na prípravu. Vraciame sa v piatok," priblížil logistiku svojho tímu S. Onuška.

Okolo pôsobenia Ružomberka v EP FIBA sa objavili vážne finančné otázniky, pomôcť muselo dotáciou mesto. "Firma Mondi stále zostáva naším hlavným sponzorom. Prísun financií do športu všeobecne však zníži. S touto situáciou sa vyrovnávame najmä s pomocou mesta. Veď sme mestský športový klub."

"Takže podpora Mondi a mesta Ružomberok sa dostane na pomer približne 1:1," dodal na záver pre agentúru SITA generálny manažér MBK Stanislav Onuška.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»V Ružomberku pred štartom EP FIBA veľké zmeny