Senzácia! Američania na MS zlato nezískajú, vo finále sa stretnú európske tímy

Andreas Obst (vľavo) a Jalen Brunson v zápase USA - Nemecko v semifinále MS v basketbale 2023.
Andreas Obst (vľavo) a Jalen Brunson v zápase USA - Nemecko v semifinále MS v basketbale 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|8. sep 2023 o 16:35 (aktualizované 8. sep 2023 o 18:25)

Americkí basketbalisti sa v závere dokázali dotiahnuť, ale obrat nedokonali.

MS v basketbale 2023 - semifinále

USA - Nemecko 111:113 (60:59)

Najviac bodov: Edwards 23, Reaves 21, Bridges 17 - Obst 24, F. Wagner 22, Theis 21

PASAY. Americkí reprezentanti nezískajú zlato na MS v basketbale 2023. V semifinále pomerne prekvapivo nestačili na Nemecko, ktorému podľahli 111:113.

Američanov čaká iba súboj o bronz proti Kanade. Nemci dosiahli na Filipínach historický úspech, vo finále nastúpia proti Srbom, ktorí v prvom semifinále zdolali Kanaďanov 95:86.

V histórii MS získali Nemci doteraz iba jedinú medailu, v roku 2002 vybojoval kolektív okolo Dirka Nowitzkého na šampionáte v Indianapolise bronz.

Nemci potvrdili zvyšujúcu sa úroveň svojej reprezentácie, keď pred rokom obsadili 3. priečku na majstrovstvách Európy, ktoré vyvrcholili práve na ich palubovke v Berlíne.

Na turnaji zostávajú ako jediný tím bez prehry. Súboj o zlato ich čaká v nedeľu o 14.40 SELČ.

VIDEO: Zostrih zápasu USA - Nemecko na MS v basketbale 2023

Američania na šampionáte prehrali svoj druhý duel a rovnako ako v nadstavbovej skupine proti Litve doplatili na slabšie doskakovanie.

Najmä pri útočnom doskakovaní dominovali Daniel Theis a Johannes Thiemann. Zároveň na poste stredného rozohrávača Jalena Brunsona výrazne zatienil Dennis Schröder, ktorý si pripísal 17 bodov a 9 asistencií.

V drese USA splnili prísnejšie kritériá iba krídelníci, Anthony Edwards dal 23 bodov, Austin Reaves 21 a Miles Bridges 17.

Najlepším strelcom Nemcov bol napokon Andreas Obst, rozohrávač Bayernu Mníchov nazbieral 24 bodov, krídelník Orlanda Magic Franz Wagner pridal 22.

Hlasy po zápase

Steve Kerr, tréner USA: "Toto mužstvo malo na to, aby získalo titul, ale nedokázali sme to. Nepodarilo sa nám zariadiť, aby nás súper cítil pri defenzíve."

Franz Wagner, hráč Nemecka: "V tomto tíme je mnoho skvelých chlapcov, ktorí vydržali bojovať až do konca. Toto víťazstvo je veľmi, veľmi výnimočné a teraz môžeme aj získať titul."

Andreas Obst, hráč Nemecka: "Najúžasnejší a najdôležitejší zápas, aký som kedy hral. Som bez slova. Chceli sme hrať rýchlo a fungovalo to."

Priebeh zápasu USA - Nemecko na MS v basketbale 2023

I. štvrtina:

Nemci sa na turnaji prezentovali rýchlou a ofenzívnou hrou a taktiku nezmenili ani proti papierovo najsilnejšiemu protivníkovi.

II. štvrtina:

Tempo hry so súperom však nielenže dokázali držať, ale ho boli schopní aj udávať a už v polovici prvej štvrtiny si vypracovali desaťbodový náskok (25:15).

Američania dokázali hru vyrovnať, no do polčasu viedli maximálne o päť bodov a v polovici stretnutia mali náskok jediného (60:59).

III. štvrtina:

Obraz hry sa nezmenil ani po zmene strán. Nemci sa rýchlo dostali do vedenia (64:62) a náskok už nepustili.

IV. štvrtina:

V záverečnej štvrtine viedli aj o 12 bodov. Američania sa zobudili až po oddychovom čase päť minút pred koncom a zdramatizovali koncovku, no záver Nemci zvládli.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Senzácia! Američania na MS zlato nezískajú, vo finále sa stretnú európske tímy