UFC 234: Legendárny Silva predviedol výborný zápas so svojím nástupcom Adesanyom

Adrián Mečiar|10. feb 2019 o 01:00

Duel legendy s mladou krvou divákov musel baviť.

Turnaj UFC 234 sa nezapíše do dejín ako práve najvydarenejšie podujatie všetkých čias. Štartovka patrila medzi historicky najslabšie obsadené PPV galavečery a navyše ešte utrpela tvrdú ranu v deň samotného eventu.

Šampión Robert Whittaker sa po vážení sťažoval na kŕče a bolesti, kvôli čomu bol nútený zájsť do nemocnice, kde mu bola zistená hernia brucha, čiže pruh. Whittaker bol hneď aj operovaný a jeho titulový duel s Kelvinom Gastelumom UFC samozrejme muselo zrušiť.

Do pozície hlavného zápasu tak bol povýšený jediný ďalší súboj na karte, na ktorom mohol byť celý turnaj postavený, a to zápas Andersona Silvu a Israela Adesanyu. Po rokoch sme sa teda dočkali toho, že hlavný zápas podujatia UFC bol vypísaný len na tri kolá.

Samotný súboj bol výborný. Našťastie, nenaplnili sa obavy fanúšikov, ktorí upozorňovali na pokročilý vek Andersona Silvu. Legendárny "Spider" už síce stratil čosi zo svojej rýchlosti a povestného načasovania, no ako dokázal aj dnes, stále predstavuje hrozbu i pre mladšiu generáciu najlepších stredných váh sveta.

Israel Adesanya si v žiadnom prípade nemohol dovoliť stratu koncentrácie, pretože Silva v priebehu zápasu viackrát dokázal, že je stále veľmi nebezpečný. Toto bol Adesanyov vysnívaný zápas, ktorý napokon prebiehal presne tak, ako Novozélanďan dúfal. „Toto je šialené. Ako keď si dieťa môže zahrať basketbal proti Michaelovi Jordanovi. Tak veľa to pre mňa znamená."

„Anderson, ďakujem. Obrigado (ďakujem po portugalsky, pozn. red.), priateľu. Robíš to už veľmi dlhú dobu. Vážim si ťa."

Adesanya by si touto výhrou podľa predzápasových sľubov Dana Whitea mal zabezpečiť titulovú šancu. To, či sa ukážu Whiteove slová ako pravdivé, je po nešťastnej zhode okolností vo hviezdach, no Adesanya aspoň poprial Whittakerovi rýchle uzdravenie. Zároveň však skritizoval chovanie Kelvina Gasteluma, ktorý sa prehlásil za šampióna strednej váhy a po aréne behal s opaskom, čo mu požičal Henry Cejudo. „Rob, rýchlo sa daj do poriadku. Kelvin, daj ten pás dole. Vážne."

Legendárny Anderson Silva opäť raz dokázal, akou jedinečnou osobnosťou je. Aj vo veku 43 rokov je schopný podať výkon, ktorým mohol konkurovať o 14 rokov mladšiemu protivníkovi.

Silvove reflexy nie sú také dokonalé, ako v časoch jeho najväčšej slávy, no v kombinácii so skúsenosťami z viac než 20-ročnej profesionálnej praxe sú stále dostačujúce na to, aby bol aj naďalej relevantný v porovnaní s elitou.

„Ľudia, som veľmi šťastný. Bohu ďakujem za to, že mi dal ďalšiu príležitosť vydať zo seba to najlepšie. Milujem moju prácu," povedal aj po prehre spokojný Silva, ktorý si spolu s Adesanyom odnáša bonus za zápas večera.

Silva neprezradil, ako dlho ešte plánuje pokračovať vo svojej kariére. Čakať by ho mal minimálne jeden ďalší zápas, ktorý by sa podľa ideálneho scenára mohol uskutočniť na májovom turnaji UFC 237 konajúcom sa v  Curitibe, kde vyrastal.

Fanúšikovia v Melbourne, ktorí už mali zakúpené lístky, dostali pred turnajom možnosť požiadať o vrátenie peňazí, no to podľa dostupných informácií nikto nevyužil. A vďaka zápasu Silva-Adesanya zrejme z haly, do ktorej napokon zavítalo viac ako 15-tisíc divákov, nikto ani neodchádzal sklamaný.

Hoci strata pôvodného hlavného zápasu nemala vplyv na zisk zo vstupného, je otázne, ako dopadol predaj PPV. Dá sa predpokladať, že počet platiachich televíznych divákov nebol príliš oslnivý, ale na konkrétne čísla si musíme aspoň niekoľko dní počkať.

Foto: Esther Lin (MMA Fighting)

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 234: Legendárny Silva predviedol výborný zápas so svojím nástupcom Adesanyom