EURO naprieč kontinentom? Nepodporil by som to, priznáva Čeferin

Aleksander Čeferin, šéf UEFA.
Aleksander Čeferin, šéf UEFA. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. júl 2021 o 11:22

Niektoré tímy museli veľa cestovať, iné iba minimálne.

BRATISLAVA. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin pripustil, že v budúcnosti by viac nepodporil majstrovstvá Európy v súčasnom formáte naprieč kontinentom.

Podobu tohtoročného šampionátu nepovažuje za spravodlivú.

Euro 2020 sa pôvodne malo konať v dvanástich mestách, niekoľko týždňov pred turnajom však z menoslovu vypadol írsky Dublin a Bilbao prepustilo právo hostiť zápasy inému španielskemu mestu - Seville.

Rozhodnutie zorganizovať ME po celej Európe získalo ešte viac kritikov po tom, čo všetci štyria semifinalisti - Anglicko, Dánsko, Španielsko i Taliansko, hrali všetky stretnutia skupinovej časti v domácom prostredí.

Anglicko s výnimkou štvrťfinále počas podujatia prakticky neopustilo londýnsky štadión Wembley.

„Už by som to viac nepodporil,“ odpovedal Čeferin pre BBC Sport na otázku, či by si vedel predstaviť ešte raz ME v takejto podobe.

„Je to príliš náročné. Istým spôsobom nie je vôbec správne, že niektoré tímy musia precestovať viac ako 10-tisíc kilometrov, kým iné iba tisíc.

Nie je to fér ani voči fanúšikom, ktorí sa napríklad museli premiestňovať z Ríma do Baku, čo je štyri a pol hodinový let,“ dodal 53-ročný Slovinec.

Podľa rodáka z Ľubľany museli účastníci ME okrem cestovania zvládnuť aj rôzne jurisdikcie, rôzne meny, pobyt v rámci Európskej únie i mimo nej.

„Bol to formát, o ktorom sa rozhodlo predtým, ako som nastúpil do funkcie, a rešpektujem ho. Bol to zaujímavý nápad, ale je ťažké ho implementovať a nemyslím si, že to zopakujeme,“ dodal.

Turnaj vyvrcholí nedeľňajším finále Taliansko - Anglicko a Čeferin si myslí, že napriek všetkým problémom sa na podujatie bude dlho pamätať.

„Určite to bolo výnimočné EURO. Budem si ho pamätať pre začiatok normálnosti a návrat fanúšikov.

Nikdy som nevidel také dramatické ME, ako je toto, so skvelými zápasmi a prekvapivými výsledkami. A určite uvidíme aj zaujímavé finále,“ skonštatoval Čeferin.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»EURO naprieč kontinentom? Nepodporil by som to, priznáva Čeferin