Turecký Messi či ruský Ronaldo. BBC vybrala 12 hviezdičiek EURO

Michy Batshuayi patrí medzi najväčšie talenty, ktoré sa predstavia na EURO 2016.
Michy Batshuayi patrí medzi najväčšie talenty, ktoré sa predstavia na EURO 2016. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. jún 2016 o 18:25

Medzi najžiadanejších mladých hráčov patrí Belgičan Michy Batshuayi.

BRATISLAVA. Mnohí z nich už hrajú v popredných futbalových kluboch v Európe, hoci vzhľadom na svoj mladícky vek ešte zďaleka nie prvé husle.

Chorvát Ante Čorič, Turek Emre Mor, Poliak Arkadiusz Milik, Portugalčan Danilo Pereira, Francúz Kingsley Coman, Švéd Victor Lindelöf či Rus Aleksandr Golovin.

Väčšina má od 18 do 22 rokov a už stihli nakuknúť či zanechať stopu vo veľkom futbale. Počas nadchádzajúcich majstrovstiev Európy môžu opäť o čosi zdvihnúť svoj kredit tak, že oduševnenými výkonmi pomôžu k dobrým výsledkom svojim krajinám. V dvanástke hráčov podľa BBC, ktorí by sa mohli stať "hviezdičkami" nadchádzajúcich ME nefiguruje ani jeden Slovák, ale zato dvaja Poliaci, Portugalčania či Švédi.

Ante Čorič (Chor./19)

 Ofenzívny stredopoliar Dinama Záhreb bol istý čas spájaný aj s FC Liverpool ako alternatíva za Maria Götzeho. Ozvali sa mu už aj z Bayernu Mníchov či Manchestru City. Jeho manévrovacou časťou ihriska je priestor za útočníkmi, v uplynulej sezóne sa stal najmladším strelcom v Európskej lige a v Chorvátsku ho vyhlásili za najlepšieho mladého hráča roka.

Emre Mor.
Emre Mor. (Autor: SITA)

Emre Mor (Tur./18)

 Tento počerný mladík sa narodil v Dánsku, má za sebou výborné výkony v mládežníckych reprezentáciách tejto krajiny, ale napokon sa rozhodol reprezentovať Turecko, odkiaľ pochádzajú obaja jeho rodičia.

Tento rýchly krídelník s prezývkou "Turecký Messi" hrával za FC Nordsjaelland, ale momentálne už je hráčom Borussie Dortmund. "Dokáže vyvinúť obrovskú rýchlosť a je nepredvídateľný. Keď očakávate, že odcentruje, rozhodne sa pokračovať v kľučkách a väčšinou pritom ešte zmení smer. Dostihnúť ho s loptou je takmer nemožné," vystrúhal mladíkovi poklonu jeho bývalý kouč v FC Nordsjaelland Kasper Hjulmand.

Ludwig Augustinsson (Švéd./22)

 Ľavý obranca dánskeho šampióna FC Kodaň na seba výrazne upozornil na vlaňajších majstrovstvách Európy do 21 rokov v Česku, kde odohral plný počet minút a výrazne prispel k prekvapujúcemu titulu pre Švédov. Vo finálovom rozstrele premenil pokutový kop.

Arkadiusz Milik (Poľ./22)

 Útočník s nosom na góly. V kvalifikácii na ME 2016 skóroval šesťkrát a pridal rovnaký počet gólových asistencií. V drese Ajaxu Amsterdam nastrieľal v uplynulej sezóne 24 gólov. Ako útočná dvojka za Robertom Lewandowským je dôležitou súčasťou poľského tímu v ofenzíve. "Zatiaľ čo v Ajaxe strieľa veľa gólov sám, v poľskej reprezentácii rovnako rád pripravuje gólové pozície pre iných a to je jeho obrovský tímový vklad," povedal expert BBC Connor

Danilo Pereira (Portug./24)

 O defenzívneho stredopoliara FC Porto pôvodom z Guiney Bissau má veľký záujem Arsenal. V Benfice Lisabon si musia búchať hlavy o stenu, že ho ešte ako dorastenca neustrážili a on sa cez Marítimo Funchal dostal do tábora úhlavného lisabonského rivala z Porta. Je mimoriadne fyzicky nadaný a spolu s Williamom Carvalhom by mali tvoriť nepriedušný blok ešte pred štvorčlennou defenzívou portugalského tímu.

Breel Embolo (Švaj./19)

 Jeho 13 gólov v uplynulej sezóne pomohlo tímu FC Bazilej k zisku švajčiarskeho titulu a katapultovalo ho až do švajčiarskej reprezentácie s nomináciou na ME. Rodák z Kamerunu je silný aj dostatočne rýchly, aby sa mohol pasovať s obrancami súperov. "Moje srdce plesá, keď ho vidím hrať," povedal o Embolovi kapitán FC Bazilej Marco Streller.

Michy Batshuayi (Belg./22)

 Belgicko v poslednom čase produkuje mladé útočné esá ako na bežiacom páse. Presadiť sa v konkurencii tria Romelo Lukaku, Christian Benteke, Divock Origi je náročné, ale útočník Olympique Marseille Batshuayi má na to, aby si zahral aj na ME vo Francúzsku.

Predurčuje ho k tomu 17 strelených gólov v 37 zápasoch francúzskej Ligue 1. Mohol by byť belgickým žolíkom pri zakončovaní akcií, ktoré vyprodukujú esá stredu poľa Eden Hazard či Kevin de Bruyne. "V pätnástke najlepších klubov sveta nie je jediný, ktorý by o neho neprejavil záujem. Je to jeden z najžiadanejších artiklov na trhu s mladými hráčmi," vyhlásil prezident Olympique Marseille Vincent Labrune.

Bartosz Kapustka (Poľ./19)

 Vekom ešte tínedžer, ale už kvalitný ofenzívny stredopoliar hráva v obľúbenom klube už zosnulého pápeža Jána Pavla II. Cracovii Krakov. V reprezentácii skóroval hneď pri svojom debute vlani v septembri v zápase proti Gibraltáru (8:1) ako striedajúci hráč. Vie využiť šancu, ak ju dostane. Ak to takto pochopí aj poľský tréner Adam Nawalka, Poľsko by mohlo zájsť ďaleko.

Renato Sanches (Portug./18)

 Po Angličanovi Marcusovi Rashfordovi druhý najmladší hráč na šampionáte a vôbec najmladší Portugalčan v histórii, ktorý sa dostal do nominácie na ME. Minimálne v tomto už tromfol slávneho krajana Cristiana Ronalda spred 12 rokov. Na európskej futbalovej scéne sa zjavil v drese Benficy Lisabon, ale v máji po ňom siahol Bayern Mníchov za sumu blížiacu sa k 60 miliónom libier. Vie upútať neutíchajúcou energiou v strede poľa, ale aj krásnymi gólmi.

Kingsley Coman (Fr./19)

 Má len 19 rokov, ale už hrával za tri z prvej desiatky najlepších európskych klubov - Paríž St. Germain, Juventus Turín a Bayern Mníchov. V drese Bavorov má za sebou výbornú sezónu korunovanú titulom majstra Nemecka. Ešte pred dovŕšením dvadsiatky sa podieľal na zisku ôsmich trofejí pre kluby, za ktoré hrával. Je neskutočne rýchly a spoločne s ďalším mladíkom Anthonym Martialom môžu vytvoriť úderné útočné duo domácich na ME.

Victor Lindelöf (Švéd./21) 

Mladučký stopér od svojich 17 rokov hráva v Benfice Lisabon, ale najnovšie sa hovorí už o záujme španielskych "gigantov" FC Barcelona a Realu Madrid. Mladík s prezývkou "Ľadový muž" bol vlani na ME do 21 rokov v Prahe strelcom víťaznej penalty Švédov vo finále proti Portugalčanom. Štýlom hry pripomína Nemca Matsa Hummelsa.

Aleksandr Golovin (Rus./20)

 Ofenzívny stredopoliar je majstrom Európy 2013 do 17 rokov a prvé dva reprezentačné zápasy v A-tíme Ruska okorenil dvoma gólmi. Má prezývkou "Ruský Ronaldo", ale herne ho prirovnávajú aj ku krajanovi Alanovi Dzagojevovi, ktorý nútene vynechá ME pre zlomeninu druhej predpriehlavkovej kostičky. Teraz má šancu nahradiť spoluhráča z CSKA Moskva aj v reprezentačnom drese.
 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Turecký Messi či ruský Ronaldo. BBC vybrala 12 hviezdičiek EURO