Turecko
Turecko
EURO 2024
22.06.2024, Skupina F
0 - 3
0:2
Portugalsko
Portugalsko

Bude to ťažký zápas, vraví obranca Portugalska. Partia okolo Ronalda si môže zaistiť postup

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. jún 2024 o 00:00

V rovnakej situácii ako Portugalsko, je aj Turecko.

DORTMUND. Futbalisti Portugalska chcú v F-skupine ME 2024 proti Turecku potvrdiť rolu favorita a zabezpečiť si postup do osemfinále.

Mužstvo Roberta Martineza v úvodnom zápase otočilo duel s Českom (2:1) až gólom v nadstavenom čase a uvedomuje si, že aj v sobotu o 18.00 h ich na Vestfálskom štadióne v Dortmunde čaká náročný súper.

Turci uspeli nad Gruzínskom 3:1 a ich prípadný druhý triumf na šampionáte im prvýkrát od ME 2008 zaručí účasť vo vyraďovacej fáze.

Portugalci mali v úvodnom zápase proti Česku veľkú prevahu (na strely 19:5, na bránu 8:1), ale dlho nevedeli prekonať obranu súpera a spoľahlivého brankára Jindřicha Staněka.

Turecko - Portugalsko

Sobota 22. júna, 18.00 h

F-skupina, 2. kolo

Rozhodca: Felix Zwayer (Nem.)

Vestfálsky štadión, Dortmund

Šampiónov z ME 2016 nezlomil ani gól Lukáša Provoda. Bola to prvá a jediná strela Čechov v stretnutí.

Krátko na to Robin Hranáč poslal loptu do vlastnej siete a favorit rozhodol v nadstavenom čase, presadil sa striedajúci Francisco Conceicao.

"Sú zápasy, keď dá súper z ničoho gól. Bola to pre nás veľká rana, ale bolo veľmi dôležité, ako sme zareagovali. Na tomto turnaji nie sú ľahké zápasy," uviedol stredopoliar Vitinha.

Diogo Jota si uvedomuje, že duel s Tureckom bude rovnako náročný a tím musí zlepšiť finálnu fázu.

"Očakávame úplne iný zápas. Turci majú lepších hráčov ako Česko. Ak sa nám však podarí presadiť našu hru ako proti Čechom, mohlo by to dopadnúť ešte lepšie, pretože oni nie sú zvyknutí brániť v nízkom bloku.

Turnaj nie je pre žiadny tím jednoduchý. Stačí sa aj pozrieť na výsledky ostatných mužstiev. Prvý zápas bol zložitý. Víťazstvo nám však dodalo ešte viac sebavedomia.

Chceme už teraz spečatiť postup, aby sme sa nemuseli pozerať na výsledky iných stretnutí," povedal krídelník Liverpoolu pre oficiálnu webstránku šampionátu.

Pridal sa k nemu aj obranca Nuno Mendes: "Určite to bude ťažký zápas. My sme však Portugalsko a duel začneme s cieľom vyhrať ho."

Ani pre Turkov nebol prvý zápas jednoduchý. Proti debutantovi na šampionáte z Gruzínska síce viedli, ale súper v prvom polčase vyrovnal a dlho držal nerozhodný stav. Víťazný gól strelil po hodine hry stredopoliar Arda Güler.

Devätnásťročný mladík z Realu Madrid potvrdil, že patrí medzi vychádzajúce hviezdy svetového futbalu.

"Nezáleží mi na osobných úspechoch, ide mi o tím a som rád, že som mu mohol splniť úlohu," konštatoval.

Tureckí hráči tak pripravili trénerovi Vincenzovi Montellovi najkrajší darček k 50. narodeninám.

Kouč sa vyjadril k ambíciám tímu na turnaji: "Na predcházajúcich ME sme nezískali ani bod. Naším prvým cieľom bolo vyhrať tento zápas. Teraz chceme uspieť v ďaľšom stretnutí a dostať sa do vyraďovacej fázy."

Defenzívny stredopoliar Kaan Ayhan si však uvedomuje, že jeho tím čaká kvalitatívne iný súper: "V zápase s Portugalskom budeme v pozícii outsidera. Na šampionáte patrí k favoritom. My môžeme ukázať, aký sme nebezpečný tím."

Portugalsko a Turecko odohrajú na Vestfálskom štadióne v Dortmunde svoj 10. vzájomný duel. Bilancia hovorí jednoznačne v prospech Portugalcov, ktorí vyhrali sedem z nich.

Ďalšie dva sa skončili triumfom Turkov. Oba tímy sa už na pôde ME stretli trikrát a vždy uspel favorit, naposledy v roku 2008 po výsledku 2:0.

Gól zaznamenal vtedy obranca Pepe, ktorý je súčasťou mužstva aj na tomto šampionáte.

Predpokladané zostavy

Turecko: Günok - Müldür, Akayidin, Bardakci, Kadioglu - Ozcan, Calhanoglu - Güler, Kökcü, Yildiz - Yilmaz

Portugalsko: Costa - Dalot, Pepe, Dias - Cancelo, Fernandes, Vitinha, Mendes - Silva, Ronaldo, Leao

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Bude to ťažký zápas, vraví obranca Portugalska. Partia okolo Ronalda si môže zaistiť postup